Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie
24.10.2019

Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników maryna.



Morwa biała zbawienna dla diabetyków 
Morwa biała zbawienna dla diabetyków
13.10.2017

Morwa biała jest najlepiej znaną odmianą tej rośliny. Współcześnie z jej liści pozyskuje się substancje, które obniżają poziom cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Na bazie wyciągu z morwy białej przygotowuje się suplementy diety



Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać? 
Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać?
07.11.2015

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Większość związków zaliczanych do ich grona wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole są dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakt



Winogrona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Winogrona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.07.2014

Winogrona to owoce (a dokładniej jagody) winorośli. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od zielonej, przez fioletową, czerwoną, purpurową, aż po czarną. Produkuje się z nich wino, soki, desery (np. galaretki



Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.02.2014

Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku, ale dziś mamy do niego dostęp tak ogromny, iż naprawdę szkoda byłoby z niego



Dlaczego czekolada uzależnia? 
Dlaczego czekolada uzależnia?
13.10.2013

Czekolada jest produkowana ze zmielonych ziaren kakaowca, a także dodatków poprawiających jej smak i aromat. Dawniej serwowano ją przede wszystkim w postaci napoju. Dziś przybiera kuszącą postać tabliczek i galanterii czekoladowej. Pomaga na zmęczen



Wolne rodniki 
Wolne rodniki
07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale nadmiar ich zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem



Interakcje pomiędzy żywnością a lekami 
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami
03.09.2009

Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów i tłuszczów. Pokarmy bogate w tłuszcze, do których zalicza się np. masło, sma