Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić? 
Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić?
30.01.2021

Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj w czasie przeziębienia - i bardzo dobrze. Bulion przyrządzony na mięsie, kośc



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem jabłek 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem jabłek
09.11.2020

Jabłka są jednymi z najpopularniejszych lokalnych owoców. Stanowią nieodzowny element polskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych są źródłem wielu składników odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na organizm. Zawierają duże ilości błonnika pokar



Masło smakowe - jak je przyrządzić? Przepisy na masła smakowe 
Masło smakowe - jak je przyrządzić? Przepisy na masła smakowe
24.07.2020

Masła smakowe można mieszać z warzywami, polewać nim ryby albo mięso, smarować pieczywo i podawać z łososiem. Masła smakowe doskonale łączą się z różnymi potrawami. Ale jak je przyrządzić? Możliwości jest wiele, aczkolwiek główna metoda jest niezmien



Pigwa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki. Przepisy na przetwory z pigwy 
Pigwa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki. Przepisy na przetwory z pigwy
13.09.2019

Pigwa pospolita wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, Zakaukazia i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce zadomowiła się głównie jako roślina ozdobna, podobnie jak pigwowiec, którego owoce niekiedy są mylnie nazywane pigwą. Owoce pigwy pospolitej mo



Pomysły na zdrowe i odżywcze ciastka 
Pomysły na zdrowe i odżywcze ciastka
12.01.2019

Często jako przekąskę między posiłkami wybieramy gotowe ciasta, ciasteczka i batony dostępne w sklepach i cukierniach. Rzadko kiedy przed zakupem sprawdzamy ich skład i zawartość składników odżywczych. Zazwyczaj są to produkty składające się w większ



Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze 
Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze
19.10.2018

Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni ro



Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów 
Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów
07.10.2018

Po jakie produkty najczęściej sięgamy w czasie podróży? Zarówno mali, jaki dorośli podróżnicy najczęściej sięgają po rogalika, drożdżówkę, albo batonika, żeby dodać sobie energii. Drugą opcją są chipsy i inne wysoko przetworzone wytrawne przekąski. A



Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie 
Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie
13.08.2018

Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie croissant jest obok bagietki symbolem francuskiej kuchni. Cenimy go za wyjątkow



Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo 
Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo
29.07.2018

Ciasta filo jest kojarzone z kuchnią grecką (filo z greckiego znaczy liść), jednak tak naprawdę wywodzi się z kuchni tureckiej. Ciasto filo wykorzystuje się w kuchniach Europy środkowo-wschodniej i na Bałkanach. Do najbardziej popularnych przysmaków



Pierogi nie tylko polskie - rosyjskie pielmieni, mongolskie buudzy, chińskie dim sum i inne 
Pierogi nie tylko polskie - rosyjskie pielmieni, mongolskie buudzy, chińskie dim sum i inne
25.06.2018

Pierogi - danie mączne mające postać półksiężyców, stożka, sakiewki lub podobnych kształtów, wykonanych z ciasta nadziewanego farszem, jest znana na całym świecie. Pierogi to według definicji kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się



Odczarujmy szpinak - pomysły na zdrowe przepisy z tego warzywa 
Odczarujmy szpinak - pomysły na zdrowe przepisy z tego warzywa
13.05.2018

Szpinak wielu osobom kojarzy się z niezbyt apetyczną mazią. Faktycznie sam szpinak bez przypraw nie jest najbardziej atrakcyjnym warzywem, zwłaszcza, gdy zmiksuje się go na papkę i poda na talerzu. Ale to nie znaczy, że należy z niego zrezygnować - i



Hummus, baba ghanoush czy ful medames? Przepisy na zdrowe, orientalne pasty 
Hummus, baba ghanoush czy ful medames? Przepisy na zdrowe, orientalne pasty
10.01.2018

Pasty kanapkowe to zdrowa odmiana dla pasztetów, serków i innych wysoko przetworzonych produktów, które często wykorzystujemy do przyrządzania kanapek. Proponujemy spróbować, jak smakują trzy zdrowe pasty kanapkowe - hummus, baba ghanoush i ful medam



Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto 
Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto
19.07.2017

Makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i białka oraz specyficznym posmakiem. Smakuje on trochę jak makaron razowy, ale gotujemy go znacznie krócej. Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest lekkostrawność. Do jego produkcj



Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy 
Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy
27.06.2017

Kapsułki zawierające wyciąg z jagód Acai należą do popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie. My jednak zamiast suplementów proponujemy przepisy z jagodami Acai w roli głównej. Jagody brazylijskie pochodzące z lasów deszczowych Ameryki



7 sposobów na otręby gryczane 
7 sposobów na otręby gryczane
22.05.2017

Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok



10 zdrowych potraw wielkopostnych 
10 zdrowych potraw wielkopostnych
20.03.2016

Wielki Post jest upamiętnieniem czterdziestodniowego pobytu Chrystusa na pustyni oraz odnosi się do 40-letniej tułaczki Izraelitów. Okres Wielkiego Postu rozpoczyna się w Środę Popielcową, a kończy przed liturgią sprawowaną w Wielki Czwartek. Według



Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu 
Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu
09.03.2016

Gluten jest mieszanką białek znajdujących się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Ze względu na dużą popularność, dostępność i niską cenę składników spożywczych zawierających gluten znajduje się on w większości produktów spożywczych. Glut



Tofu nie tylko dla wegetarian - wartości odżywcze i przepisy kulinarne 
Tofu nie tylko dla wegetarian - wartości odżywcze i przepisy kulinarne
22.09.2015

Tofu jest sojowym niefermentowanym serkiem produkowanym w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu występuje w odmianie chińskiej i japońskiej. Chiński twarożek sojowy jest bardziej delikatny i zawiera mniej tłuszczu. Tofu jest nieodzownym elementem



Kanapki z wegetariańskimi pastamI 
mniej niż 30 minut 1 - 2 porcje

trudność

kaloryczność