Dzisiaj jest: Niedziela, 15.09.2019 Imieniny: Albina i Nikodema



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Sauna i jej rodzaje? Korzyści z sauny i przeciwwskazania do jej korzystania 
Sauna i jej rodzaje? Korzyści z sauny i przeciwwskazania do jej korzystania
27.10.2018

Sauna pomaga wyzbyć się toksyn i negatywnych emocji nagromadzonych w organizmie podczas dnia. Spośród wszystkich narodów, to Finowie najczęściej korzystają z sauny. Istnieje kilka rodzajów sauny, jednak generalnie rozróżniamy cztery podstawowe rodzaj



Znaczenie snu dla regeneracji organizmu 
Znaczenie snu dla regeneracji organizmu
21.11.2017

Nikt nie ma już wątpliwości co do tego, że jest sen ważny, a jednak i tak często robimy coś kosztem kilku godzin nocnej regeneracji. Warto pamiętać o tym, że niektóre procesy zachodzą w organizmie wyłącznie podczas snu. Długotrwały niedobór snu ma wp



Sok z malin zamiast aspiryny? 
Sok z malin zamiast aspiryny?
03.10.2017

Babcine sposoby na leczenie przeziębień wracają do łask. I dobrze, bo dzięki medycynie ludowej lepiej poznajemy dostępne zioła, warzywa i owoce, które przyspieszają proces zdrowienia. Do takich roślin zalicza się między innymi maliny. Maliny są dostę



Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii? 
Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii?
31.08.2017

Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po



Sok z brzozy - warto włączyć go do diety 
Sok z brzozy - warto włączyć go do diety
26.05.2017

Oskoła - sok z brzozy otrzymywany przez głębokie nacięcie pnia lub gałęzi wczesną wiosną. Właśnie mamy sezon na ten zdrowy rarytas, który śmiało można zaliczyć do naszych rodzimych „super food”. Świeżo wyciśnięty sok z brzozy nie jest jedynym produkt



8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety 
8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety
12.11.2015

Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają „frontalny” atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s



Mikroflora jelitowa. Co to jest? Jakie ma znaczenie? 
Mikroflora jelitowa. Co to jest? Jakie ma znaczenie?
13.03.2015

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się mikroflora jelitowa (znana też jako biota lub mikrobiota). Złożony ekosystem zawiera nawet do 1000 gatunków drobnoustrojów, należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów. Bakterie kolonizujące jel



Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie 
Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie
17.11.2014

Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany m



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u



Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie? 
Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie?
23.08.2014

O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze



Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta - różnice 
Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta - różnice
08.01.2013

Okres późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny to czas w którym ze względu na czyhające wirusy i bakterie potrzebujemy naturalnych "polepszaczy" odporności występujących w pożywieniu. Takim naturalnym pokarmem jest naturalna kiszona (kwaszona) kapusta