Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze? 
Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze?
05.01.2015

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,



Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności 
Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności
30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek



Jedzmy ryby morskie! 
Jedzmy ryby morskie!
11.06.2010

Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie chorują na serce i nie doznają udarów mózgu mimo tłustego jedzenia (tkanka tłus



Dioksyny w żywności 
Dioksyny w żywności
05.12.2008

Dioksyny to zbiorcza nazwa dla ponad 200 związków chemicznych z grupy chlorowanych węglowodorów. Najbardziej znaną jest molekuła oznaczona symbolicznie TCDD. Zalicza się do najgroźniejszych substancji skażających środowisko, jest uznana za supertruci