Dzisiaj jest: Czwartek, 23.11.2017 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jak wybrać dobry ketchup? 
Jak wybrać dobry ketchup?
01.06.2017

W wielu domach trudno wyobrazić sobie niektóre posiłki bez ketchupu. Świetnie komponuje się z kanapkami, idealnie pasuje do żółtego sera i parówek, a dodatkowo może też stanowić bazę do różnego rodzaju sosów. Nic dziwnego, że ketchupu używamy często.



Demaskujemy pseudo zdrowe produkty - zdrowe tylko na opakowaniu 
Demaskujemy pseudo zdrowe produkty - zdrowe tylko na opakowaniu
06.02.2017

Jeżeli produkt jest nazwany „eko”, „bio”, „light”, „fit”, ale w składzie zawiera sztuczne dodatki do żywności o nie do końca potwierdzonym działaniu, cukier, czy syrop glukozowo-fruktozowy to nie można nazwać go zdrowym produktem, ale raczej pseudo z



Apetyt na słodycze - zły nawyk czy objaw choroby? 
Apetyt na słodycze - zły nawyk czy objaw choroby?
02.09.2016

Nadmierny apetyt na słodycze może być problemem mającym swe źródło w okresie dzieciństwa. Od pierwszych dni życia dziecko spożywa mleko lub mleczne mieszanki. Kiedy rozpoczyna się proces jego wychowywania słodycze stają się postrzegane jako nagroda,



Jak kupować bakalie? 
Jak kupować bakalie?
21.08.2016

Choć półki w sklepach uginają się od różnych produktów, to jednak ciężko jest kupić dobre bakalie. Dlaczego tak się dzieje? Istnieje kilka wyjaśnień. Czasem inwestowanie w mniej smaczne bakalie jest wynikiem naszej niewiedzy, co chętnie wykorzystują



Produkty, które lepiej przygotować w domu niż kupować 
Produkty, które lepiej przygotować w domu niż kupować
01.08.2016

Kiedy nie mamy czasu lub chęci na przygotowywanie potraw, sięgamy po gotowe produkty z supermarketów. Czasem wydaje nam się, że są zdrowe - wyglądają normalnie, „domowo”. Niestety ich skład często świadczy o tym, że zawierają bardzo dużo szkodliwej d



Rafinowany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czy aspartam - co jest bardziej szkodliwe? 
Rafinowany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czy aspartam - co jest bardziej szkodliwe?
13.03.2016

Słodki smak jest ulubionym smakiem i to nie tylko dzieci. Dlatego też w celu poprawy walorów smakowych artykułów żywnościowych dodaje się rafinowany cukier i inne składniki o podobnych "słodkich" właściwościach, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy



Batoniki muesli - czy naprawdę są „fit”? 
Batoniki muesli - czy naprawdę są „fit”?
03.03.2016

Batoniki zbożowe zawierają płatki owsiane, orzechy i suszone owoce, ale także cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Ostatnie dwa składniki często powodują gwałtowne zmianę poziomu insuliny i glukozy we krwi. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy sprzy



Płatki śniadaniowe - recepta na zdrowe śniadanie 
Płatki śniadaniowe - recepta na zdrowe śniadanie
21.11.2014

Na sklepowych półkach znajduje się wiele rodzajów płatków śniadaniowych. Na opakowaniach widnieją oznaczenia „z pełnego ziarna”, „fit”, „źródło witamin i minerałów”. Niemniej nie każdy produkt tego typu jest zdrową żywnością. Przeciętna porcja płatkó



Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca 
Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca
21.10.2014

Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw



10 największych pułapek dietetycznych 
10 największych pułapek dietetycznych
21.08.2014

Osoby odchudzające się posiadają zazwyczaj niezbyt dużą wiedzę z zakresu dietetyki, dlatego często zawierzają informacjom podanym przez producentów żywności, obiegowym opiniom i reklamie. Przedstawiamy główne pułapki dietetyczne, których lepiej unika



Dieta odchudzająca dla dziecka 
Dieta odchudzająca dla dziecka
08.05.2014

Dieta dziecka jest niezwykle ważne dla jego rozwoju - nie tylko fizycznego. Jeśli maluch już „na starcie” zacznie nadmiernie przybierać na wadze, to najprawdopodobniej będzie borykać się z tym problemem przez wiele lat. Poza tym, nadmiar kilogramów u



Zdrowe i niezdrowe soki 
Zdrowe i niezdrowe soki
16.03.2014

Soki generalnie uznaje się za produkty zdrowe czy nawet dietetyczne. Według definicji sok jest produktem otrzymywanym z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych warzyw lub owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający zapach, barwę i smak



Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie 
Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie
20.11.2013

Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy



Fruktoza - czy jest zdrowa ? 
Fruktoza - czy jest zdrowa ?
02.11.2013

Fruktoza nazywana też cukrem owocowym jest alternatywą dla zwykłego cukru (sacharozy) oraz chemicznych słodzików. Czy alternatywą zdrową ? Spór o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie trwa. Najważniejsze informacje na jej temat oraz argumenty wysuwane



5 najbardziej tuczących produktów 
5 najbardziej tuczących produktów
15.10.2013

Niektóre rodzaje pokarmu działają w ten sposób, że powodują szybkie gromadzenie się masy tłuszczowej i uniemożliwiają skuteczne odchudzanie. Oto pięć najbardziej tuczących jednorodnych produktów (dlatego nie ma na tej liście np. hamburgerów, smażonyc



Kukurydza - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kukurydza - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.09.2013

Kukurydza (łacińska nazwa Zea mays subsp. mays) to bardzo wartościowe pod względem odżywczym warzywo, jedno z pierwszych hodowanych na dużą skalę roślin przez człowieka. Ojczyzną kukurydzy jest Ameryka Środkowa i Południowa. Wiadomo, że co najmniej 7



Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności 
Syrop glukozowo-fruktozowy - kontrowersyjny dodatek do żywności
09.11.2010

W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu "nieszczęść". Przede wszystkim został głównym odpowiedzialnym za epidemię otyłości i cukr



Sok, nektar, napój - czym się różnią ? 
Sok, nektar, napój - czym się różnią ?
29.12.2008

Najwartościowszy sok to ten świeży, wyciśnięty z dojrzałych owoców lub warzyw w domu. Zawiera wszystkie najcenniejsze składniki. Niestety, nawet przechowywany w lodówce już po kilku godzinach traci część witamin, może też ulec zepsuciu. Dobrze jest w