WYNIKI WYSZUKIWANIA
W miarę jak dni stają się krótsze, a temperatury spadają, sezon jesienno-zimowy stawia naszą odporność na próbę. Choć nie można całkowicie uniknąć infekcji, istnieją sposoby, aby wzmocnić system odpornościowy i zmniejszyć ryzyko zachorowania na przez
Staranne dbanie o zdrowie dziecka jest jednym z najważniejszych zadań rodziców. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu dziecka i umożliwić mu prawidłowy rozwój od najwcześniejszych lat. Colostrum -
Układ limfatyczny to część składowa układu odpornościowego obejmująca rozbudowaną sieć naczyń, która przechodzi przez niemal wszystkie tkanki człowieka, zapewniając obieg limfy (chłonki). Płyn ten krąży w ciele w podobny sposób jak krew. Dowiedz się,
Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy, pasożyty, szkodliwe czynniki środowiska) oraz wewnętrzne (własne, patologiczne,
Koronowirus z chińskiego Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje globalną panikę. Ilość nowych zakażeń oraz szybkość rozprzestrzeniania się wirusa i nowych przypadków zachorowań w różnych krajach i na różnych kontynentach spowodowała, że WHO (World Health Organi
Witaminy są związkami organicznymi, które niezbędne w przebiegu w przebiegu wielu procesów życiowych. Wpływają one na przebieg procesów metabolicznych oraz na nasz stan zdrowia. Wiele witamin wzmacnia nasz organizm oraz oddziałuje na naszą odporność,
Miód oraz inne produkty pozyskiwane z pracy pszczół są znane od tysiącleci. Pszczoły zapylają rośliny uprawne oraz dziko żyjące, dzięki czemu przyczyniają się do pozyskiwania żywności przez człowieka (owoców, warzyw i zbóż). FAO (Organizacja Narodów
Sauna pomaga wyzbyć się toksyn i negatywnych emocji nagromadzonych w organizmie podczas dnia. Spośród wszystkich narodów, to Finowie najczęściej korzystają z sauny. Istnieje kilka rodzajów sauny, jednak generalnie rozróżniamy cztery podstawowe rodzaj
Nikt nie ma już wątpliwości co do tego, że jest sen ważny, a jednak i tak często robimy coś kosztem kilku godzin nocnej regeneracji. Warto pamiętać o tym, że niektóre procesy zachodzą w organizmie wyłącznie podczas snu. Długotrwały niedobór snu ma wp
Babcine sposoby na leczenie przeziębień wracają do łask. I dobrze, bo dzięki medycynie ludowej lepiej poznajemy dostępne zioła, warzywa i owoce, które przyspieszają proces zdrowienia. Do takich roślin zalicza się między innymi maliny. Maliny są dostę
Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po
Oskoła - sok z brzozy otrzymywany przez głębokie nacięcie pnia lub gałęzi wczesną wiosną. Właśnie mamy sezon na ten zdrowy rarytas, który śmiało można zaliczyć do naszych rodzimych "super food". Świeżo wyciśnięty sok z brzozy nie jest jedynym produkt
Witamina D zwana powszechnie kalcyferolem jest grupą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Występują one w organizmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w postaci prowitamin, które są pochodnymi cholesterolu. Właściwa witamina D powstaje w
Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają "frontalny" atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s
W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się mikroflora jelitowa (znana też jako biota lub mikrobiota). Złożony ekosystem zawiera nawet do 1000 gatunków drobnoustrojów, należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów. Bakterie kolonizujące jel
Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany m
Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u
O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze
Okres późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny to czas w którym ze względu na czyhające wirusy i bakterie potrzebujemy naturalnych "polepszaczy" odporności występujących w pożywieniu. Takim naturalnym pokarmem jest naturalna kiszona (kwaszona) kapusta