Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Przewodnienie organizmu - objawy, przyczyny i skutki 
Przewodnienie organizmu - objawy, przyczyny i skutki
27.05.2018

Woda stanowi ponad 60% masy dorosłego człowieka, zatem można byłoby założyć z góry, że wody nigdy za wiele. W rzeczywistości jest jednak inaczej - co za dużo, to nie zdrowo. Nadmierne spożycie wody może doprowadzić do szkodliwego stanu nazywanego prz



Napoje izotoniczne. Czy warto po nie sięgać? 
Napoje izotoniczne. Czy warto po nie sięgać?
21.07.2017

Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jednak bardzo łatwo ją utracić. Wystarczy upalny dzień lub intensywny trening fizyczny. Wraz z wodą tracimy też cenne minerały, w tym potas i sód, dzięki którym organizm utrzymuje prawid



Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je? 
Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je?
02.11.2016

Sód i potas są pierwiastkami konkurencyjnym - jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Oba minerały są potrzebne i powinny być dostarczane organizmowi, na przykład w postaci soli potasowo - sodowej. Sód odpowiada za prawidłowe prz



Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie 
Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie
20.09.2016

Nadciśnieniem tętniczym nazywa się podwyższenie ciśnienia we krwi, w wyniku którego zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe wychodzi poza normę. Dla ciśnienia skurczowego norma to poniżej 140 mm Hg (milimetra słupa rtęci), a dla rozkurczowego



Niskosodowe odżywianie - nie jest zdrowe dla każdego 
Niskosodowe odżywianie - nie jest zdrowe dla każdego
26.07.2016

Sód jest jednym z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Promowane ostatnimi czasy niskosodowe odżywianie chroni przed chorobami serca i układu krążenia, ale nie jest zalecane każdemu. Prawidłowe utrzymanie stężenia sodu u



Nadmiar sodu w diecie i jego wpływ na zdrowie 
Nadmiar sodu w diecie i jego wpływ na zdrowie
27.03.2016

Sód jest pierwiastkiem występującym powszechnie w pożywieniu, a jego największym źródłem jest sól kuchenna (chlorek sodu, NaCl). Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych w toku procesów technologicznych oraz do pożywienia podczas przygotowywa



Równowaga potasu i sodu - jak zapobiegać jej zachwianiu? 
Równowaga potasu i sodu - jak zapobiegać jej zachwianiu?
14.06.2015

Równowaga potasu i sodu w organizmie jest niezbędna dla prawidłowego nawodnienia. Nadmiar sodu przyczynia się do gromadzenia wody w organizmie. Nadmiar potasu może zaś przyczynić się do odwodnienia. I tak źle, i tak niedobrze. Potas występuje w więks



Wpływ diety na płodność i płeć dziecka 
Wpływ diety na płodność i płeć dziecka
28.01.2015

Związek między dietą (odżywianiem) a szansami na spłodzenie potomstwa nie jest wymysłem znachorów czy entuzjastów medycyny naturalnej. Dowodów na jego istnienie dostarcza sama medycyna - odżywianie ma wpływ na płodność i na płeć dziecka. Zdrowy styl



Dieta przeciw obrzękom 
Dieta przeciw obrzękom
12.12.2014

Worki pod oczami, opuchnięte stopy i inne obrzęki są wynikiem gromadzenia się dużej ilości płynu w tkankach organizmu. Odpowiednia dieta może temu zapobiec. Źródłem problemu z obrzękami jest tryb życia polegający na przesiadywaniu przed telewizorem l



Elektrolity i ich wpływ na zdrowie 
Elektrolity i ich wpływ na zdrowie
15.08.2014

Lato jest tą porą roku, na którą czeka chyba każdy z nas - dzieci, nastolatki, dorośli, kobiety, mężczyźni... Słońce zwiastuje należący się po roku pracy odpoczynek, na straganach pojawiają się pyszne i soczyste, świeże sezonowe warzywa i owoce, zrzu



Napoje sportowe 
Napoje sportowe
28.04.2014

Na rynku produktów spożywczych mamy do czynienia z coraz większą dostępnością napojów przeznaczonych specjalnie dla osób, dla których intensywny wysiłek fizyczny jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Jakie są właściwości takich napojów i kiedy i



Sól himalajska i jej właściwości 
Sól himalajska i jej właściwości
26.02.2014

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na całym świecie, poziom spożycia soli znacznie przewyższa zalecaną normę. Jest on



Spożycie soli kuchennej a zdrowie 
Spożycie soli kuchennej a zdrowie
05.03.2009

Typowa polska dieta dostarcza zbyt dużo chlorku sodu (NaCl), czyli popularnej soli kuchennej. Średnio spożywamy jej w granicach 15 g dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie jej spożycia do 5 g dziennie (1 płaska łyżeczka od



Makroelementy i mikroelementy 
Makroelementy i mikroelementy
05.12.2008

Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spa