Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu? 
Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu?
27.02.2018

Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego nabiału czy produktów „zero kalorii”, a tłuszcz kojarzy się większości osób negatywn



GLA (kwas gamma-linolenowy) - niezwykle ważny kwas tłuszczowy 
GLA (kwas gamma-linolenowy) - niezwykle ważny kwas tłuszczowy
13.11.2017

Jak pokazują liczne badania, niezwykle korzystnym dla człowieka w profilaktyce wielu chorób i schorzeń oraz ich leczeniu, jest kwas gamma-linolenowy, czyli GLA, należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i wśród tej grupy uzna



Smalec - niedoceniony tłuszcz? 
Smalec - niedoceniony tłuszcz?
03.11.2017

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu gospodyni domowa nie potrafiła obejść się w kuchni bez smalcu. To on był podstawowym tłuszczem, na którym smażono potrawy. Z czasem smalec został wyparty przez oliwę z oliwek i inne oleje roślinne, a obecnie na rynku je



Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze 
Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze
25.08.2017

Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g



Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne 
Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne
04.11.2016

Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm



Olej rzepakowo - lniany, czyli duet z ogromnym potencjałem zdrowotnym 
Olej rzepakowo - lniany, czyli duet z ogromnym potencjałem zdrowotnym
03.11.2016

Dyskusje na temat konieczności dostarczania NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) organizmowi ludzkiemu w odpowiednio zrównoważonej diecie toczone są na wszystkich forach żywieniowych od wielu lat. Niemniej jednak mało kto zdaje sobie sprawę



Olej konopny tłoczony na zimno - wartości odżywcze i właściwości lecznicze 
Olej konopny tłoczony na zimno - wartości odżywcze i właściwości lecznicze
04.05.2016

Olej konopny należy do grona najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się on na tle innych olejów pod względem wartości odżywczych, prozdrowotnych właściwości i wszechstronności zastosowań. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wie



10 najzdrowszych źródeł tłuszczów wielonienasyconych 
10 najzdrowszych źródeł tłuszczów wielonienasyconych
01.01.2016

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 są niezbędne do wielu biologicznych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Spośród kwasów omega tylko dwa kwasy mogą nosić nazwę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pierwszy



Mało znane oleje roślinne 
Mało znane oleje roślinne
19.08.2014

Oleje mają w kuchni szerokie zastosowanie. Na niektórych smażymy, inne raczej dodaje się do sałatek czy surówek. Wykorzystywanie olejów roślinnych jest niezwykle ważne - warzywne dania pozbawione tłuszczu nie są tak wartościowa jak te, które zostały



Dieta wzmacniająca serce 
Dieta wzmacniająca serce
13.08.2014

Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra



Kalkulator zapotrzebowania na makroskładniki 
Kalkulator zapotrzebowania na makroskładniki
06.07.2014

Kalkulator zapotrzebowania na białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wodę, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 pozwala określić ilość makroskładników które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku i



Słonecznik - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Słonecznik - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.05.2014

Któż z nas nigdy nie łuskał słonecznika? Smak ziaren tego symbolu lata znamy dobrze i pamiętamy go, najprawdopodobniej, jeszcze z dzieciństwa. Słonecznik, oprócz walorów smakowych cechuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi, a jego kuli



Diety niskotłuszczowe i ich efekty. Na co uważać? 
Diety niskotłuszczowe i ich efekty. Na co uważać?
02.05.2014

Kobiety dążące do uzyskania bardzo niskiego poziomu tkanki tłuszczowej lub poziomu nienaturalnego dla jego genotypu mogą doświadczyć poważnych problemów. Konsekwencje uzyskania zbyt niskiego poziomu tkanki tłuszczowej prowadzą do długookresowych efek



Zagrożenia płynące z diety białkowej 
Zagrożenia płynące z diety białkowej
19.02.2014

Chociaż moda na dietę białkową (np. dietę Dukana) powoli się kończy, a o samej tzw. „proteinówce” nie pisze się już tak często jak przed kilkoma laty, wiele osób borykających się z problemem nadprogramowych kilogramów wciąż ucieka się do tego specyf



Spirulina - odżywcze jedzenie z morskich głębin 
Spirulina - odżywcze jedzenie z morskich głębin
26.11.2013

Algi są odżywczym i zdrowym pożywieniem. Z tego też powodu produkty z alg robią furorę zarówno w kosmetyce jak i w dietetyce. Na ich tle szczególnie wyróżnia się spirulina, która ze względu na zawartość pewnego kwasu tłuszczowego występującego w kobi



Jagody Goji - zachowaj młodość i zdrowie 
Jagody Goji - zachowaj młodość i zdrowie
04.11.2013

Od wieków Chińczycy stosują jagody Goji, aby zachować jak najdłużej młodość i zdrowie. Mieszkańcy Chin nazywają je najzdrowszymi owocami świata, są dla nich zarówno pożywieniem jak i rośliną leczniczą. W krajach anglojęzycznych owoce te są również zn



Soja - czy jej nadmiar jest szkodliwy dla chłopców i mężczyzn? 
Soja - czy jej nadmiar jest szkodliwy dla chłopców i mężczyzn?
18.04.2013

Ojczyzną tej rośliny strączkowej są Chiny, ale obecnie soję uprawia się przede wszystkim na kontynencie amerykańskim - w Stanach Zjednoczonych i w Brazylii. Soja to doskonałe źródło białka, posiada również wspaniałe właściwości technologiczne i co is



Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce 
Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce
06.05.2011

Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu. Jednak podstawowym składnikiem tłuszczów determ



Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze 
Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze
09.03.2011

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane doniesienia o leczniczych właściwościach lnu datowane są na czasy Greków i Rzy



Tłuszcze 
Tłuszcze
05.12.2008

Tłuszcze (Lipidy) należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd. Do lipidów zalic