Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Ziemniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Ziemniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.08.2014

Ziemniaki to podobnie jak papryka i pomidor bylina z rodziny psiankowatych. Nazwy tej używa się jednak do określania konkretnych ich części, a mianowicie bulw, gdyż ta część warzywa jest jadalna. Ziemniaki uprawiane są na naprawdę masową skalę (pod w



Indeks glikemiczny pod lupą 
Indeks glikemiczny pod lupą
20.03.2014

Indeks glikemiczny (IG) jest terminem określającym wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Wskaźnik może przyjmować wartość od 0 do 100 i informuje o szybkości trawienia produktu i przekształcania go w glukozę. Im szybszy jest



Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze? 
Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze?
18.03.2014

Węglowodany odgrywają rolę podstawowego substratu energetycznego, zarówno w czasie spoczynku, jak i w okresie aktywności fizycznej. Mają wpływ na wydolność podczas treningu. Dostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów zapewnia utrzymanie odpowiedni



Nietolerancje pokarmowe 
Nietolerancje pokarmowe
23.01.2014

Z osobą skarżącą się na nietolerancję pokarmową spotkał się chyba każdy z nas. Jedną z występujących najczęściej i budzących najmniejsze zdziwienie jest np. nietolerancja laktozy. Jednakże nie tylko do niej ogranicza się spektrum pokarmowych nietoler



5 najbardziej tuczących produktów 
5 najbardziej tuczących produktów
15.10.2013

Niektóre rodzaje pokarmu działają w ten sposób, że powodują szybkie gromadzenie się masy tłuszczowej i uniemożliwiają skuteczne odchudzanie. Oto pięć najbardziej tuczących jednorodnych produktów (dlatego nie ma na tej liście np. hamburgerów, smażonyc