Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Wzmocnij swoją odporność - jak przetrwać sezon jesienno-zimowy bez przeziębień 
Wzmocnij swoją odporność - jak przetrwać sezon jesienno-zimowy bez przeziębień
23.11.2023

W miarę jak dni stają się krótsze, a temperatury spadają, sezon jesienno-zimowy stawia naszą odporność na próbę. Choć nie można całkowicie uniknąć infekcji, istnieją sposoby, aby wzmocnić system odpornościowy i zmniejszyć ryzyko zachorowania na przez



Czym jest "młodziwo" i jak działa Colostrum. Dlaczego warto je stosować przy słabej odporności dzieci? 
Czym jest "młodziwo" i jak działa Colostrum. Dlaczego warto je stosować przy słabej odporności dzieci?
26.10.2023

Staranne dbanie o zdrowie dziecka jest jednym z najważniejszych zadań rodziców. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wspierać naturalne mechanizmy obronne organizmu dziecka i umożliwić mu prawidłowy rozwój od najwcześniejszych lat. Colostrum -



Limfa (chłonka) - budowa, funkcje, wpływ na zdrowie i odporność 
Limfa (chłonka) - budowa, funkcje, wpływ na zdrowie i odporność
14.11.2022

Układ limfatyczny to część składowa układu odpornościowego obejmująca rozbudowaną sieć naczyń, która przechodzi przez niemal wszystkie tkanki człowieka, zapewniając obieg limfy (chłonki). Płyn ten krąży w ciele w podobny sposób jak krew. Dowiedz się,



Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić 
Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić
22.05.2020

Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy, pasożyty, szkodliwe czynniki środowiska) oraz wewnętrzne (własne, patologiczne,



Koronawirus i COVID-19 - objawy i przebieg choroby, drogi zakażenia, dieta, profilaktyka i leczenie 
Koronawirus i COVID-19 - objawy i przebieg choroby, drogi zakażenia, dieta, profilaktyka i leczenie
14.03.2020

Koronowirus z chińskiego Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje globalną panikę. Ilość nowych zakażeń oraz szybkość rozprzestrzeniania się wirusa i nowych przypadków zachorowań w różnych krajach i na różnych kontynentach spowodowała, że WHO (World Health Organi



Jakie witaminy przyjmować, aby nasza odporność się zwiększyła? 
Jakie witaminy przyjmować, aby nasza odporność się zwiększyła?
30.01.2020

Witaminy są związkami organicznymi, które niezbędne w przebiegu w przebiegu wielu procesów życiowych. Wpływają one na przebieg procesów metabolicznych oraz na nasz stan zdrowia. Wiele witamin wzmacnia nasz organizm oraz oddziałuje na naszą odporność,



Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości 
Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości
17.11.2018

Miód oraz inne produkty pozyskiwane z pracy pszczół są znane od tysiącleci. Pszczoły zapylają rośliny uprawne oraz dziko żyjące, dzięki czemu przyczyniają się do pozyskiwania żywności przez człowieka (owoców, warzyw i zbóż). FAO (Organizacja Narodów



Sauna i jej rodzaje. Korzyści z sauny i przeciwwskazania do jej korzystania 
Sauna i jej rodzaje. Korzyści z sauny i przeciwwskazania do jej korzystania
27.10.2018

Sauna pomaga wyzbyć się toksyn i negatywnych emocji nagromadzonych w organizmie podczas dnia. Spośród wszystkich narodów, to Finowie najczęściej korzystają z sauny. Istnieje kilka rodzajów sauny, jednak generalnie rozróżniamy cztery podstawowe rodzaj



Znaczenie snu dla regeneracji organizmu 
Znaczenie snu dla regeneracji organizmu
21.11.2017

Nikt nie ma już wątpliwości co do tego, że jest sen ważny, a jednak i tak często robimy coś kosztem kilku godzin nocnej regeneracji. Warto pamiętać o tym, że niektóre procesy zachodzą w organizmie wyłącznie podczas snu. Długotrwały niedobór snu ma wp



Sok z malin zamiast aspiryny? 
Sok z malin zamiast aspiryny?
03.10.2017

Babcine sposoby na leczenie przeziębień wracają do łask. I dobrze, bo dzięki medycynie ludowej lepiej poznajemy dostępne zioła, warzywa i owoce, które przyspieszają proces zdrowienia. Do takich roślin zalicza się między innymi maliny. Maliny są dostę



Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii? 
Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii?
31.08.2017

Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po



Sok z brzozy - warto włączyć go do diety 
Sok z brzozy - warto włączyć go do diety
26.05.2017

Oskoła - sok z brzozy otrzymywany przez głębokie nacięcie pnia lub gałęzi wczesną wiosną. Właśnie mamy sezon na ten zdrowy rarytas, który śmiało można zaliczyć do naszych rodzimych "super food". Świeżo wyciśnięty sok z brzozy nie jest jedynym produkt



Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie? 
Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie?
16.02.2016

Witamina D zwana powszechnie kalcyferolem jest grupą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Występują one w organizmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w postaci prowitamin, które są pochodnymi cholesterolu. Właściwa witamina D powstaje w



8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety 
8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety
12.11.2015

Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają "frontalny" atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s



Mikroflora jelitowa. Co to jest? Jakie ma znaczenie? 
Mikroflora jelitowa. Co to jest? Jakie ma znaczenie?
13.03.2015

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się mikroflora jelitowa (znana też jako biota lub mikrobiota). Złożony ekosystem zawiera nawet do 1000 gatunków drobnoustrojów, należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów. Bakterie kolonizujące jel



Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie 
Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie
17.11.2014

Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany m



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u



Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie? 
Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie?
23.08.2014

O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze



Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta - różnice 
Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta - różnice
08.01.2013

Okres późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny to czas w którym ze względu na czyhające wirusy i bakterie potrzebujemy naturalnych "polepszaczy" odporności występujących w pożywieniu. Takim naturalnym pokarmem jest naturalna kiszona (kwaszona) kapusta