Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby 
Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby
01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene



Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie 
Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie
01.02.2018

Cukier brzozowy znany przede wszystkim pod nazwą ksylitol należy do grona słodzików naturalnego pochodzenia. Ten substytut cukru od kilku lat zdobywa coraz szersze uznanie wśród konsumentów. Stosowanie ksylitolu pierwotnie zalecano osobom cierpiącym



Dlaczego Amerykanie tyją, a Francuzi nie? 
Dlaczego Amerykanie tyją, a Francuzi nie?
31.12.2017

Wiele osób zastanawia się, jak to jest możliwe, że Francuzi chętnie sięgający po maślane pieczywo, bagietki, sery, wina i ogólnie tłuste potrawy i wciąż są najszczuplejszym narodem Europy. Tymczasem, wiele osób wyjeżdżając do Stanów Zjednoczonych tyj



Uważaj na gumę do żucia! Nie jest obojętna dla organizmu 
Uważaj na gumę do żucia! Nie jest obojętna dla organizmu
22.12.2017

Większość z nas sięga po nią codziennie, czasem nawet kilka razy w ciągu dnia. Towarzyszy nam między posiłkami dla odświeżenia jamy ustnej, w końcu w reklamach przedstawia się ją jako zdrową alternatywę dla pasty do zębów. Guma do żucia, bo o niej mo



Erytrytol - hit na rynku naturalnych słodzików 
Erytrytol - hit na rynku naturalnych słodzików
09.10.2017

Erytrytol zwany również erytrolem nie jest cukrem, ale świetnie i co najważniejsze zdrowo go zastępuje - jest jednym z najzdrowszych słodzików dostępnych na rynku. Już sam fakt, że jego indeks glikemiczny wynosi 0 i praktycznie nie dostarcza żadnych



Bierzemy pod lupę naturalne słodziki 
Bierzemy pod lupę naturalne słodziki
07.12.2016

Diabetycy i osoby zdrowo odżywiające się zastępują cukier naturalnymi słodzikami, które są zdrowsze od sztucznych substytutów cukru. Na polskim rynku jest dostępnych co najmniej kilka podstawowych słodzików naturalnych. Konsumenci najchętniej sięgają



Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie 
Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie
20.01.2016

O tym, że od białego cukru psują się zęby, wiedzą nawet małe dzieci. Niestety próchnica nie jest jedyną konsekwencją jedzenia słodyczy. Biały cukier, spożywany w dużych ilościach, prowadzi bowiem również do nadmiernego przybierania na wadze, zwiększa



Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy 
Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy
23.10.2014

Aspartam jest sztucznym słodzikiem dodawanym do artykułów spożywczych zamiast cukru. Zawiera on 4 kcal w 100 g i jest zarazem prawie 180 razy słodszy. Na produktach spożywczych ten dodatek do żywności oznaczany jest kodem E951. Aspartam został wynale



Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca 
Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca
21.10.2014

Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw



Dieta odchudzająca dla dziecka 
Dieta odchudzająca dla dziecka
08.05.2014

Dieta dziecka jest niezwykle ważne dla jego rozwoju - nie tylko fizycznego. Jeśli maluch już „na starcie” zacznie nadmiernie przybierać na wadze, to najprawdopodobniej będzie borykać się z tym problemem przez wiele lat. Poza tym, nadmiar kilogramów u



Słodzik - (nie)zdrowa słodycz 
Słodzik - (nie)zdrowa słodycz
28.11.2013

Wszyscy kochamy słodkości. Niestety ich nadmierne spożycie przyczynia się do przybierania na wadze, czego, szczególnie dzisiaj, wszyscy próbują uniknąć. Jak pogodzić chęć na coś słodkiego z troską o zgrabną figurą i dobre zdrowie? Z pomocą, jak się z



Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie 
Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie
20.11.2013

Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy



Stewia - słodkie życie bez cukru 
Stewia - słodkie życie bez cukru
25.09.2013

Słodki smak nie musi oznaczać rezygnacji ze zdrowia i smukłej sylwetki, jeśli stosuje się stewię. Roślina kryjąca słodycz w liściach jest od lat używana jako naturalny słodzik. Stewia jest w pełni naturalna, a co najważniejsze, nie zawiera kalorii. O



Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności 
Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności
09.11.2010

W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu "nieszczęść". Przede wszystkim został głównym odpowiedzialnym za epidemię otyłości i cukr



Lista dodatków do żywności 
Lista dodatków do żywności
04.12.2008

Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz



Aspartam 
Aspartam
03.12.2008

Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. Aspartam odkryto przez przypadek w 1965 r. podczas poszukiwań leku na wrzody. Najpierw, od 1981 r. dodawano