Dzisiaj jest: Czwartek, 21.11.2019 Imieniny: Janusza i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.10.2018

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod



Kapusta chińska pak choi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta chińska pak choi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.04.2018

Kapusta chińska pak choi to podgatunek kapusty właściwej, który pojawia się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej a także w Europie. W Polsce nie jest jeszcze bardzo znana ale za



Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rukiew wodna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.03.2018

Popularność rukwi wodnej zmalała na przestrzeni wieków; dziś niewiele osób wie, jak w ogóle wygląda i smakuje rukiew, a także co się z nią robi. Warto uzupełnić braki wiedzy - rukiew to superfoods, pełna wartości odżywczych, który może urozmaicić nas



Rzepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rzepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.12.2017

Rzepa to dość zapomniane warzywo, które jednak warto spożywać, ze względu na wartości odżywcze - dobrze jest więc przypomnieć sobie o nim co nieco. Po tę roślinę z rodziny kapustowatych nasi przodkowie często sięgali w okresie jesienno-zimowym, ze wz



Kalarepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kalarepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
12.01.2016

Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym



Brukselka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Brukselka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.08.2015

Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie po prostu brukselką, to zielone warzywo będące, jak wskazuje jego nazwa, jedną z odmian kapusty, a dokładniej - skrzyżowaniem jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka ma wiele właściwości, o których wiedzie



Kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
24.06.2015

Kapusta to warzywo, którego wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni (i nie tylko!) mogą zadziwiać. Ostatnimi czasy zdaje się powoli powracać do łask, ale przez wiele lat odnoszono się do niej raczej niezbyt przychylnie, gdyż kojarzo



Jarmuż - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jarmuż - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.05.2014

Nazwa tego warzywa może i brzmi nietypowo, wręcz dziwacznie czy egzotycznie, ale nic bardziej mylnego. Jarmuż to warzywo, które może i nie jest aktualnie najbardziej popularne, ale kiedyś było zupełnie inaczej. I w tym przypadku, inaczej znaczy też l



Kalafior - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kalafior - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.11.2013

Kalafior należy do rodziny kapustowatych, jego łacińska nazwa to Brassica cretica (kapusta kreteńska). Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej l



Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.03.2010

Pieprzyca siewna znana pod zwyczajową nazwą jako rzeżucha (taką nazwą będziemy się posługiwać w artykule), pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W star



Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.09.2009

Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i modne po 1920 roku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako "