Dzisiaj jest: Sobota, 23.02.2019 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie 
Biodostępność wapnia, żelaza i cynku, czyli jakie czynniki wpływają na ich przyswajanie
19.12.2018

Zawarte w produktach spożywczych składniki pokarmowe są wykorzystywane przez organizm w różnym stopniu. Zależne jest to od efektywności procesów trawienia i wchłaniania pokarmu oraz zawartości i rodzaju składników odżywczych. Miarą wchłanialności w p



Jak naturalnie wzmocnić paznokcie? 
Jak naturalnie wzmocnić paznokcie?
24.04.2018

Dłonie podobno są wizytówką człowieka, warto więc o nie zadbać. „Zadbanie” to jednak nie tylko manicure i regularne przycinanie, ale też - a raczej przede wszystkim odżywianie. Bez niego na próżno możemy nakładać różne odżywki. Paznokcie i tak będą s



Owoce morza - krótki kurs ich przyrządzania i spożywania 
Owoce morza - krótki kurs ich przyrządzania i spożywania
15.11.2017

Owoce morza należą do rarytasów, po które sięgamy coraz częściej. Frutti di mare są bogate w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B (przede wszystkim w witaminę B12), składniki mineralne - cynk, jod, selen, żelazo, fosf



Dynia i pestki dyni - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Dynia i pestki dyni - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
24.01.2015

Dynia jest warzywem sezonowym, którego obecność w naszej diecie jest nie do przecenienia - dynia ma mało kalorii, ale wiele wartości odżywczych. Tym samym stanowi idealny składnik menu osób dbających o zdrowie i figurę. Choć pochodzi z Ameryki Północ



Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć? 
Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć?
27.12.2014

Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u



Makroelementy i mikroelementy 
Makroelementy i mikroelementy
05.12.2008

Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spa