WYNIKI WYSZUKIWANIA
Już od dawna wiadomo, że jedzenie bezglutenowe jest pomocne w walce z celiakią. Sięganie po żywność tego typu pozwala zmniejszyć objawy choroby i przeciwdziałać wystąpieniu niebezpiecznych skutków, które wiążą się z nieleczoną celiakią. Warto dokładn
Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do z
Makarony bezglutenowe są coraz bardziej łatwiej dostępne. Do najbardziej popularnych gatunków pasty niezawierającej glutenu należą makaron kukurydziany, makaron amarantusowy, makaron ryżowy - biały i czerwony oraz makaron ciecierzycowy i z grochu. Co
Wiele osób uważa, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka. Istnieje też pogląd, zgodnie z którym gluten jest szkodliwy tylko w przypadku jego nietolerancji. Prawda leży pośrodku. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Źródłem glutenu są zarówno nieprzetworzone ziarna tych zbóż,
Mąka jest tradycyjnie produkowana z ziaren zbóż. W ostatnim czasie coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożywania wyrobów z tradycyjnych glutenowych mąk ze względów zdrowotnych - nietolerancji, alergii bądź też ze względu na modną dietę bezglutenow
Dieta eliminacyjna w przypadku uczulenia na gluten wymaga wykluczenia z jadłospisu mąk: pszennej i żytniej i przyrządzanych na ich bazie produktów. Wówczas można wykorzystać jej sprawdzone substytuty - mąkę kokosową lub kasztanową. Mąka kokosowa jest
Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi. Generalnie alergia pokarmowa jest to
Większość z nas zna kogoś, kto ma problem z tarczycą. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że choroby autoimmunologiczne dotyczą nie tylko tarczycy. Do tego typu schorzeń zalicza się również łuszczycę, łysienie plackowate, toczeń rumienio
Współcześnie uprawiane odmiany zbóż różnią się od tych, które były uprawiane w dawnych czasach. Orkisz, samopsza i płaskurka charakteryzują się znacznie lepszą wartością odżywczą. Orkisz zawiera dużo witamin i minerałów, błonnika pokarmowego oraz fit
Pszenica bez cienia wątpliwości jest nie tylko najważniejszym zbożem ale też najważniejszą rośliną uprawną, występującą we wszystkich regionach świata. Należy ona do zbóż wiechlinowatych z rodzaju Triticum L. i dzieli się na trzy grupy w zależności o
Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm
Gluten jest mieszanką białek znajdujących się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Ze względu na dużą popularność, dostępność i niską cenę składników spożywczych zawierających gluten znajduje się on w większości produktów spożywczych. Glut
Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz więcej mówi się o diecie bezglutenowej oraz negatywnym wpływie glutenu na ludzki organizm. Niemniej, zdania na temat jego szkodliwości dla osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, są wciąż podzielone.
Przepisy na bezglutenowe wypieki (oraz ogólnie rzecz biorąc bezglutenowe jedzenie) coraz częściej pojawiają się w różnego rodzaju publikacjach czy na internetowych blogach kulinarnych. Coraz częściej odnaleźć możemy również bezglutenowe produkty, np.
Chleb jest jednym z podstawowych produktów dziennego menu. Warto wiedzieć, jak kupić dobry produkt, który pozytywnie wpłynie na zdrowie i sylwetkę. W piekarni i sklepie spożywczym konsument ma prawo otrzymać informacje na temat składu pieczywa, niemn
Jadalne nasiona zbóż, czyli kasze posiadają wysoką wartość odżywczą oraz zawierają szereg witamin i minerałów. Przedstawiamy najzdrowsze kasze, porównując ich wartości odżywcze. Kasze są jadalnymi nasionami zbóż dostępnymi często w lekko rozdrobnione
Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna. Chociaż moda ta nie zawładnęła jeszcze do końca Polską - święci już triumfy za oceanem. A skoro polecają ją m.in. gwiazdy można przypuszczać, że szybko znajdzie wielu zwolennikó
Z osobą skarżącą się na nietolerancję pokarmową spotkał się chyba każdy z nas. Jedną z występujących najczęściej i budzących najmniejsze zdziwienie jest np. nietolerancja laktozy. Jednakże nie tylko do niej ogranicza się spektrum pokarmowych nietoler
Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany,