WYNIKI WYSZUKIWANIA
Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj w czasie przeziębienia - i bardzo dobrze. Bulion przyrządzony na mięsie, kośc
Jabłka są jednymi z najpopularniejszych lokalnych owoców. Stanowią nieodzowny element polskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych są źródłem wielu składników odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na organizm. Zawierają duże ilości błonnika pokar
Masła smakowe można mieszać z warzywami, polewać nim ryby albo mięso, smarować pieczywo i podawać z łososiem. Masła smakowe doskonale łączą się z różnymi potrawami. Ale jak je przyrządzić? Możliwości jest wiele, aczkolwiek główna metoda jest niezmien
Pigwa pospolita wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, Zakaukazia i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce zadomowiła się głównie jako roślina ozdobna, podobnie jak pigwowiec, którego owoce niekiedy są mylnie nazywane pigwą. Owoce pigwy pospolitej mo
Często jako przekąskę między posiłkami wybieramy gotowe ciasta, ciasteczka i batony dostępne w sklepach i cukierniach. Rzadko kiedy przed zakupem sprawdzamy ich skład i zawartość składników odżywczych. Zazwyczaj są to produkty składające się w większ
Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni ro
Po jakie produkty najczęściej sięgamy w czasie podróży? Zarówno mali, jaki dorośli podróżnicy najczęściej sięgają po rogalika, drożdżówkę, albo batonika, żeby dodać sobie energii. Drugą opcją są chipsy i inne wysoko przetworzone wytrawne przekąski. A
Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie croissant jest obok bagietki symbolem francuskiej kuchni. Cenimy go za wyjątkow
Ciasta filo jest kojarzone z kuchnią grecką (filo z greckiego znaczy liść), jednak tak naprawdę wywodzi się z kuchni tureckiej. Ciasto filo wykorzystuje się w kuchniach Europy środkowo-wschodniej i na Bałkanach. Do najbardziej popularnych przysmaków
Pierogi - danie mączne mające postać półksiężyców, stożka, sakiewki lub podobnych kształtów, wykonanych z ciasta nadziewanego farszem, jest znana na całym świecie. Pierogi to według definicji kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się
Szpinak wielu osobom kojarzy się z niezbyt apetyczną mazią. Faktycznie sam szpinak bez przypraw nie jest najbardziej atrakcyjnym warzywem, zwłaszcza, gdy zmiksuje się go na papkę i poda na talerzu. Ale to nie znaczy, że należy z niego zrezygnować - i
Pasty kanapkowe to zdrowa odmiana dla pasztetów, serków i innych wysoko przetworzonych produktów, które często wykorzystujemy do przyrządzania kanapek. Proponujemy spróbować, jak smakują trzy zdrowe pasty kanapkowe - hummus, baba ghanoush i ful medam
Makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i białka oraz specyficznym posmakiem. Smakuje on trochę jak makaron razowy, ale gotujemy go znacznie krócej. Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest lekkostrawność. Do jego produkcj
Kapsułki zawierające wyciąg z jagód Acai należą do popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie. My jednak zamiast suplementów proponujemy przepisy z jagodami Acai w roli głównej. Jagody brazylijskie pochodzące z lasów deszczowych Ameryki
Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok
Wielki Post jest upamiętnieniem czterdziestodniowego pobytu Chrystusa na pustyni oraz odnosi się do 40-letniej tułaczki Izraelitów. Okres Wielkiego Postu rozpoczyna się w Środę Popielcową, a kończy przed liturgią sprawowaną w Wielki Czwartek. Według
Gluten jest mieszanką białek znajdujących się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Ze względu na dużą popularność, dostępność i niską cenę składników spożywczych zawierających gluten znajduje się on w większości produktów spożywczych. Glut
Tofu jest sojowym niefermentowanym serkiem produkowanym w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu występuje w odmianie chińskiej i japońskiej. Chiński twarożek sojowy jest bardziej delikatny i zawiera mniej tłuszczu. Tofu jest nieodzownym elementem