Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.12.2019 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Przebieg procesów trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych 
Przebieg procesów trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych
04.11.2019

Odżywianie jest jednym z najważniejszych i podstawowych warunków życia człowieka. Od początków gatunku ludzkiego stanowiło czynnik prawidłowego rozwoju, zdrowia oraz było źródłem satysfakcji zarówno osobniczej, jak i społecznej. Aby składniki odżywcz



Dyspepsja - medyczne i naturalne metody leczenia 
Dyspepsja - medyczne i naturalne metody leczenia
26.01.2019

Dyspepsja to termin pochodzący z języka greckiego (dys - zły, peptein - trawienie) i oznacza niestrawność, czyli występowanie w okolicach nadbrzusza przewlekłego i nawracającego przez przynajmniej 4 tygodnie bólu. Dyspepsja nie jest pojedynczym zdarz



Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie? 
Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie?
23.08.2018

Spożywanie posiłków zbyt rzadko wiąże się z reguły ze spożywaniem bardzo obfitych porcji. Nawet trzy posiłki dziennie obecnie są uznawane za minimum - zalecana ilość posiłków w dziennym jadłospisie wynosi bowiem ok. 4-5 posiłków. Dostosowanie swojego jadłospisu do takich wymagań jest jednak nieco utrudnione.



Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje 
Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje
29.06.2018

Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr



Żołądek - wyjątkowo elastyczny organ 
Żołądek - wyjątkowo elastyczny organ
11.09.2017

Żołądek to ważny narząd układu pokarmowego, jest to worek mięśniowy, który ma około 15-30 cm długości i około 12-14 cm szerokości. Pojemność maksymalna żołądku zdrowej osoby to około 2 litry płynu - do rozciągania jego ścian dochodzi wtedy, gdy zbytn



Jak przyspieszyć metabolizm? 
Jak przyspieszyć metabolizm?
25.06.2017

O metabolizmie często mówi się w kontekście sylwetki danej osoby. Każdy z nas nieraz słyszał, że znajomy jest chudy, ponieważ „ma dobry metabolizm”. W rzeczywistości to nie do końca tak działa - wszyscy mamy wpływ na to, jak działa nasz organizm. Prz



Żuj powoli - zatroszcz się o swój żołądek 
Żuj powoli - zatroszcz się o swój żołądek
26.04.2017

Prawidłowe rozdrabnianie pokarmu jest niezwykle istotne dla prawidłowego trawienia. Połykanie zbyt dużych kęsów bez starannego pogryzienia obciąża żołądek i ogólnie układ pokarmowy. Zgodnie z zaleceniem trzeba każdy kęs powinno przeżuwać około (aż!)



Zaburzenia wchłaniania trudne do rozpoznania 
Zaburzenia wchłaniania trudne do rozpoznania
22.04.2017

Zaburzenia wchłaniania określane także jako zespół złego wchłaniania są stanem, w którym organizm nie potrafi przyswoić odżywczych substancji dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Mimo stosowania zbilansowanej diety, pojawiają się objawy niedoboru. Mo



Odchudzam się, ale nie chudnę - w czym tkwi problem? 
Odchudzam się, ale nie chudnę - w czym tkwi problem?
03.01.2016

Przeglądając fora internetowe poświęcone tematyce odchudzania można natrafić na wiele wypowiedzi dotyczących problemu braku spadku wagi mimo pozostawania na diecie. Problem wydaje się być dość powszechny. Czasami mimo zastoju wagi zmniejsza się obwód



Wpływ tempa jedzenia i warunków w jakich się jada na odchudzanie 
Wpływ tempa jedzenia i warunków w jakich się jada na odchudzanie
24.05.2015

Tempo spożywania posiłków oraz warunki, w jakich pokarm jest spożywany mają duży wpływ na proces odchudzania. Niestety dość powszechna jest tendencja do jedzenia w biegu, spożywania fast foodów oraz omijania najważniejszego posiłku dnia - śniadania.



Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować? 
Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować?
16.05.2015

Przyprawy to produkty pochodzenia roślinnego (dzielą się w zależności z czego są pozyskane na: ziołowe, korzenne i warzywne) zawierające olejki eteryczne poprawiające smak i aromat potraw oraz składniki roślinne o działaniu rozkurczowym, przyspieszaj



Złe trawienie - jak zapobiegać niestrawności? 
Złe trawienie - jak zapobiegać niestrawności?
16.10.2014

Procesy trawienne, a więc trawienie odbywają się w przewodzie pokarmowym, który ma postać rurki o długości kilku metrów. Rozpoczyna się w ustach, a kończy odbytem. Przewód pokarmowy składa się z ośmiu głównych części przewodu pokarmowego, a mianowic



Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm 
Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm
31.07.2014

Indyjska kuchnia jest aromatyczna, wyrazista i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Przyprawy stosowane do przyrządzania tradycyjnych potraw wspomagają trawienie i metabolizm. Trawienie jest złożonym procesem, który wymaga odpowiedniej zawartości enz



Dobre trawienie równa się zdrowie 
Dobre trawienie równa się zdrowie
28.05.2012

Sposób, w jaki spożywamy posiłek, jest dla naszego organizmu, tak samo istotny, jak to, co zjadamy. Większość z nas uwielbia jeść. Nie istnielibyśmy przecież bez jedzenia, gdyż jak nakazuje słynny cytat "jemy, po to, żeby żyć". Ważny jest zatem posił



Podstawowe czynniki zdrowia 
Podstawowe czynniki zdrowia
05.01.2012

To, jak się czujemy danego dnia uwarunkowane jest przez wiele czynników. Brak dobrego samopoczucia, jedni wiążą ze spadkiem ciśnienia lub ze zmianą pogody, inni z własnymi problemami, z którymi muszą borykać się na co dzień. Istnieje jednak kilka bar



Wzdęcia brzucha - przyczyny i jak im zapobiegać 
Wzdęcia brzucha - przyczyny i jak im zapobiegać
13.08.2010

Wzdęcia brzucha, które są częstymi dolegliwościami jamy brzusznej powstają gdy gromadzące się w jelitach płyny i gazy nie chcą się dalej przesuwać przez układ pokarmowy. Powodują one nieprzyjemne uczucie pełności i rozpierania jamy brzusznej przy jed



Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm 
Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm
20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,