Dzisiaj jest: Niedziela, 19.01.2020 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu? 
Lipofobia. Skąd się bierze lęk przed spożywaniem tłuszczu?
27.02.2018

Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego nabiału czy produktów "zero kalorii", a tłuszcz kojarzy się większości osób negatywn



Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów - interpretacja, normy, proporcje 
Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów - interpretacja, normy, proporcje
15.02.2016

Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów interpretuje wyniki badań cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kalkulator oblicza proporcje pomiędzy lipoproteinami i trójglicerydami, pokazuje zależności pomiędzy nim



Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych 
Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych
31.01.2016

Otrzymujemy wyniki badań na cholesterol i trójglicerydy i okazuje się, że wyniki wykraczają ponad skalę. Jak je interpretować, czy jest powód do niepokoju? Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań i na spokojnie je przeanalizować, analizując nie tyl



Zespół metaboliczny - czym jest, kryteria, dieta i odżywianie 
Zespół metaboliczny - czym jest, kryteria, dieta i odżywianie
19.11.2014

Zespół metaboliczny to zbiór różnego rodzaju dolegliwości i czynników zwiększających ryzyko zachorowania na poważne choroby. Leczony jest wielokierunkowo - w zespole metabolicznym niezwykle ważna jest dieta i odżywianie. Zespól metaboliczny to poważn



Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca 
Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca
21.10.2014

Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw



Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze? 
Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze?
18.03.2014

Węglowodany odgrywają rolę podstawowego substratu energetycznego, zarówno w czasie spoczynku, jak i w okresie aktywności fizycznej. Mają wpływ na wydolność podczas treningu. Dostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów zapewnia utrzymanie odpowiedni



Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe 
Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe
09.01.2014

Kwasy omega 3 są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł energii w pożywieniu. Są potrzebne organizmowi do budowy komórek, tkanek i narządów, a także do syntezy niektórych substancji. Kwasy omega 3 nie są syntezowane w organizmie człowieka, dlat



Fruktoza - czy jest zdrowa? 
Fruktoza - czy jest zdrowa?
02.11.2013

Fruktoza nazywana też cukrem owocowym jest alternatywą dla zwykłego cukru (sacharozy) oraz chemicznych słodzików. Czy alternatywą zdrową? Spór o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie trwa. Najważniejsze informacje na jej temat oraz argumenty wysuwane