Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności 
Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności
03.03.2018

Karotenoidom zawdzięczamy żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę owoców, warzyw ale także występują w drożdżach, rybach, skorupiakach, karotenoidy nadają też barwę piórom, łuskom i skórze zwierząt. Co ciekawe, występują one również w warzywach zielonyc



Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant 
Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant
19.01.2017

Przeciwutleniacze tworzą zróżnicowaną grupę związków chemicznych, o różnej sile działania. W świetle aktualnej wiedzy najsilniejszym antyoksydantem, który można dostarczyć z zewnątrz, w formie suplementu diety jest astaksantyna. Astaksantyna - to rep



Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu 
Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu
01.09.2016

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) neutralizując wolne rodniki zmniejszają ryzyko zachorowania na szereg chorób i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Aktywność wolnych rodników jest szkodliwa dla zdrowia. Mogą one indukować procesy nowotworow



10 warzyw i owoców chroniących przed rakiem 
10 warzyw i owoców chroniących przed rakiem
31.12.2014

Niektóre warzywa i owoce zawierają silne substancje chroniące przed rakiem. Poniżej przedstawiamy 10 produktów o właściwościach antynowotworowych. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców są mniej narażone na choroby nowotworowej. Pokarm pochodzenia roślin



Bakłażan - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Bakłażan - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
27.07.2014

Bakłażan, czyli inaczej oberżyna, to pochodząca z Afryki, półwyspu arabskiego i Indii roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych. Jego nazwa botaniczna to psianka podłużna, ale w różnych regionach świata nazywa się go również gruszką miłosną czy bak



Jarmuż - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jarmuż - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.05.2014

Nazwa tego warzywa może i brzmi nietypowo, wręcz dziwacznie czy egzotycznie, ale nic bardziej mylnego. Jarmuż to warzywo, które może i nie jest aktualnie najbardziej popularne, ale kiedyś było zupełnie inaczej. I w tym przypadku, inaczej znaczy też l



Suplementy antyoksydacyjne - czym są i jak działają? 
Suplementy antyoksydacyjne - czym są i jak działają?
06.04.2014

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są substancjami pomagającymi w neutralizowaniu wolnych rodników. Mają postać witamin, enzymów, minerałów oraz substancji fitochemicznych. Antyutleniacze pomagają w zmniejszeniu symptomów i ryzyka, jakie niesie za soe



Zupki w proszku a zdrowie 
Zupki w proszku a zdrowie
06.03.2014

Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są podzielone. O tym, że sproszkowane zupki, które zalewa się wrzątkiem, są produktem



Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
20.12.2013

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie



Jagody Acai - super food z Ameryki Południowej 
Jagody Acai - super food z Ameryki Południowej
04.12.2013

Jagody acai są owocami rośliny nazywanej Euterpą warzywną pochodzącej z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana w krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Z Euterpy uzyskuje się cenne jagody acai oraz tak zwane serce p



Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC 
Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC
27.01.2011

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, działania hormonów, zanieczyszczen



Lista dodatków do żywności 
Lista dodatków do żywności
04.12.2008

Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz