Dzisiaj jest: Wtorek, 16.07.2019 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne 
Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne
07.06.2019

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, balastowych czy sensorycznych zawierają także substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie w



Skutki spożywania żywności zanieczyszczonej ołowiem, kadmem i rtęcią 
Skutki spożywania żywności zanieczyszczonej ołowiem, kadmem i rtęcią
17.10.2018

Zanieczyszczenie żywności stanowi każda substancja niedodana celowo do produktu, jednak występująca w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to też związki, które dostały się do żywności w wyniku ni



Czy kupowanie owoców i warzyw na bazarku ma sens? 
Czy kupowanie owoców i warzyw na bazarku ma sens?
23.02.2017

Owoce i warzywa z supermarketu nie cieszą się dobrą sławą. Równe marchewki, błyszczące jabłka i ogromne pomidory wyglądają pięknie, ale wzbudzają w nas podejrzenia. Zwykłe zerwane z drzewa jabłko z całą pewnością się nie błyszczy, a jego skórka nie j



Dieta na pozbycie się metali ciężkich z organizmu 
Dieta na pozbycie się metali ciężkich z organizmu
26.11.2016

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że nasze ciało jest stale wystawione na działanie metali ciężkich. Oczywiście, w ilościach niewielkich (wręcz śladowych) występują u każdego człowieka, problem jednak zaczyna się wtedy, gdy ich ilość znacznie w



Metale ciężkie w żywności i ich szkodliwy wpływ na zdrowie 
Metale ciężkie w żywności i ich szkodliwy wpływ na zdrowie
30.04.2015

Metale ciężkie to metale a także półmetale najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Terminu tego używa się w odniesieniu do pierwiastków używanych w przemyśle i jednocześnie odznaczających się toksycznością dla człowieka lub środowiska



Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze? 
Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze?
05.01.2015

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,



Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności 
Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności
30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek



Jedzmy ryby morskie! 
Jedzmy ryby morskie!
11.06.2010

Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie chorują na serce i nie doznają udarów mózgu mimo tłustego jedzenia (tkanka tłus