Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.05.2019 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5844


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.01.2019

Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do najpopularniejszych gatunków należy pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mikiss), pstr



Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.12.2018

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte



Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
25.08.2018

Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo



Dieta wspierająca budowę mięśni - porady i rekomendowane produkty 
Dieta wspierająca budowę mięśni - porady i rekomendowane produkty
22.06.2018

Brak przyrostu masy mięśniowej w przypadku prawidłowych treningu i regeneracji ma zazwyczaj źródło w nieprawidłowej diecie. Osoby trenujące często zapominają o tym, że zwiększając intensywność treningu, powinny jednocześnie zwiększyć spożycie białek,



Dorsz - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Dorsz - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
08.05.2018

Dorsz atlantycki zwany też wątłuszem (którego nasz rodzimy dorsz bałtycki jest jego podgatunkiem) od lat jest jedną z najpopularniejszych ryb na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo jego cenny skład i wartości odżywcze są naprawdę warty uwagi. Doda



Dieta przy nadczynności tarczycy 
Dieta przy nadczynności tarczycy
10.04.2018

Nadczynność tarczycy jest poważną chorobą, która polega na nadmiernej aktywności tarczycy i produkowaniu przez nią zbyt dużej ilości hormonów tarczycy - tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Czasami zdarza się, że nadczynność tarczycy powstaje na s



Atopowe zapalenie skóry (AZS). Sposoby na suchą, atopową skórę 
Atopowe zapalenie skóry (AZS). Sposoby na suchą, atopową skórę
06.04.2018

Atopowe zapalenie skóry należy do bardzo uciążliwych chorób dermatologicznych. Do głównych objawów AZS należą swędzenie skóry i zmiany skórne mające postać czerwonych krostek lub nawet ropnych stanów zapalnych. Choć atopowe zapalenie skóry jest zalic



Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu? 
Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu?
27.02.2018

Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego nabiału czy produktów „zero kalorii”, a tłuszcz kojarzy się większości osób negatywn



Owoce morza - krótki kurs ich przyrządzania i spożywania 
Owoce morza - krótki kurs ich przyrządzania i spożywania
15.11.2017

Owoce morza należą do rarytasów, po które sięgamy coraz częściej. Frutti di mare są bogate w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B (przede wszystkim w witaminę B12), składniki mineralne - cynk, jod, selen, żelazo, fosf



GLA (kwas gamma-linolenowy) - niezwykle ważny kwas tłuszczowy 
GLA (kwas gamma-linolenowy) - niezwykle ważny kwas tłuszczowy
13.11.2017

Jak pokazują liczne badania, niezwykle korzystnym dla człowieka w profilaktyce wielu chorób i schorzeń oraz ich leczeniu, jest kwas gamma-linolenowy, czyli GLA, należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i wśród tej grupy uzna



Smalec - niedoceniony tłuszcz? 
Smalec - niedoceniony tłuszcz?
03.11.2017

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu gospodyni domowa nie potrafiła obejść się w kuchni bez smalcu. To on był podstawowym tłuszczem, na którym smażono potrawy. Z czasem smalec został wyparty przez oliwę z oliwek i inne oleje roślinne, a obecnie na rynku je



Omega-3 z tranu, oleju lnianego, a może z kapsułek? Co wybrać do suplementacji? 
Omega-3 z tranu, oleju lnianego, a może z kapsułek? Co wybrać do suplementacji?
29.10.2017

Coraz więcej mówi się o konieczności stosowania suplementów uzupełniających poziom kwasów omega-3, ponieważ codzienna dieta nie dostarcza ich w odpowiedniej ilości. Przeciętny konsument wie, dlaczego suplementacja omega-3 jest istotna oraz jakie korz



Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii? 
Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii?
31.08.2017

Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po



Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze 
Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze
25.08.2017

Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g



Siemię lniane a nasiona chia. Porównanie wartości odżywczych dwóch superfoods 
Siemię lniane a nasiona chia. Porównanie wartości odżywczych dwóch superfoods
09.08.2017

Wraz z hasłem „superfoods” do sklepów internetowych, sklepów stacjonarnych i marketów wkroczyły wysokie ceny nieznanych dotąd produktów. Nasiona chia zaczęły lekko wypierać nasze poczciwe siemię lniane, któremu również nie można odmówić cennych, zdro



Dieta w walce ze smogiem 
Dieta w walce ze smogiem
15.02.2017

Ministerstwo Zdrowia podaje, iż wg WHO w Polsce z powodu chorób związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń powietrza umiera rocznie 45 tys. osób. To ponad 15 razy więcej niż wskutek nieszczęśliwych wypadków drogowych. Oddychanie zanieczyszczonym powie



Nasiona chia (szałwia hiszpańska) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.01.2017

Nasiona chia trafiły na półki sklepowe z etykietą „superfoods”. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wartościom odżywczym i bez żadnej wątpliwości chia należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Ich moc docenili ju



ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie? 
ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie?
16.11.2016

ADHD jest złożoną chorobą, której obraz kliniczny obejmuje trzy grupy objawów klasyfikowanych jako nadpobudliwość, impulsywność oraz zaburzenia uwagi. Odpowiadamy na pytanie, jaka dieta ma znaczenie korzystne, a jaka negatywne - dla osób z ADHD. Meto



Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne 
Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne
04.11.2016

Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm



Olej rzepakowo - lniany, czyli duet z ogromnym potencjałem zdrowotnym 
Olej rzepakowo - lniany, czyli duet z ogromnym potencjałem zdrowotnym
03.11.2016

Dyskusje na temat konieczności dostarczania NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) organizmowi ludzkiemu w odpowiednio zrównoważonej diecie toczone są na wszystkich forach żywieniowych od wielu lat. Niemniej jednak mało kto zdaje sobie sprawę



«   | 1 | 2 | 3 | 4 |