Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Tłuszcz leczy, cukier zabija 
Tłuszcz leczy, cukier zabija
29.10.2019

Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący



Produkty, które pomogą pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzewnego (wokół brzucha) 
Produkty, które pomogą pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzewnego (wokół brzucha)
11.09.2019

Tłuszcz trzewny jest widoczny gołym okiem jako tzw. oponka na brzuchu. Zanim jednak pojawi się on w postaci zwiększonego obwodu w talii, osadza się na narządach wewnętrznych. W pierwszej kolejności należy podkreślić, że pewien poziom tłuszczu trzewne



Czy od „dietetycznego” jedzenia można przytyć? 
Czy od „dietetycznego” jedzenia można przytyć?
02.04.2019

Czy wiesz, że wskaźniki otyłości w społeczeństwie uległy zwiększeniu, kiedy do supermarketów trafiły produkty oznaczone określeniem „z obniżoną zawartością tłuszczu”? Problem otyłości uległ nasileniu z powodu błędnego przekonania konsumentów, że skor



Masło - na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? Rodzaje masła 
Masło - na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? Rodzaje masła
09.03.2019

Masło jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło zawiera w składzie tłuszcz mleczny oraz ewentualny dodatek soli i naturalnych barwników, takich jak karoten czy annato. Masło nie może zawierać dodatku tłuszczów



Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać? 
Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać?
04.01.2019

Frytki to pokrojone w różne kształty (słupki, plastry, ćwiartki) ziemniaki poddane smażeniu w głębokim tłuszczu. W wielu krajach stały się elementem tradycyjnej kuchni np. w Anglii, gdzie "fish and chips", czyli ryba z frytkami jest daniem narodowym.



Dobry tłuszcz 
Dobry tłuszcz
27.09.2018

W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak



Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić? 
Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić?
14.06.2018

Konsumenci bardzo lubią chrupać przekąski - np. zamiast lekkiej kolacji, albo między posiłkami. Prażynki, paluszki i chrupki mogą jednak uzależnić. Z uzależnieniem się od przekąsek jest związana hiperfagia hedoniczna, czyli zjawisko polegające na obj



Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego? 
Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego?
09.03.2018

Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto wiedzieć, że masło klarowane można również w powodzeniem wykonać w domu. Czym



Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu? 
Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu?
27.02.2018

Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego nabiału czy produktów „zero kalorii”, a tłuszcz kojarzy się większości osób negatywn



Dlaczego Amerykanie tyją, a Francuzi nie? 
Dlaczego Amerykanie tyją, a Francuzi nie?
31.12.2017

Wiele osób zastanawia się, jak to jest możliwe, że Francuzi chętnie sięgający po maślane pieczywo, bagietki, sery, wina i ogólnie tłuste potrawy i wciąż są najszczuplejszym narodem Europy. Tymczasem, wiele osób wyjeżdżając do Stanów Zjednoczonych tyj



Smalec - niedoceniony tłuszcz? 
Smalec - niedoceniony tłuszcz?
03.11.2017

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu gospodyni domowa nie potrafiła obejść się w kuchni bez smalcu. To on był podstawowym tłuszczem, na którym smażono potrawy. Z czasem smalec został wyparty przez oliwę z oliwek i inne oleje roślinne, a obecnie na rynku je



Tycie od nadmiaru tłuszczu? To mit! 
Tycie od nadmiaru tłuszczu? To mit!
19.10.2017

Specjaliści od reklam skutecznie przyzwyczaili nas do strachu przed tłuszczem - w końcu nie bez powodu wiele produktów sprzedaje się w wersjach odtłuszczonych znanych jako „light’, „0% tłuszczu”, „fit” czy „lekkie” - zawierają one zazwyczaj zwiększo



Dlaczego nie da się schudnąć tylko z jednej części ciała? 
Dlaczego nie da się schudnąć tylko z jednej części ciała?
19.09.2017

Szybkie wyszczuplenie brzucha lub ud to marzenie wielu osób. Niestety, prawda jest dosyć okrutna - nie da się zrzucić nadmiaru tłuszczu tylko z jednej partii ciała. Spalanie tłuszczu to skomplikowany proces i choć możemy mieć na niego wpływ, to jedna



Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza? 
Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza?
13.09.2017

Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Te wieloletnie rośliny są rodzajem kaktusów, które pierwotnie uprawiano w obu Amerykach. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest opuncja figowa, której przypisuje się lecznicze i odchudzające



Dieta ketogeniczna - dobry sposób na nadwagę, ale nie dla każdego 
Dieta ketogeniczna - dobry sposób na nadwagę, ale nie dla każdego
07.09.2017

O diecie ketogenicznej już zostało powiedziane dużo i zapewne dużo jeszcze się dopowie - tym bardziej, że ciągle pojawiają się nowe odmiany tego sposobu odżywiania. Główne założenia diety ketogenicznej opierają się na redukcji węglowodanów do minimum



Prażone czy smażone? - jest różnica! 
Prażone czy smażone? - jest różnica!
05.07.2017

Na etykietach produktów przetworzonych producenci informują konsumentów m.in. o sposobie przyrządzania pokarmu znajdującego się w opakowaniu na przykład poprzez umieszczenie napisu „prażone”, albo „smażone”. Dotyczy to głównie przekąsek, np. owoców,



Śniadania białkowo-tłuszczowe. Warto czy nie warto? 
Śniadania białkowo-tłuszczowe. Warto czy nie warto?
19.06.2017

Śniadania białkowo-tłuszczowe zdobywają coraz to większą popularność. Zwolennicy takiego sposobu żywienia często deklarują, że niespożywanie rano węglowodanów sprawia, że czują się znacznie lepiej i pozostają syci na dłużej. Czy śniadania białkowo-tł



Wypadanie włosów. Jak wzmocnić je naturalnymi sposobami? 
Wypadanie włosów. Jak wzmocnić je naturalnymi sposobami?
28.05.2017

Gdy organizm zaczyna mieć problemy, w pierwszej kolejności cierpi nasz wygląd. Problemy hormonalne czy niedożywienie szybko dają o sobie znać przez pojawienie się wyprysków na twarzy, zwiększoną łamliwość paznokci czy wypadanie włosów. Te ostatnie dl



Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów) 
Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów)
14.05.2017

Myślisz, że nadmiar kalorii odkłada się pod skórą jako tkanka tłuszczowa w okolicy ud, brzucha, ramion i bioder? Jesteś w błędzie - tłuszcz może otaczać także narządy wewnętrzne, a jego przyrost może być związany nie tyle z dodatnim bilansem kalorycz



Tłuszcz w diecie. Dlaczego jest nam potrzebny? 
Tłuszcz w diecie. Dlaczego jest nam potrzebny?
16.02.2017

Tłuszcz dla naszego organizmu jest największym źródłem energii. W porównaniu do węglowodanów i białek posiada najwyższą kaloryczność, dlatego wiele osób stara się omijać tłuszcze, uważając, że są dla nas tuczące i szkodliwe. To duży błąd! Tłuszcze są



«   | 1 | 2 | 3 |