Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy 
Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy
23.10.2014

Aspartam jest sztucznym słodzikiem dodawanym do artykułów spożywczych zamiast cukru. Zawiera on 4 kcal w 100 g i jest zarazem prawie 180 razy słodszy. Na produktach spożywczych ten dodatek do żywności oznaczany jest kodem E951. Aspartam został wynale



Historia alkoholu, metabolizm alkoholu, fakty i mity o alkoholu 
Historia alkoholu, metabolizm alkoholu, fakty i mity o alkoholu
31.08.2010

Słowo alkohol pochodzi najprawdopodobniej od któregoś z dwóch słów arabskich: al-kuhl (antymon, delikatny, drobny proszek) lub al-ghoul (zły duch). W oparciu o badania antropologiczne można stwierdzić, że alkohol towarzyszy człowiekowi praktycznie od



Aspartam 
Aspartam
03.12.2008

Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwań leku na wrzody. Najpierw, od 1981 r. dodawano