Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Błonnik pokarmowy - dlaczego jest taki ważny? 
Błonnik pokarmowy - dlaczego jest taki ważny?
17.03.2017

Czym jest błonnik pokarmowy? Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego, nie podlegające trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Może to być mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (np. celuloza, hemiceluloza, pektyna, gumy, śl



Jabłka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jabłka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.07.2014

Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Można kupić je o każdej porze roku, jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej, dodawać do deserów lub mięs... Jabłka mają naprawdę szerokie spektrum kulinarnych zastosowań - wynika to



Gruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Gruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.03.2014

Gruszka czyli owoc gruszy (łacińska nazwa Pyrus) - drzewa z rodziny różowatych pochodzi z Eurazji. Jej pierwsze odmiany rosły najprawdopodobniej około 3 tysiące lat temu w Persji. Poprzez Armenię i Azję Mniejszą trafiła do Grecji. Z Grecji grusza tra



Błonnik pokarmowy 
Błonnik pokarmowy
08.12.2008

Błonnikiem pokarmowym nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy