WYNIKI WYSZUKIWANIA
Chemiczne metody utrwalania żywności mają na celu wydłużenie jej trwałości przydatności do spożycia przez zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Polegają one na dodaniu do żywności małych dawek związków chemicznych, które niszczą i hamują roz
Z każdym rokiem wzrasta popyt na kosmetyki, zawierające wyłącznie naturalne składniki. Nie podrażniają one skóry, nie uczulają i wykazują szerokie działanie pielęgnacyjne. Jednak wiele produktów dostępnych na rynku zawiera w składzie syntetyczne skła
Konserwanty (substancje konserwujące) to związki chemiczne przedłużające okres przydatności żywności do spożycia przez zabezpieczenie ich przed zepsuciem i rozkładem powodowanym przez mikroorganizmy patogenne. Używanie konserwantów należy do chemiczn
Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene
Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami producentów na opakowaniach, które zawierają hasła "fit", "zdrowe, pożywne śniadanie
Chemia jest wszędzie; na każdy produkt spożywczy składa się wiele mniej lub bardziej kompleksowych związków chemicznych. Nie oznacza to, że jest on niezdrowy - nawet w zwykłym jabłku znajdziemy całkiem sporo chemii, bo przecież zawiera ono witaminy i
W wielu domach trudno wyobrazić sobie niektóre posiłki bez ketchupu. Świetnie komponuje się z kanapkami, idealnie pasuje do żółtego sera i parówek, a dodatkowo może też stanowić bazę do różnego rodzaju sosów. Nic dziwnego, że ketchupu używamy często.
Choć półki w sklepach uginają się od różnych produktów, to jednak ciężko jest kupić dobre bakalie. Dlaczego tak się dzieje? Istnieje kilka wyjaśnień. Czasem inwestowanie w mniej smaczne bakalie jest wynikiem naszej niewiedzy, co chętnie wykorzystują
Cechą charakterystyczną fig Helio Natura jest ich naturalny kształt, smak i mięsistość. Z pewnością zakochają się w nich amatorzy oryginalnej żywności, którzy słodkie owoce wolą kosztować zanim inni ugniotą
Szynki, wędliny, pasztety... Mięsne dodatki do kanapek czy sałatek wciąż królują na naszych stołach. Jak wybrać dobre wędliny? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Choć w dobie masowej produkcji żywności często zdaje się nam, iż ucieczki przed pełnymi k
Wokół konserwantów dodawanych do produktów żywnościowych powstało wiele mitów. Temat konserwantów w żywności stale powraca w publicznych dyskusjach. Wielu konsumentów kojarzy substancje konserwujące ze szkodliwymi związkami chemicznymi. Konserwanty s
Niewątpliwie żywność z puszek ma dwie zalety - jest skuteczną metodą długotrwałej konserwacji bez używania konserwantów i jest bardzo wygodna - sięgamy po nią na wyjazdach, podróżach i kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Niestety to jedyne atuty. Najc
Śliwki kalifornijskie wzbogaciły ofertę bakalii Helio Natura. Nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki
Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są podzielone. O tym, że sproszkowane zupki, które zalewa się wrzątkiem, są produktem
Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy
Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? Na nasze pytania odpowiedział Vincent Gauthier, właśc
Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla nasze
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz