WYNIKI WYSZUKIWANIA
Indeks glikemiczny, zwany też wskaźnikiem glikemicznym lub skrótem IG jest klasyfikacją produktów żywnościowych opartą na złożeniu wpływu tych produktów na poziom glukozy we krwi w czasie 2-3 godzin po ich spożyciu. Wskaźnik glikemiczny ma istotne zn
PCOS, czyli zespół policystycznych jajników to zaburzenie endokrynologiczne, w wyniku którego w organizmie dochodzi do różnych zmian; na jajnikach mogą pojawić się torbiele, miesiączki są bardzo nieregularne, może występować nadwaga lub nawet otyłość
Pora spożycia posiłku, jego wartość odżywcza i wielkość mają wpływ na wydolność podczas ćwiczeń. Ostatni pokarm należy spożyć około 2-4 godziny przed treningiem, aby żołądek mógł strawić pokarm. Wydolność organizmu podczas ćwiczeń o intensywnej lub u
Indeks glikemiczny (IG) jest terminem określającym wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Wskaźnik może przyjmować wartość od 0 do 100 i informuje o szybkości trawienia produktu i przekształcania go w glukozę. Im szybszy jest
Fruktoza nazywana też cukrem owocowym jest alternatywą dla zwykłego cukru (sacharozy) oraz chemicznych słodzików. Czy alternatywą zdrową? Spór o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie trwa. Najważniejsze informacje na jej temat oraz argumenty wysuwane
Niektóre rodzaje pokarmu działają w ten sposób, że powodują szybkie gromadzenie się masy tłuszczowej i uniemożliwiają skuteczne odchudzanie. Oto pięć najbardziej tuczących jednorodnych produktów (dlatego nie ma na tej liście np. hamburgerów, smażonyc
Diety redukcyjne opierające się na dziennym limicie kalorii, którego nie możemy przekroczyć, są niezwykle popularne wśród osób, które postanowiły zrzucić zbędne kilogramy. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że nie zmuszają, przynajmniej teoretycznie,
Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Roszponka jest to roślina o wydłużonych liściach, tworzących małą rozetkę. Jest rośliną całoroczną, jednak czas z
Według jej twórcy, lekarza Michaela Montignaca, tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość w
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko