Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2019 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności 
Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności
03.03.2018

Karotenoidom zawdzięczamy żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę owoców, warzyw ale także występują w drożdżach, rybach, skorupiakach, karotenoidy nadają też barwę piórom, łuskom i skórze zwierząt. Co ciekawe, występują one również w warzywach zielonyc



Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze 
Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze
25.08.2017

Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g



Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant 
Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant
19.01.2017

Przeciwutleniacze tworzą zróżnicowaną grupę związków chemicznych, o różnej sile działania. W świetle aktualnej wiedzy najsilniejszym antyoksydantem, który można dostarczyć z zewnątrz, w formie suplementu diety jest astaksantyna. Astaksantyna - to rep



Warzywa zielonolistne - dlaczego warto je jeść? 
Warzywa zielonolistne - dlaczego warto je jeść?
20.06.2014

Warzywa zielonolistne są naturalnym lekarstwem i środkiem profilaktycznym. Powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, a zwłaszcza w jadłospisie diabetyka. Do grona zielonolistnych warzyw należy zaliczyć między innymi jarmuż, sałatę rzymską, szpina



Substancje i żywność antyrakowa 
Substancje i żywność antyrakowa
07.01.2011

Choroby nowotworowe w państwach uprzemysłowionych stanowią jedne z głównych przyczyn zgonów. Rak jest chorobą, którą zgodnie wszyscy obawiamy się najbardziej. Jest tym groźniejszy, że rozwija się podstępnie, często przez długie lata i można jej nie w



Wolne rodniki 
Wolne rodniki
07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale nadmiar ich zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem