Dzisiaj jest: Wtorek, 19.06.2018 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Grzyby w diecie - czy warto je jeść? 
Grzyby w diecie - czy warto je jeść?
16.06.2018

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i



Dorsz - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Dorsz - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
08.05.2018

Dorsz atlantycki zwany też wątłuszem (którego nasz rodzimy dorsz bałtycki jest jego podgatunkiem) od lat jest jedną z najpopularniejszych ryb na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo jego cenny skład i wartości odżywcze są naprawdę warty uwagi. Doda



Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)? 
Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)?
22.04.2018

Zwykła klasyczna czekolada i surowa to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażon



Kapusta chińska pak choi - kalorie, wartości odżywcze, ciekawostki 
Kapusta chińska pak choi - kalorie, wartości odżywcze, ciekawostki
16.04.2018

Kapusta chińska pak choi to podgatunek kapusty właściwej, który pojawia się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej a także w Europie. W Polsce nie jest jeszcze bardzo znana ale za



Ziemniaki - jeść czy nie jeść? 
Ziemniaki - jeść czy nie jeść?
12.04.2018

Wokół spożywania ziemniaków narosło sporo mitów. Te popularne w polskiej kuchni warzywa zaczęły być wykluczane z diety. To z kolei sprawiło, że ziemniaki zaczęły kojarzyć się nam z czymś tuczącym i niezdrowym. Rzeczywistość pokazuje jednak, że to nie



Rosa miodowa (miód spadziowy) i jej właściwości zdrowotne 
Rosa miodowa (miód spadziowy) i jej właściwości zdrowotne
25.03.2018

Miód spadziowy znany także pod nazwą rosy miodowej posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. W ostatnich latach dużo mówiło się o miodzie manuka i jego niezwykłym działaniu. Królewski miód może śmiało z nim konkurować. Miód spadziowy (spadź) nie powst



Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.03.2018

Popularność rukwi wodnej zmalała na przestrzeni wieków; dziś niewiele osób wie, jak w ogóle wygląda i smakuje rukiew, a także co się z nią robi. Warto uzupełnić braki wiedzy - rukiew to superfoods, pełna wartości odżywczych, który może urozmaicić nas



Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu 
Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu
01.03.2018

Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki. Potrawa budząca kontrowersje została spopularyzowana dopiero w XIX wieku. Duży wkład w jej spopularyzowaniu miał Marie Antoine Carême, nazywany często mianem ojc



Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.02.2018

Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz popularniejsze. I słusznie, bo dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczy



Mało znane odmiany fasoli i ich wartości odżywcze 
Mało znane odmiany fasoli i ich wartości odżywcze
13.02.2018

W Polsce największym zainteresowaniem cieszą się takie odmiany fasoli jak fasola biała, fasola piękny jaś oraz od niedawna czerwona fasola kojarzona głównie z kuchnią meksykańską i amerykańską. Jeżeli powyższe odmiany fasoli już Ci się przejadły i ch



Czym są kalorie i dlaczego kaloria kalorii nierówna? 
Czym są kalorie i dlaczego kaloria kalorii nierówna?
07.02.2018

Zainteresowanie tematem kalorii kumuluje się głównie przy okazji świąt oraz tłustego czwartku. Wiemy więc, że pączek w zależności od sposobu smażenia, nadzienia w środku i dodatków może mieć nawet do 400 kalorii, ale co to oznacza dla nas w praktyce?



Chrzan - nie tylko na odporność 
Chrzan - nie tylko na odporność
26.01.2018

Chrzan na polskim stole pojawia się co najmniej raz w roku - podczas świąt wielkanocnych. Przy innych okazjach pojawia się dosyć rzadko, podawany głównie jako dodatek do mięs. Ten dodatek może zrobić więcej dobrego dla Twojego zdrowia, niż Ci się wyd



Rzepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rzepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.12.2017

Rzepa to dość zapomniane warzywo, które jednak warto spożywać, ze względu na wartości odżywcze - dobrze jest więc przypomnieć sobie o nim co nieco. Po tę roślinę z rodziny kapustowatych nasi przodkowie często sięgali w okresie jesienno-zimowym, ze wz



Wędliny i mięso „naturalne eko” - sprawdzamy jak są produkowane 
Wędliny i mięso „naturalne eko” - sprawdzamy jak są produkowane
08.12.2017

Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak



Warzywa cebulowe - niedoceniane źródło cennej siarki 
Warzywa cebulowe - niedoceniane źródło cennej siarki
03.12.2017

Współcześnie raczej nie przepadamy za warzywami cebulowymi, bo zostawiają w ustach nieprzyjemny posmak i zapach. Wykorzystujemy je głównie jako dodatki do różnych potraw. Zwykle o ich właściwościach leczniczych specjaliści od żywienia przypominają je



Popularne cytrusy i ich wartości odżywcze. Czy warto spożywać owoce cytrusowe? 
Popularne cytrusy i ich wartości odżywcze. Czy warto spożywać owoce cytrusowe?
25.09.2017

Jesień, a po niej zima - w ciągu tych pór roku jak nigdy dbamy o swoją odporność. Żeby wzmocnić naturalne bariery przeciw bakteriom i wirusom sięgamy między innymi po cytrusy - rośliny z rodziny rutowatych, które są obfitym źródłem witaminy C i biofl



Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza? 
Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza?
13.09.2017

Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Te wieloletnie rośliny są rodzajem kaktusów, które pierwotnie uprawiano w obu Amerykach. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest opuncja figowa, której przypisuje się lecznicze i odchudzające



Czarnuszka - właściwości lecznicze, wartości odżywcze i zastosowanie 
Czarnuszka - właściwości lecznicze, wartości odżywcze i zastosowanie
05.09.2017

Czarnuszka znana jest również jako „czarny kminek”, „czarny sezam”, „rzymska kolendra”, w starszych książkach czarnuszka bywa też nazywana „ziarnem Benedykta”. Generalnie nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa „nigellus” lub „niger”, czyli cz



Masło sezamowe - to nie to samo co tahini 
Masło sezamowe - to nie to samo co tahini
03.09.2017

W wielu artykułach nazwa "masło sezamowe" jest używane jako synonim "tahini". Tymczasem określenie "tahini" jest tłumaczone na język polski jako pasta sezamowa, a producenci na opakowaniach podają czasami nazwę „masła sezamowego” - konsumentom bardzo



Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy? 
Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy?
27.08.2017

Cukier kokosowy należy do produktów alternatywnych względem białego i brązowego cukru. Staje się on bardzo popularny zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ze względu na to, że ma niższy indeks glikemiczny. Czy jest produktem z



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |