Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jakie zalety ma bezglutenowa żywność? 
Jakie zalety ma bezglutenowa żywność?
07.10.2022

Już od dawna wiadomo, że jedzenie bezglutenowe jest pomocne w walce z celiakią. Sięganie po żywność tego typu pozwala zmniejszyć objawy choroby i przeciwdziałać wystąpieniu niebezpiecznych skutków, które wiążą się z nieleczoną celiakią. Warto dokładn



Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię? 
Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię?
22.01.2020

Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do z



Makaron bez glutenu - przedstawiamy 7 smacznych przepisów na każdy dzień tygodnia 
Makaron bez glutenu - przedstawiamy 7 smacznych przepisów na każdy dzień tygodnia
19.07.2018

Makarony bezglutenowe są coraz bardziej łatwiej dostępne. Do najbardziej popularnych gatunków pasty niezawierającej glutenu należą makaron kukurydziany, makaron amarantusowy, makaron ryżowy - biały i czerwony oraz makaron ciecierzycowy i z grochu. Co



Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens? 
Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens?
10.06.2018

Wiele osób uważa, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka. Istnieje też pogląd, zgodnie z którym gluten jest szkodliwy tylko w przypadku jego nietolerancji. Prawda leży pośrodku. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Źródłem glutenu są zarówno nieprzetworzone ziarna tych zbóż,



Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk 
Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk
18.04.2018

Mąka jest tradycyjnie produkowana z ziaren zbóż. W ostatnim czasie coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożywania wyrobów z tradycyjnych glutenowych mąk ze względów zdrowotnych - nietolerancji, alergii bądź też ze względu na modną dietę bezglutenow



Mąka kokosowa i kasztanowa - zdrowa alternatywa dla zbożowych produktów 
Mąka kokosowa i kasztanowa - zdrowa alternatywa dla zbożowych produktów
31.10.2017

Dieta eliminacyjna w przypadku uczulenia na gluten wymaga wykluczenia z jadłospisu mąk: pszennej i żytniej i przyrządzanych na ich bazie produktów. Wówczas można wykorzystać jej sprawdzone substytuty - mąkę kokosową lub kasztanową. Mąka kokosowa jest



Uważaj! Lista najbardziej alergizujących  produktów spożywczych 
Uważaj! Lista najbardziej alergizujących produktów spożywczych
15.10.2017

Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi. Generalnie alergia pokarmowa jest to



Choroby autoimmunologiczne - czego unikać? 
Choroby autoimmunologiczne - czego unikać?
07.10.2017

Większość z nas zna kogoś, kto ma problem z tarczycą. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że choroby autoimmunologiczne dotyczą nie tylko tarczycy. Do tego typu schorzeń zalicza się również łuszczycę, łysienie plackowate, toczeń rumienio



Orkisz, samopsza i płaskurka - zapomniane zboża 
Orkisz, samopsza i płaskurka - zapomniane zboża
07.07.2017

Współcześnie uprawiane odmiany zbóż różnią się od tych, które były uprawiane w dawnych czasach. Orkisz, samopsza i płaskurka charakteryzują się znacznie lepszą wartością odżywczą. Orkisz zawiera dużo witamin i minerałów, błonnika pokarmowego oraz fit



Kamut, czyli khorasan - wyjątkowa, starożytna odmiana pszenicy 
Kamut, czyli khorasan - wyjątkowa, starożytna odmiana pszenicy
08.05.2017

Pszenica bez cienia wątpliwości jest nie tylko najważniejszym zbożem ale też najważniejszą rośliną uprawną, występującą we wszystkich regionach świata. Należy ona do zbóż wiechlinowatych z rodzaju Triticum L. i dzieli się na trzy grupy w zależności o



Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne 
Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne
04.11.2016

Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm



Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu 
Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu
09.03.2016

Gluten jest mieszanką białek znajdujących się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Ze względu na dużą popularność, dostępność i niską cenę składników spożywczych zawierających gluten znajduje się on w większości produktów spożywczych. Glut



Gluten a celiakia, nietolerancja glutenu i alergia 
Gluten a celiakia, nietolerancja glutenu i alergia
18.02.2016

Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz więcej mówi się o diecie bezglutenowej oraz negatywnym wpływie glutenu na ludzki organizm. Niemniej, zdania na temat jego szkodliwości dla osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, są wciąż podzielone.



Mąki bezglutenowe - wypróbuj do domowych wypieków 
Mąki bezglutenowe - wypróbuj do domowych wypieków
05.11.2014

Przepisy na bezglutenowe wypieki (oraz ogólnie rzecz biorąc bezglutenowe jedzenie) coraz częściej pojawiają się w różnego rodzaju publikacjach czy na internetowych blogach kulinarnych. Coraz częściej odnaleźć możemy również bezglutenowe produkty, np.



Jak rozpoznać i kupić dobry, wartościowy chleb? 
Jak rozpoznać i kupić dobry, wartościowy chleb?
10.08.2014

Chleb jest jednym z podstawowych produktów dziennego menu. Warto wiedzieć, jak kupić dobry produkt, który pozytywnie wpłynie na zdrowie i sylwetkę. W piekarni i sklepie spożywczym konsument ma prawo otrzymać informacje na temat składu pieczywa, niemn



Kasze - jakie najzdrowsze? Porównanie wartości odżywczych 
Kasze - jakie najzdrowsze? Porównanie wartości odżywczych
09.07.2014

Jadalne nasiona zbóż, czyli kasze posiadają wysoką wartość odżywczą oraz zawierają szereg witamin i minerałów. Przedstawiamy najzdrowsze kasze, porównując ich wartości odżywcze. Kasze są jadalnymi nasionami zbóż dostępnymi często w lekko rozdrobnione



Dieta bezglutenowa - sposób na lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę 
Dieta bezglutenowa - sposób na lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę
03.03.2014

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna. Chociaż moda ta nie zawładnęła jeszcze do końca Polską - święci już triumfy za oceanem. A skoro polecają ją m.in. gwiazdy można przypuszczać, że szybko znajdzie wielu zwolennikó



Nietolerancje pokarmowe 
Nietolerancje pokarmowe
23.01.2014

Z osobą skarżącą się na nietolerancję pokarmową spotkał się chyba każdy z nas. Jedną z występujących najczęściej i budzących najmniejsze zdziwienie jest np. nietolerancja laktozy. Jednakże nie tylko do niej ogranicza się spektrum pokarmowych nietoler



Amarantus i jego właściwości 
Amarantus i jego właściwości
19.01.2014

Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany,