Dzisiaj jest: Środa, 01.04.2020 Imieniny: Zbigniewa i Grażyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Dieta niskobiałkowa - kiedy można ją stosować? 
Dieta niskobiałkowa - kiedy można ją stosować?
22.10.2019

Dieta niskobiałkowa to dieta, która charakteryzuje się ograniczeniem podaży białka do ilości, która będzie tolerowana przez pacjenta. Oprócz tego, zadanie tej diety polega na dostarczeniu odpowiedniej ilości energii, tłuszczów, węglowodanów oraz skła



Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby 
Produkty i składniki zakłócające regenerację wątroby
01.06.2019

Wątroba jako jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka. Do czynników zakłócających proces jego regeneracji należą czynniki toksyczne, wirusy, leki i alkohol oraz niewłaściwa dieta. Wątroba charakteryzuje się wyjątkowymi zdolnościami regene



Cynaryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie 
Cynaryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
03.02.2019

Cynaryna jest substancją naturalnego pochodzenia zawartą w karczochu zwyczajnym. Jej nazwa wywodzi się z łacińskiej nazwy tego warzywa - Cynara scolymus L. Cynaryna jest odpowiedzialna za poprawę pracy wątroby oraz obniżenie poziomu lipidów w surowic



Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii? 
Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii?
31.08.2017

Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po



Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów) 
Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów)
14.05.2017

Myślisz, że nadmiar kalorii odkłada się pod skórą jako tkanka tłuszczowa w okolicy ud, brzucha, ramion i bioder? Jesteś w błędzie - tłuszcz może otaczać także narządy wewnętrzne, a jego przyrost może być związany nie tyle z dodatnim bilansem kalorycz



Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych 
Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych
31.01.2016

Otrzymujemy wyniki badań na cholesterol i trójglicerydy i okazuje się, że wyniki wykraczają ponad skalę. Jak je interpretować, czy jest powód do niepokoju? Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań i na spokojnie je przeanalizować, analizując nie tyl



Dieta dla zdrowej wątroby. Zasady i przykładowy jadłospis 
Dieta dla zdrowej wątroby. Zasady i przykładowy jadłospis
11.01.2016

Wątroba (z greckiego hepar) jest jednym z najważniejszych organów ludzkiego ciała, a zarazem największym z gruczołów. Wątroba znajduje się pod przeponą w prawym podżebrzu. Składa się ona z czterech płatów, w tym z płatu prawego, lewego, ogoniastego i



Alkoholizm - droga do zaburzeń psychicznych i chorób somatycznych 
Alkoholizm - droga do zaburzeń psychicznych i chorób somatycznych
20.02.2015

Alkohol jest środkiem psychoaktywnym uważanym za najbardziej zagrażający zdrowiu. Wynika to z powszechności i różnorodności napojów, które zawierają etanol, a także z przyzwolenia społecznego i obyczajowości. Według aktualnych statystyk w Polsce nadu



Kwas orotowy - najmniej znana witamina z grupy B 
Kwas orotowy - najmniej znana witamina z grupy B
01.02.2015

Wśród witamin grupy B znajduje się kwas orotowy. Kryje się on pod symbolem B13. Jego głównym źródłem są warzywa korzeniowe, serwatka i kwaśne mleko. Nie wiemy dokładnie ile wynosi zalecana dawka dla określonej grupy wiekowej, czy dla osób o określone



Złe trawienie - jak zapobiegać niestrawności? 
Złe trawienie - jak zapobiegać niestrawności?
16.10.2014

Procesy trawienne, a więc trawienie odbywają się w przewodzie pokarmowym, który ma postać rurki o długości kilku metrów. Rozpoczyna się w ustach, a kończy odbytem. Przewód pokarmowy składa się z ośmiu głównych części przewodu pokarmowego, a mianowic



Ostropest plamisty - właściwości zdrowotne. Wpływ na wątrobę 
Ostropest plamisty - właściwości zdrowotne. Wpływ na wątrobę
06.12.2013

Większość z nas miała sposobność oglądać reklamy leków wspomagających działanie wątroby. Samych tego typu produktów, jak i promujących je producentów leków i suplementów, jest coraz więcej. Czy naprawdę wspomaganie się suplementami diety wzbogaconymi



Fruktoza - czy jest zdrowa? 
Fruktoza - czy jest zdrowa?
02.11.2013

Fruktoza nazywana też cukrem owocowym jest alternatywą dla zwykłego cukru (sacharozy) oraz chemicznych słodzików. Czy alternatywą zdrową? Spór o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie trwa. Najważniejsze informacje na jej temat oraz argumenty wysuwane



Wpływ wątroby na nadwagę i otyłość 
Wpływ wątroby na nadwagę i otyłość
22.10.2013

Wątroba jest najważniejszym organem ludzkiego ciała. Spełnia wiele funkcji jednocześnie i posiada zdolność do samoregeneracji. Jej praca ma bezpośredni wpływ na pozostałe narządy i układy. Zaburzenia wątroby odbijają się negatywnie na funkcjonowaniu



Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm 
Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm
20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe, przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe. Prawidłowe odżywianie,