Dzisiaj jest: Wtorek, 22.10.2019 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały? 
Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały?
22.02.2019

Dobrze funkcjonujące jelita to dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli funkcjonują źle, nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności na różnego rodzaju choroby czy regularnych wizytach w toalecie. Efektywnie wspieramy nasze jelita spożywając bakterie i



Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice 
Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice
08.01.2019

Produkt probiotyczny to według definicji produkt zawierający odpowiednio wysoką ilość wyselekcjonowanych kultur bakterii lub drożdży o udowodnionym działaniu probiotycznym, które zmieniają poprzez implantację lub kolonizację mikroflorę jelitową w okr



Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie? 
Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie?
01.07.2018

Sezon na ogórki małosolne już się zaczął. Warto korzystać z niego w pełni. Ogórki małosolne, tak charakterystyczne dla Europy Środkowej i Wschodniej są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc może je z



Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje 
Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje
29.06.2018

Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr



Moc domowych kiszonek 
Moc domowych kiszonek
07.11.2017

W okresie jesienno-zimowym musimy wspierać naszą odporność. Nagłe zmiany temperatury (przegrzewanie organizmu w pomieszczeniach i wyziębienie na zewnątrz) sprawiają, że łatwo złapać przeziębienie. Czasem nawet wystarczy stanąć obok chorego w autobusi



Czy warto wydawać pieniądze na zagraniczne „superfoods”? 
Czy warto wydawać pieniądze na zagraniczne „superfoods”?
30.06.2016

Superfoods są dostępne już w każdym większym markecie. Możemy kupić najróżniejsze produkty z całego świata, bogate w minerały, witaminy, enzymy, kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty i inne fitozwiązki. Nie da się jednak ukryć, że takie dobroci spo



Ogórki - kiszone czy konserwowe? Porównanie wartości odżywczych 
Ogórki - kiszone czy konserwowe? Porównanie wartości odżywczych
09.02.2016

Przygotowywane z ogórków przetwory są popularnym dodatkiem w polskiej kuchni. Z pewnością każdy wie, że ogórki kiszone różnią się od ogórków konserwowych smakiem oraz wyglądem, niemniej warto przyjrzeć się temu, skąd owe różnice się biorą, a także te



Przetwory na zimę z warzyw i owoców sezonowych 
Przetwory na zimę z warzyw i owoców sezonowych
01.09.2014

Wprawdzie w dzisiejszych czasach dostęp do większości owoców i warzyw mamy także poza sezonem ich naturalnego występowania, ale warto przyjrzeć się bliżej przetworom, które mogą łatwo okazać się niezrównanym sposobem na przechowywanie dobrodziejstw n



Domowe sposoby na przeziębienia i grypę 
Domowe sposoby na przeziębienia i grypę
06.11.2013

Jesień i zima to czas, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje jak przeziębienie czy grypa. Apteki pękają w szwach od chemicznych środków mających nawet w ciągu jednej nocy doprowadzić nas do swoistego stanu używalności, mówiąc



Grzybica (kandydoza) jelita grubego 
Grzybica (kandydoza) jelita grubego
27.10.2013

Naturalna flora bakteryjna w ludzkich jelitach tworzona jest przez ponad 400 rodzajów różnych drobnoustrojów, w tym drożdżaki. Ogólna masa flory bakteryjnej występującej w organizmie człowieka może dochodzić do 2 kg. Drożdże, aby przetrwać, muszą żyw



Ogórek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Ogórek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.05.2013

Ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych, znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Uważa się, że ogórek pochodzi z Indii, jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach Himalajów. Z Azji bardzo szybko rozprzestrzenił się w inne rejony. Znan



Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki 
Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki
19.03.2011

Kiszenie lub też kwaszenie jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków) poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1%-1,5%) w wyniku fermentacji mlekowej. Bakterie zamieniają cukier zawarty w warzywach na kwas