Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Dieta probiotyczna dr Perricone’a - zasady, korzyści i zagrożenia 
Dieta probiotyczna dr Perricone’a - zasady, korzyści i zagrożenia
02.08.2019

Dieta probiotyczna dr Perricone’a jest kuracją odchudzającą, opracowaną przez amerykańskiego dermatologa Nicholasa Perricone’a, z Uniwersytetu Michigan. Kuracja ma korzystny wpływ na zdrowie, sylwetkę i urodę. Widoczne rezultaty stosowania tej diety można zaobserwować już po 4 tygodniach stosowania diety, w postaci niższej wagi (o ok. 3-4 kg) oraz gładszej i jędrniejszej skóry.



Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji? 
Biegunka podróżnych - jak jej uniknąć podczas wakacji?
15.06.2019

Biegunka podróżnych jest chorobą objawiającą się problemami żołądkowo-jelitowymi. Jej nazwa wywodzi się stąd, że do zakażenia dochodzi zwykle w czasie podróży. Główną przyczyną biegunki podróżnej jest spożywanie zanieczyszczonych mikrobiologicznie na



Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały? 
Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały?
22.02.2019

Dobrze funkcjonujące jelita to dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli funkcjonują źle, nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności na różnego rodzaju choroby czy regularnych wizytach w toalecie. Efektywnie wspieramy nasze jelita spożywając bakterie i



Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice 
Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice
08.01.2019

Produkt probiotyczny to według definicji produkt zawierający odpowiednio wysoką ilość wyselekcjonowanych kultur bakterii lub drożdży o udowodnionym działaniu probiotycznym, które zmieniają poprzez implantację lub kolonizację mikroflorę jelitową w okr



Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze 
Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze
19.10.2018

Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni ro



Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje 
Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje
29.06.2018

Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr



Moc domowych kiszonek 
Moc domowych kiszonek
07.11.2017

W okresie jesienno-zimowym musimy wspierać naszą odporność. Nagłe zmiany temperatury (przegrzewanie organizmu w pomieszczeniach i wyziębienie na zewnątrz) sprawiają, że łatwo złapać przeziębienie. Czasem nawet wystarczy stanąć obok chorego w autobusi



Jesienne sałatki - rozgrzewające i pożywne 
Jesienne sałatki - rozgrzewające i pożywne
25.10.2017

Warzywa jesienią nie powinny ustępować szybkim i ciepłym daniom fast food. Wiosenne sałatki są lekkie i przyrządza się je głównie z nowalijek. Latem korzystamy z sezonowych warzyw. Jesienią także możemy kontynuować tę tradycję. Jesienne sałatki mogą



Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii? 
Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii?
31.08.2017

Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po



Depresja i stres zaczynają się w jelitach 
Depresja i stres zaczynają się w jelitach
21.06.2017

Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem okazuje się, że w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana



Żywność probiotyczna 
Żywność probiotyczna
04.07.2016

Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codzienni



Antybiotyki i ich wpływ na zdrowie 
Antybiotyki i ich wpływ na zdrowie
29.05.2016

Antybiotyki hamują rozmnażanie się bakterii lub ich zniszczenie. Stosuje się je wyłącznie w przypadku infekcji bakteryjnych. Niemniej ich nadużywanie może mieć bardzo przykre skutki dla zdrowia. Kiedy leki są stosowane w sytuacji, gdy organizm może s



Mikroflora jelitowa. Co to jest? Jakie ma znaczenie? 
Mikroflora jelitowa. Co to jest? Jakie ma znaczenie?
13.03.2015

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się mikroflora jelitowa (znana też jako biota lub mikrobiota). Złożony ekosystem zawiera nawet do 1000 gatunków drobnoustrojów, należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów. Bakterie kolonizujące jel



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u



Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie? 
Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie?
23.08.2014

O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze



Domowe sposoby na przeziębienia i grypę 
Domowe sposoby na przeziębienia i grypę
06.11.2013

Jesień i zima to czas, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje jak przeziębienie czy grypa. Apteki pękają w szwach od chemicznych środków mających nawet w ciągu jednej nocy doprowadzić nas do swoistego stanu używalności, mówiąc



Probiotyki i prebiotyki 
Probiotyki i prebiotyki
08.12.2008

Ludzkie jelito grube zawiera ponad 200 gatunków bakterii. Obecnie naukowcy badają skutki oddziaływania różnych gatunków bakterii na stan i funkcjonowanie układu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka znajduje się ponad 1 kg bakterii jelitowych