Dzisiaj jest: Środa, 26.06.2019 Imieniny: Jana i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Lukrecja gładka - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Lukrecja gładka - właściwości zdrowotne i zastosowanie
12.04.2019

Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) to bylina z rodziny roślin bobowatych. Glycyrrhiza pochodzi od greckich słów glykis - słodki, oraz rhiza - korzeń. Pierwsze nazwy lukrecji takie jak „słodki korzeń”, „słodkie drzewo”, „korzeń słodzieniowy” czy



Adaptogeny - czym są i jak wpływają na organizm 
Adaptogeny - czym są i jak wpływają na organizm
25.03.2019

„Adaptogen” (łac. adaptare - dopasowywać, dostosowywać) to termin pierwszy raz użyty przez lekarza Mikołaja Lazareva w 1947. Lazarev poszukiwał w swoich badaniach substancji zwiększających odporność na stres. Każdy organizm bowiem narażony jest na dz



Interakcje pomiędzy żywnością a lekami 
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami
03.09.2009

Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów i tłuszczów. Pokarmy bogate w tłuszcze, do których zalicza się np. masło, sma