Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.06.2019 Imieniny: Laury i Adolfa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jak kupować bakalie? 
Jak kupować bakalie?
21.08.2016

Choć półki w sklepach uginają się od różnych produktów, to jednak ciężko jest kupić dobre bakalie. Dlaczego tak się dzieje? Istnieje kilka wyjaśnień. Czasem inwestowanie w mniej smaczne bakalie jest wynikiem naszej niewiedzy, co chętnie wykorzystują



Rolada z piersi z indyka z suszonymi owocami 
Rolada z piersi z indyka z suszonymi owocami
07.02.2016

dania mięsne

Kuchnia: polska

Dodany przez: Dizzy


więcej niż 2 godziny 3 - 5 porcji

trudność

kaloryczność




Kapusta z suszonymi owocami 
1-2 godziny 3 - 5 porcji

trudność

kaloryczność




Pieczemy zdrowe świąteczne pierniki 
Pieczemy zdrowe świąteczne pierniki
15.12.2015

Aromatyczne i apetycznie udekorowane pierniczki są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach pieczenie ciastek o korzennym smaku jest starannie pielęgnowanym zwyczajem. Tradycja przygotowywania pierników na święta wywodzi się z Torunia



Rolada z indyka z suszonymi owocami 
więcej niż 2 godziny 3 - 5 porcji

trudność

kaloryczność




Surówka z czerwonej kapusty i suszonych owoców 
Surówka z czerwonej kapusty i suszonych owoców
01.06.2015

sałatki i surówki

Kuchnia: polska

Dodany przez: Blueberry


mniej niż 30 minut 8 - 10 porcji

trudność

kaloryczność




Daktyle - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Daktyle - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
04.05.2015

Daktyle, czyli owoce uprawianego w wielu krajach świata daktylowca właściwego (palmy daktylowej), to coraz popularniejszy w Polsce dodatek z grupy bakalii. Mają stosunkowo dużo kalorii (gdy są suszone), ale i wiele cennych wartości odżywczych, a przy



Suszone owoce 
Suszone owoce
16.01.2015

Suszone owoce - czyli śliwki, morele, rodzynki, żurawina, daktyle, banany, figi to popularny dodatek do owsianek, batoników czy domowych (i nie tylko) ciast. Czy warto je jeść? Czym różnią się od owoców kandyzowanych? Jak wybierać dobre suszone owoce



Kupujemy warzywa i owoce - świeże, mrożone czy suszone? 
Kupujemy warzywa i owoce - świeże, mrożone czy suszone?
22.12.2014

Świeże warzywa i owoce są dostępne niemal cały rok. Alternatywą są produkty mrożone i suszone. Warto wiedzieć, które z nich zawierają najwięcej składników odżywczych oraz jakie są zalety i wady poszczególnych rodzajów produktów. Porównując je należy



Figi i suszone figi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Figi i suszone figi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.11.2014

Figa, zarówno świeża jak i suszona, posiada wiele wartości odżywczych - tym samym na pytanie o to, która są lepsze, jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Da się jednak bez trudu wymienić cechy, którym figi świeże różnią się od tych suszonych. Figi są więc



Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
20.12.2013

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie



Jagody Goji - zachowaj młodość i zdrowie 
Jagody Goji - zachowaj młodość i zdrowie
04.11.2013

Od wieków Chińczycy stosują jagody Goji, aby zachować jak najdłużej młodość i zdrowie. Mieszkańcy Chin nazywają je najzdrowszymi owocami świata, są dla nich zarówno pożywieniem jak i rośliną leczniczą. W krajach anglojęzycznych owoce te są również zn



Morele i suszone morele - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Morele i suszone morele - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.07.2013

Morele to okrągłe lub lekko jajkowate owoce pestkowe o wielkości 4-8 cm. Jest to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Bardzo długo sądzono, że morela pochodzi z Armenii, stąd jej łacińska nazwa Pruna Armenica. Dzisiaj wiadomo,



Śliwki i suszone śliwki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Śliwki i suszone śliwki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.09.2011

Uprawa śliwek sięga odległych starożytnych czasów. Uważa się, że obecna śliwka europejska to połączenie tarniny (Prunus spinosa) i śliwy wiśniowej (Prunus cerasifera) - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też