Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jak przebiega ciąża u kobiety chorej na cukrzycę? 
Jak przebiega ciąża u kobiety chorej na cukrzycę?
15.04.2020

U kobiety chorej na cukrzycę ciąża wymaga specjalnej uwagi, zarówno ze strony kobiety ciężarnej jak i personelu medycznego. Cukrzyca w ciąży leczona nieprawidłowo może przyczynić się do zachorowalności okołoporodowej noworodka jak i ciężarnej oraz wz



Dieta poprawiająca wrażliwość insulinową 
Dieta poprawiająca wrażliwość insulinową
10.11.2019

Cukrzyca typu drugiego należy do chorób cywilizacyjnych, na które cierpi coraz więcej osób. Podstępna choroba rozwija się na podłożu insulinooporności - najbardziej zaawansowanego zaburzenia wrażliwości insulinowej. Zmniejszenie wrażliwości insulinow



Przyczyny przejadania się - co sprawia, że jesz za dużo? 
Przyczyny przejadania się - co sprawia, że jesz za dużo?
20.04.2019

Masz wrażenie, że ostatnio zjadasz zbyt duże porcje, albo nie odmawiasz dokładki, a przerwy między posiłkami wypełniasz chrupiąc słone przekąski lub delektując się słodkimi rarytasami? Jeżeli taki niepokojący objaw przekształcił się w nawyk, czas zac



Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć 
Stan przedcukrzycowy - co to jest, jak go zdiagnozować i leczyć
31.07.2018

Nie mamy już wątpliwości co do tego, że cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Jak jednak wygląda sprawa ze stanem przedcukrzycowym? Problem z nim ma coraz więcej osób, ale wciąż nie jest on traktowany jak choroba. A to duży błąd, bo nieleczony stan pr



Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy? 
Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy?
27.08.2017

Cukier kokosowy należy do produktów alternatywnych względem białego i brązowego cukru. Staje się on bardzo popularny zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ze względu na to, że ma niższy indeks glikemiczny. Czy jest produktem z



Hipoglikemia reaktywna?! - kiedy z pomocą przychodzi świeży sok! 
Hipoglikemia reaktywna?! - kiedy z pomocą przychodzi świeży sok!
25.04.2017

Jeden batonik, drugi i trzeci? a Ty wciąż czujesz się głodna? W czasie dnia pijesz hektolitry kawy, a zmęczenie i tak nie mija? Zaburzenia koncentracji, ospałość, wybuchy ciepłe i drżenie rąk? Najwyższa pora zbadać insulinę i cukier! Winowajcą może b



Cukrzyca typu 1 i 2 - różnice. Inne rodzaje cukrzycy 
Cukrzyca typu 1 i 2 - różnice. Inne rodzaje cukrzycy
08.02.2015

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która polega na tym, że wydzielanie insuliny jest zbyt niskie, a poziom glukozy (cukru) we krwi jest podwyższony. Przyczyna tego tkwi w zbyt słabej reakcji tkanek organizmu na insulinę. Inną przyczyną jest nieprawi



Uzależnienie od słodyczy - jak się od niego uwolnić? 
Uzależnienie od słodyczy - jak się od niego uwolnić?
03.12.2014

To, że od cukru można się uzależnić, to nie mit. Słodkości potrafią wywołać nie tylko uzależnienie psychiczne, objawiające się po prostu ochotą na ciastko, batona lub lody. To także uzależnienie fizyczne - organizm po prostu domaga się cukru, jeszcze



Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach? 
Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach?
04.10.2014

Cukier we krwi jest podstawową i najlepiej dostępną substancją energetyczną. Ustrój może wytworzyć energię dopiero wtedy, gdy substancje zapasowe zostaną przekształcone w glukozę i znajdą się w tkance łącznej. Nawet jeżeli organizm zmagazynował wysta



Syrop z agawy 
Syrop z agawy
25.09.2014

Syrop z agawy, inaczej nektar z agawy, to jeden z coraz popularniejszych zamienników białego cukru czy miodu. Jego dostępność, choć na razie głównie w sklepach z żywnością ekologiczną czy funkcjonalną, również tych internetowych, wciąż rośnie. Syrop



Fizjologia głodu i sytości 
Fizjologia głodu i sytości
07.05.2014

Głód i sytość to dwa najważniejsze odczucia regulujące przyjmowanie pokarmu. Głównym centrum kontrolującym ten mechanizm zlokalizowany jest w części mózgu - podwzgórzu. Ośrodek głodu zlokalizowany jest w bocznej części podwzgórza, wyzwala on mechaniz



Napoje sportowe 
Napoje sportowe
28.04.2014

Na rynku produktów spożywczych mamy do czynienia z coraz większą dostępnością napojów przeznaczonych specjalnie dla osób, dla których intensywny wysiłek fizyczny jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Jakie są właściwości takich napojów i kiedy i



Co i kiedy jeść przed i po treningu 
Co i kiedy jeść przed i po treningu
21.03.2014

Pora spożycia posiłku, jego wartość odżywcza i wielkość mają wpływ na wydolność podczas ćwiczeń. Ostatni pokarm należy spożyć około 2-4 godziny przed treningiem, aby żołądek mógł strawić pokarm. Wydolność organizmu podczas ćwiczeń o intensywnej lub u



Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze? 
Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze?
18.03.2014

Węglowodany odgrywają rolę podstawowego substratu energetycznego, zarówno w czasie spoczynku, jak i w okresie aktywności fizycznej. Mają wpływ na wydolność podczas treningu. Dostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów zapewnia utrzymanie odpowiedni



Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie? 
Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie?
10.03.2014

Do składników pokarmowych zaliczamy białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie te składniki dostarczają organizmowi energii i są niezbędne do życia. Zawarte w pożywieniu umożliwiają komórkom, tkankom a także narządom wewnętrznym prawidłowe działanie o



Energia w organizmie człowieka - skąd się bierze? 
Energia w organizmie człowieka - skąd się bierze?
08.03.2014

Energia jest produkowana przez organizm przez cały czas, przy czym w czasie treningu proces przebiega znacznie szybciej, co wynika ze zwiększonego zapotrzebowania na nią. Nie można jej zobaczyć, ale odczuć, np. w formie ciepła. Powstaje w rezultacie



Fruktoza - czy jest zdrowa? 
Fruktoza - czy jest zdrowa?
02.11.2013

Fruktoza nazywana też cukrem owocowym jest alternatywą dla zwykłego cukru (sacharozy) oraz chemicznych słodzików. Czy alternatywą zdrową? Spór o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie trwa. Najważniejsze informacje na jej temat oraz argumenty wysuwane



Podstawowe czynniki zdrowia 
Podstawowe czynniki zdrowia
05.01.2012

To, jak się czujemy danego dnia uwarunkowane jest przez wiele czynników. Brak dobrego samopoczucia, jedni wiążą ze spadkiem ciśnienia lub ze zmianą pogody, inni z własnymi problemami, z którymi muszą borykać się na co dzień. Istnieje jednak kilka bar



Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności 
Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności
09.11.2010

W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu "nieszczęść". Przede wszystkim został głównym odpowiedzialnym za epidemię otyłości i cukr



Cukier - czy jest nam potrzebny? 
Cukier - czy jest nam potrzebny?
13.03.2009

Czy cukier jest nam potrzebny? Tak, ale nie ten przemysłowo wytwarzany z cukiernicy i nie ten dodawany powszechnie do produktów spożywczych. Organizmowi wystarczy cukier naturalnie występujący w owocach, warzywach, czy w nisko przetworzonych produkta