Dzisiaj jest: Czwartek, 09.04.2020 Imieniny: Marii i Marcelego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować? 
Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować?
01.10.2016

W Polsce są popularne trzy rodzaje obróbki grzybów: mrożenie, suszenie i marynowanie. Niektóre gatunki grzybów można kisić, o czym niżej. Grzyby zawierają około 80-90% wody. Sucha masa jadalnych grzybów składa się przede wszystkim z białek - aminokwa



Metody utrwalania żywności 
Metody utrwalania żywności
10.12.2008

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną