Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Chemiczne metody utrwalania żywności 
Chemiczne metody utrwalania żywności
17.02.2021

Chemiczne metody utrwalania żywności mają na celu wydłużenie jej trwałości przydatności do spożycia przez zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Polegają one na dodaniu do żywności małych dawek związków chemicznych, które niszczą i hamują roz



Składniki kosmetyków, których zawartości w składzie należy unikać 
Składniki kosmetyków, których zawartości w składzie należy unikać
06.07.2020

Z każdym rokiem wzrasta popyt na kosmetyki, zawierające wyłącznie naturalne składniki. Nie podrażniają one skóry, nie uczulają i wykazują szerokie działanie pielęgnacyjne. Jednak wiele produktów dostępnych na rynku zawiera w składzie syntetyczne skła



Konserwanty w żywności - charakterystyka i wpływ na zdrowie 
Konserwanty w żywności - charakterystyka i wpływ na zdrowie
09.09.2019

Konserwanty (substancje konserwujące) to związki chemiczne przedłużające okres przydatności żywności do spożycia przez zabezpieczenie ich przed zepsuciem i rozkładem powodowanym przez mikroorganizmy patogenne. Używanie konserwantów należy do chemiczn



Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby 
Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby
01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene



Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli 
Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli
29.03.2019

Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami producentów na opakowaniach, które zawierają hasła "fit", "zdrowe, pożywne śniadanie



Jak unikać nadmiaru chemii w żywności? 
Jak unikać nadmiaru chemii w żywności?
03.07.2017

Chemia jest wszędzie; na każdy produkt spożywczy składa się wiele mniej lub bardziej kompleksowych związków chemicznych. Nie oznacza to, że jest on niezdrowy - nawet w zwykłym jabłku znajdziemy całkiem sporo chemii, bo przecież zawiera ono witaminy i



Jak wybrać dobry ketchup? 
Jak wybrać dobry ketchup?
01.06.2017

W wielu domach trudno wyobrazić sobie niektóre posiłki bez ketchupu. Świetnie komponuje się z kanapkami, idealnie pasuje do żółtego sera i parówek, a dodatkowo może też stanowić bazę do różnego rodzaju sosów. Nic dziwnego, że ketchupu używamy często.



Jak kupować bakalie? 
Jak kupować bakalie?
21.08.2016

Choć półki w sklepach uginają się od różnych produktów, to jednak ciężko jest kupić dobre bakalie. Dlaczego tak się dzieje? Istnieje kilka wyjaśnień. Czasem inwestowanie w mniej smaczne bakalie jest wynikiem naszej niewiedzy, co chętnie wykorzystują



Figi suszone bez konserwantów 
Figi suszone bez konserwantów
08.03.2016

Cechą charakterystyczną fig Helio Natura jest ich naturalny kształt, smak i mięsistość. Z pewnością zakochają się w nich amatorzy oryginalnej żywności, którzy słodkie owoce wolą kosztować zanim inni ugniotą



Jak wybrać dobrą wędlinę i na co zwracać uwagę przy zakupie ? 
Jak wybrać dobrą wędlinę i na co zwracać uwagę przy zakupie ?
08.12.2014

Szynki, wędliny, pasztety... Mięsne dodatki do kanapek czy sałatek wciąż królują na naszych stołach. Jak wybrać dobre wędliny? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Choć w dobie masowej produkcji żywności często zdaje się nam, iż ucieczki przed pełnymi k



Konserwanty - zdrowe czy nie? 
Konserwanty - zdrowe czy nie?
03.09.2014

Wokół konserwantów dodawanych do produktów żywnościowych powstało wiele mitów. Temat konserwantów w żywności stale powraca w publicznych dyskusjach. Wielu konsumentów kojarzy substancje konserwujące ze szkodliwymi związkami chemicznymi. Konserwanty s



Konserwy - czy jedzenie z puszek jest zdrowe? 
Konserwy - czy jedzenie z puszek jest zdrowe?
19.05.2014

Niewątpliwie żywność z puszek ma dwie zalety - jest skuteczną metodą długotrwałej konserwacji bez używania konserwantów i jest bardzo wygodna - sięgamy po nią na wyjazdach, podróżach i kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Niestety to jedyne atuty. Najc



Śliwki kalifornijskie bez konserwantów 
Śliwki kalifornijskie bez konserwantów
01.04.2014

Śliwki kalifornijskie wzbogaciły ofertę bakalii Helio Natura. Nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki



Zupki w proszku a zdrowie 
Zupki w proszku a zdrowie
06.03.2014

Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są podzielone. O tym, że sproszkowane zupki, które zalewa się wrzątkiem, są produktem



Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie 
Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie
20.11.2013

Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy



Czy pieczywo może być zdrowe? 
Czy pieczywo może być zdrowe?
21.08.2013

Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? Na nasze pytania odpowiedział Vincent Gauthier, właśc



Strzeż się konserwantów w żywności 
Strzeż się konserwantów w żywności
13.06.2013

Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla nasze



Lista dodatków do żywności 
Lista dodatków do żywności
04.12.2008

Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz