WYNIKI WYSZUKIWANIA
Warzywa liściowe to popularna i bardzo rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest chętnie stosowana w gastronomii jako element sałatek oraz surówek. Liściowe spożywane są w formie surowej również jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek
Kuchnia: włoska
Dodany przez: NutriAdvicerka
Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Roszponka jest to roślina o wydłużonych liściach, tworzących małą rozetkę. Jest rośliną całoroczną, jednak czas z
Sałata siewna pochodzi od dzikiego gatunku występującego w Indiach, Iranie i Azji Mniejszej. Sałata była już uprawiana w V i IV wieku p.n.e. w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski została sprowadzona na początku XVI w., przez królową Bonę.