Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2019 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni? 
Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni?
31.08.2019

Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w



Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie 
Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie
13.08.2018

Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie croissant jest obok bagietki symbolem francuskiej kuchni. Cenimy go za wyjątkow



Jak marnować mniej jedzenia w kuchni? 
Jak marnować mniej jedzenia w kuchni?
02.01.2018

Marnowanie żywności to powszechny problem. Kupujemy za dużo, nie zużywamy wszystkiego i w efekcie wyrzucamy jedzenie, które mógłby wykorzystać ktoś inny. Statystyki są porażające - w bogatych krajach rocznie wyrzucamy ponad 220 milionów ton zdatnej ż



Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto 
Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto
19.07.2017

Makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i białka oraz specyficznym posmakiem. Smakuje on trochę jak makaron razowy, ale gotujemy go znacznie krócej. Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest lekkostrawność. Do jego produkcj



Egzotyczne owoce w naszej kuchni 
Egzotyczne owoce w naszej kuchni
13.04.2017

Markety oferują klientom przeróżne egzotyczne owoce w coraz bardziej korzystnych cenach. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób jeść dane rośliny i co można z nimi zrobić. Warto zapoznać się z różnymi gatunkami owoców, ponieważ z wielu z nich można wycz



Nowalijki w kuchni - przyrządzamy wiosenne dania 
Nowalijki w kuchni - przyrządzamy wiosenne dania
10.04.2016

Początek wiosny to czas, gdy w sklepach spożywczych i na targowiskach pojawiają się masowo nowalijki. Do najczęściej wybieranych nowalijek należą rzodkiewka, pomidor, sałata, ogórek, szczypior i natka pietruszki. Uprawa tych warzyw może odbywać się z



Wodorosty morskie w kuchni 
Wodorosty morskie w kuchni
31.03.2016

Choć wodorosty spożywane są w krajach azjatyckich, np. Japonii, od dawien dawna, w Polsce wciąż są produktem egzotycznym, nieznanym i wzbudzającym wielkie zaciekawienie, jeśli nie nieufność. Okazuje się jednak, że wodne rośliny naprawdę warto włączyć



10 zdrowych potraw wielkopostnych 
10 zdrowych potraw wielkopostnych
20.03.2016

Wielki Post jest upamiętnieniem czterdziestodniowego pobytu Chrystusa na pustyni oraz odnosi się do 40-letniej tułaczki Izraelitów. Okres Wielkiego Postu rozpoczyna się w Środę Popielcową, a kończy przed liturgią sprawowaną w Wielki Czwartek. Według



Kawa w kuchni 
Kawa w kuchni
30.12.2015

Kawa to dodający napój energii. Pijemy ją z samego rana, do śniadania lub nawet zamiast niego. Przy kawie rozmawiamy z przyjaciółmi, smakując przy okazji ulubione łakocie, to właśnie kawa utrzymuje nas na nogach w okresach natężonego wysiłku umysłowe



Alkohole w kuchni 
Alkohole w kuchni
24.10.2015

Warto wiedzieć, jakie dania powinno podawać się z jakim alkoholem. Wiedza ta gwarantuje bowiem, iż wszystkie organizowane przez nas spotkania przy stole - czy to rodzinne, czy w gronie przyjaciół, czy nawet formalne - będą miały odpowiednio elegancką



Deski do krojenia - drewniana, plastikowa, a może inna? 
Deski do krojenia - drewniana, plastikowa, a może inna?
22.02.2015

Wybierając deskę do krojenia warto wiedzieć, która jest najbardziej trwała i odpowiednia do kuchni. Współcześnie gama tych produktów jest szeroka i zróżnicowana pod względem materiału, z jakiego zostały wykonane. Podczas przyrządzana różnych potraw m



Jak dobrze wybrać wino? Wszystko na temat doboru wina 
Jak dobrze wybrać wino? Wszystko na temat doboru wina
10.02.2015

Jak dobrze wybrać wino? Wino białe czy czerwone? Wytrawne czy słodkie? Schłodzone czy też z temperaturą pokojową? Pytania te zadaje sobie większość z nas, kiedy staje się w obliczu konieczności zorganizowania przyjęcia, które ma być w założeniu bardz



Jarmuż - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jarmuż - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.05.2014

Nazwa tego warzywa może i brzmi nietypowo, wręcz dziwacznie czy egzotycznie, ale nic bardziej mylnego. Jarmuż to warzywo, które może i nie jest aktualnie najbardziej popularne, ale kiedyś było zupełnie inaczej. I w tym przypadku, inaczej znaczy też l



Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
27.11.2013

W nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć eleganckiej i ułatwiającej gotowanie płyty grzejnej. Na rynku dostępne są płyty ceramiczne i indukcyjne. Którą zatem wybrać? Różnice pomiędzy tymi dwoma popularnymi dziś rodzajami płyt są znaczące. Którą zatem



Banany - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Banany - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.10.2013

Niewątpliwie banan to najpopularniejszy owoc na świecie, o całkiem sporych jak na owoce wartościach odżywczych - o dużym "pokładzie" witamin i składników mineralnych. Banan właściwy (łacińska nazwa Musa) pochodzi od dzikich gatunków banana rosnących



Waga kuchenna i dietetyczna 
Waga kuchenna i dietetyczna
17.01.2013

Skomplikowane torty, wymyślne babki, pachnące domowe chleby czy trudne, apetyczne ciasta. Do ich przygotowania nie wystarczy tylko szeroko pojęta "szklanka" i "łyżka". Żaden z tych specjałów nie poradzi sobie z domowym odmierzaniem "na oko" niezbęd



Suszarka do grzybów, warzyw i owoców 
Suszarka do grzybów, warzyw i owoców
30.12.2012

Suszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania i przechowywania żywności. Historia tego tradycyjnego sposobu konserwowania żywności sięga czasów prehistorycznych, kiedy to suszono mięso i ryby na początku z pomocą wiatru i słońca, a następnie ogn



Lubczyk ogrodowy 
Lubczyk ogrodowy
31.08.2012

Bylina ta pochodzi z Afganistanu i Iranu. Początkowo był uprawiany w ogrodach klasztornych, potem benedyktyni spopularyzowali go w całej Europie. Uprawiany jest obecnie w wielu rejonach świata. Lubczyk posądzano o magiczne właściwości. W dawnych czas



Kardamon malabarski 
Kardamon malabarski
31.08.2012

Jest jedną zaraz po szafranie z droższych przypraw na świecie. Przyprawa ta znana jest już od tysięcy lat. Stosowana była jako lek oraz jako afrodyzjak. Aromat tej rośliny był doceniany już w starożytności. Palony kardamon używano jako wonne kadzidło



Imbir lekarski 
Imbir lekarski
31.08.2012

Imbir lekarski to jedna z najstarszych roślin wieloletnich, leczniczych i przyprawowych na świecie. Użytkowany jest od tysięcy lat. Należy również do najstarszych roślin uprawnych - świadczy o tym fakt, iż w stanie dzikim już nie występuje. Imbir ma



«   | 1 | 2 | 3 | 4 |