Dzisiaj jest: Niedziela, 17.11.2019 Imieniny: Grzegorza i Salomei



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Olejki naturalne i ich wykorzystanie do pielęgnacji ciała 
Olejki naturalne i ich wykorzystanie do pielęgnacji ciała
19.09.2018

Oleje roślinne dzięki wykazywaniu działania pielęgnacyjnego dla skóry, włosów i paznokci, oprócz wykorzystania w gastronomii, znajdują też zastosowanie w kosmetologii. Po wielu latach popytu na sztuczne i syntetyczne składniki kosmetyków wzrasta zain



Olejowanie włosów - zasady zabiegu i korzyści z jego stosowania 
Olejowanie włosów - zasady zabiegu i korzyści z jego stosowania
05.07.2018

Zabieg olejowania włosów polega na stosowaniu naturalnych, roślinnych nierafinowanych olejów. Trudności mogą pojawić się podczas określania stopnia porowatości włosów, wyboru olejów oraz w czasie samego zabiegu. Do pielęgnowania włosów powinno używać



Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów! 
Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!
21.11.2016

Zasady konkursu: Zadaniem konkursowym jest opublikowanie ciekawego przepisu kulinarnego w dowolnej kategorii z wykorzystaniem dowolnego oleju rzepakowo-lnianego. Jakie mamy oleje rzepakowo-lniane do wyboru? Ich skład i stosowanie: Olej z rzepaku i l



Oleje roślinne w medycynie alternatywnej i kosmetyce 
Oleje roślinne w medycynie alternatywnej i kosmetyce
12.08.2015

Oleje roślinne cenione są za swoje szerokie zastosowanie w kuchni, piękne aromaty oraz ciekawe smaki. Każdy olej jest inny i nie trzeba być znawcą, by odróżnić oliwę z oliwek oraz oleju z pestek dyni czy oleju sezamowego lub lnianego. Ich spożywanie



Tłuszcze trans i ich wpływ na zdrowie 
Tłuszcze trans i ich wpływ na zdrowie
31.03.2015

Tłuszcze (izomery) trans są rodzajem tłuszczów uznawanym za najmniej zdrowy. Jako, że mamy do czynienia z dwoma rodzajami takich tłuszczów: przemysłowymi - bardzo szkodliwymi dla zdrowia oraz występującymi w naturze o działaniu prozdrowotnym należało



Mało znane oleje roślinne 
Mało znane oleje roślinne
19.08.2014

Oleje mają w kuchni szerokie zastosowanie. Na niektórych smażymy, inne raczej dodaje się do sałatek czy surówek. Wykorzystywanie olejów roślinnych jest niezwykle ważne - warzywne dania pozbawione tłuszczu nie są tak wartościowa jak te, które zostały



Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce 
Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce
06.05.2011

Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu. Jednak podstawowym składnikiem tłuszczów determ



Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie 
Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie
12.11.2009

Oleje roślinne rafinowane pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, kiełków roślinnych poddanych procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne