Dzisiaj jest: Niedziela, 05.04.2020 Imieniny: Ireny i Wincentego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)? 
Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)?
22.04.2018

Zwykła klasyczna czekolada i surowa to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażon



Najsłynniejsze desery świata 
Najsłynniejsze desery świata
27.07.2017

Znamy je od pokoleń jako tradycyjne desery przypisane do kuchni określonych regionów. Każdy przysmak ma swoją historię, a o rodowód niektórych deserów do dziś toczą się spory. Pierwotna receptura pewnych słodkich przysmaków była poddawana pewnym mody



Zdrowe zamienniki czekolady 
Zdrowe zamienniki czekolady
24.04.2017

Spożywanie czekolady może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pod warunkiem, że sięgamy po tę z dużą zawartością kakao (minimum 90%) i bez dodatku cukru (ewentualnie z niewielkim jego udziałem). Surowe kakao zawiera dużo magnezu, a także wiele inn



Działanie oraz wpływ kofeiny na organizm i zdrowie 
Działanie oraz wpływ kofeiny na organizm i zdrowie
28.01.2016

Kofeina jest organicznym związkiem chemicznym, który może być otrzymywany także metodą syntetyczną. Należy on do grona środków psychoaktywnych o stymulujących właściwościach. Najbardziej znane produkty w których występuje kofeina to kawa oraz napoje



Jak poznać dobrej jakości czekoladę? 
Jak poznać dobrej jakości czekoladę?
03.12.2015

Czekolada jest jednym z ulubionych produktów spożywczych nie tylko dzieci, ale i wielu dorosłych. Unikana przez większość osób dbających o sylwetkę, często staje się poprawiającą humor przekąską, dodatkiem do świątecznych i urodzinowych prezentów, a



Dodatki do kawy 
Dodatki do kawy
06.04.2015

Dodatki do kawy to idealny sposób na urozmaicenie tego napoju, poranka bez którego wielu z nas nie jest sobie w stanie wyobrazić. Kawa, sama w sobie, jest już pyszna, ale jeśli z jakiegoś powodu zaczniemy odczuwać chęć małej odmiany, warto wypróbować



Mus czekoladowy na Wielkanoc 
Mus czekoladowy na Wielkanoc
25.03.2015

ciasta i desery

Kuchnia: polska

Dodany przez: ewa65


1-2 godziny 5 - 6 porcji

trudność

kaloryczność




Torcik kakaowy z kaszą manną 
Torcik kakaowy z kaszą manną
24.02.2015

ciasta i desery

Kuchnia: polska

Dodany przez: Garfield


więcej niż 2 godziny 10 - 12 porcji

trudność

kaloryczność




Masła czekoladowo-orzechowe (typu Nutella) a zdrowie 
Masła czekoladowo-orzechowe (typu Nutella) a zdrowie
18.07.2014

Słodkie i smaczne masło czekoladowo-orzechowe jest polecane na śniadanie nie tylko dla dzieci. Przedstawiamy jego skład, sposób produkcji i wpływ na zdrowie. Masło czekoladowo - orzechowe jest znanym i lubianym dodatkiem do pieczywa. Słodki krem może



Ziarna kakaowca - zdrowa alternatywa dla czekolady 
Ziarna kakaowca - zdrowa alternatywa dla czekolady
02.07.2014

Ziarna kakaowca są najczystszą formą surowych orzechów kakaowca. Surowe ziarna kakaowca są prawdziwą bombą antyoksydantów a także żelaza, manganu, magnezu, chromu, cynku, potasu, miedzi, selenu, manganu, witaminy C i witamin z grupy B. Orzechy kakaow



Czym zastąpić kawę? 
Czym zastąpić kawę?
22.06.2014

Filiżanka czarnej, gorzkiej kawy lub wielki kubek słodkiej, aromatyzowanej kawy z mlekiem... Tak wygląda pierwszy "posiłek" dnia wielu z nas. Niektórzy jednak na tej jednej porcji kofeinowego napoju nie poprzestają. Kawa, jak wiadomo, pobudza, dodaje



Zdrowe słodycze 
Zdrowe słodycze
15.01.2014

Zdrowe słodycze to marzenie każdego łasucha, który chciałby zadbać o swoje ciało. Czy coś takiego może jednak w ogóle istnieć? Czy możliwe jest, by bezkarnie cieszyć się słodkim smakiem przekąsek i deserów? Zdaje się, że jest to tylko mit, a producen



10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność) 
10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność)
29.12.2013

Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność,



Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze 
Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze
29.10.2009

Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim czekolada gorzka) minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemiczn