Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.01.2020 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania 
Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania
13.08.2017

Zmiany temperatury mają duży wpływ na żywność. Wszyscy wiemy, że wrzątek pozbawia roślin wielu cennych witamin, ale już nawet temperatura w lodówce może sprawić, że warzywa i owoce stracą część składników odżywczych. Jakie zmiany w białkach, tłuszcza



Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze? 
Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze?
13.09.2014

Obecnie są stosowane różne techniki przyrządzania potraw. Niektóre z nich przyczyniają się do nadwagi i mają niekorzystny wpływ na zdrowie, zaś inne wręcz przeciwnie. Sposób przygotowania posiłku ma znaczący wpływ na zdrowie. Od techniki przyrządzani



Czym jest dieta raw food? 
Czym jest dieta raw food?
27.12.2013

Mnogość promowanych przez celebrytów, trenerów fitness, dietetyków etc., w szeroko rozumianych mediach, sposobów odżywiania może przyprawiać o zawroty głowy. Każdy nazywany jest bądź najzdrowszym bądź najbardziej naturalnym, najbardziej etycznym czy



Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 
Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw
08.04.2013

Czy ktoś z nas wyobraża sobie jeść tylko surowe produkty? Owszem, w Japonii powszechnie znane jest jedzenie surowych ryb, tak zwane sushi. Notabene coraz popularniejsze również w Polsce. Ale kto z nas odważyłby się jeść na co dzień surową wołowinę lu



Smażenie 
Smażenie
27.12.2008

Smażenie jest to proces obróbki termicznej żywności polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku oleju lub tłuszczu, podgrzanego do temperatury powyżej 100 stopni C, najczęściej w otwartym naczyniu, w wyniku czego żywność zatraca surowy charakter i