WYNIKI WYSZUKIWANIA
Likopen jest czerwono-pomarańczowym barwnikiem pochodzenia roślinnego z rodziny karotenoidów. Największe jego ilości spotykane są w czerwonych i żółtych warzywach i owocach, tj. pomidorach, papryce, papai, grapefruitach, przepękli indochińskiej, guja
Karotenoidom zawdzięczamy żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę owoców, warzyw ale także występują w drożdżach, rybach, skorupiakach, karotenoidy nadają też barwę piórom, łuskom i skórze zwierząt. Co ciekawe, występują one również w warzywach zielonyc
W wielu domach trudno wyobrazić sobie niektóre posiłki bez ketchupu. Świetnie komponuje się z kanapkami, idealnie pasuje do żółtego sera i parówek, a dodatkowo może też stanowić bazę do różnego rodzaju sosów. Nic dziwnego, że ketchupu używamy często.
Soki warzywne mają niewątpliwą przewagę nad sokami owocowymi, a jednak wciąż są mniej popularne niż te drugie. Dlaczego tak się dzieje? Z pewnością decydującą rolę odgrywa smak. Owoce zawierają sporo cukru, więc nawet czyste, świeże soki pozostają sł
Niektóre warzywa i owoce zawierają silne substancje chroniące przed rakiem. Poniżej przedstawiamy 10 produktów o właściwościach antynowotworowych. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców są mniej narażone na choroby nowotworowej. Pokarm pochodzenia roślin
Każdy kraj posiada swoją kulturę, której częścią są tradycyjne potrawy i regionalne przysmaki. Przedstawiamy pięć najzdrowszych kuchni świata pomagających utrzymać zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie. Polska nie znajduje się w czołówce kraj
Pomidory - to bogate pod względem wartości odżywczych i niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych, pochodzące z Ameryki Południowej. Dzikie formy tej rośliny można spotkać jeszcze dziś w Peru, na wyspach Kanaryjskich i na Filipinach. Wkrótce po