Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.07.2019 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Gdzie się kryje sól i jak ją ograniczyć? 
Gdzie się kryje sól i jak ją ograniczyć?
05.04.2017

Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia niedosolonych potraw - od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajani do słonego, wyraźnego smaku, ponieważ producenci żywności dodają sól praktycznie wszędzie. Niestety, nadmiar soli nie jest dobry dla zdrowia. Ka



Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie 
Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie
20.09.2016

Nadciśnieniem tętniczym nazywa się podwyższenie ciśnienia we krwi, w wyniku którego zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe wychodzi poza normę. Dla ciśnienia skurczowego norma to poniżej 140 mm Hg (milimetra słupa rtęci), a dla rozkurczowego



Koenzym Q10 oraz jego wpływ na zdrowie i urodę 
Koenzym Q10 oraz jego wpływ na zdrowie i urodę
16.01.2016

Koenzym Q10 jest związkiem organicznym występującym w dwóch postaciach - ubichinonu i ubichinolu. Bierze on udział w licznych przemianach biochemicznych. Koenzym Q10 uczestniczy w produkcji energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych. Obniżony



Zespół metaboliczny - czym jest, kryteria, dieta i odżywianie 
Zespół metaboliczny - czym jest, kryteria, dieta i odżywianie
19.11.2014

Zespół metaboliczny to zbiór różnego rodzaju dolegliwości i czynników zwiększających ryzyko zachorowania na poważne choroby. Leczony jest wielokierunkowo - w zespole metabolicznym niezwykle ważna jest dieta i odżywianie. Zespól metaboliczny to poważn



Choroby dietozależne 
Choroby dietozależne
19.04.2014

O tym, ze odżywianie ma kolosalny wpływ na ludzkie zdrowie, wszyscy dziś już wiemy. Niezdrowa dieta wciąż jest jednak problemem zachodnich społeczeństwa. Ciężko jest przecież odmawiać sobie kulinarnych przyjemności, gdy pokusy czają się na każdym kro



Dieta w nadciśnieniu tętniczym 
Dieta w nadciśnieniu tętniczym
16.03.2010

Dieta w nadciśnieniu tętniczym powinna być dobrana zależnie od towarzyszących chorób i zaburzeń metabolicznych (cukrzyca, otyłość, choroby nerek, zaburzenia gospodarki tłuszczowej i inne). Dlatego zawsze należy zalecać indywidualną konsultację dietet



Spożycie soli kuchennej a zdrowie 
Spożycie soli kuchennej a zdrowie
05.03.2009

Typowa polska dieta dostarcza zbyt dużo chlorku sodu (NaCl), czyli popularnej soli kuchennej. Średnio spożywamy jej w granicach 15 g dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie jej spożycia do 5 g dziennie (1 płaska łyżeczka od