Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Historia witamin, czyli jak i gdzie je odkryto 
Historia witamin, czyli jak i gdzie je odkryto
18.10.2019

Zarówno termin „witaminy”, jak i ich niezbędność do prawidłowego funkcjonowania organizmu znane są ludziom na całym świecie. Niemal na każdym kroku spotkać można się z zaleceniami spożywania żywności będącej źródłami danej witaminy oraz jej wpływu na



Fakty i mity o witaminie C 
Fakty i mity o witaminie C
23.03.2019

Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni fa



Kolagen i jego znaczenie w organizmie 
Kolagen i jego znaczenie w organizmie
05.11.2018

Kolagen (grec. colla-klej, genno-produkować) to białko, które stanowi 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Jest obecne we wszystkich tkankach i narządach, głównie w kościach, skórze, chrząstkach, więzadłach, ścięgnach czy rogówce oka. Jego pod



Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie? 
Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie?
01.07.2018

Sezon na ogórki małosolne już się zaczął. Warto korzystać z niego w pełni. Ogórki małosolne, tak charakterystyczne dla Europy Środkowej i Wschodniej są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc może je z



Jak naturalnie wzmocnić paznokcie? 
Jak naturalnie wzmocnić paznokcie?
24.04.2018

Dłonie podobno są wizytówką człowieka, warto więc o nie zadbać. „Zadbanie” to jednak nie tylko manicure i regularne przycinanie, ale też - a raczej przede wszystkim odżywianie. Bez niego na próżno możemy nakładać różne odżywki. Paznokcie i tak będą s



Dieta w zapaleniu pęcherza moczowego 
Dieta w zapaleniu pęcherza moczowego
23.09.2017

Zapalenie pęcherza moczowego to wyjątkowo przykra dolegliwość, która dotyka głównie kobiet, między 20 a 50 rokiem życia. Szacuje się, że od 20 do 50% kobiet przeszło infekcję pęcherza moczowego przynajmniej raz w życiu. Nie jest to groźne schorzenie,



MSM (metylosulfonylometan) - aktywna siarka nie tylko na zdrowe włosy 
MSM (metylosulfonylometan) - aktywna siarka nie tylko na zdrowe włosy
31.07.2017

Tajemniczo brzmiący MSM to nic innego jak związek organiczny siarki. To pierwiastek, o którym często się zapomina, a warto wiedzieć, że ma on wyjątkowy wpływ na organizm. Siarka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ciała i pełni szereg istot



Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów 
Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów
05.06.2017

Kwas alfa liponowy ukrywający się pod skrótem ALA, jest znany także jako kwas tiooktanowy. Pod względem budowy przypomina on witaminę, ale rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Poznajmy właściwości, zastosowanie i źródła kwasu alfa lip



Hemoglobina - dbajmy o nią nie tylko w ciąży 
Hemoglobina - dbajmy o nią nie tylko w ciąży
03.04.2017

Kobiety zaczynają interesować się hemoglobiną zazwyczaj wtedy, gdy trafiają do lekarza z rozpoznaniem anemii, albo gdy starają się o dziecko lub już są w ciąży. To właśnie wtedy poziom hemoglobiny zazwyczaj spada poniżej normy. Wspomniany związek jes



Witamina C a leczenie nowotworów 
Witamina C a leczenie nowotworów
30.03.2017

Witamina C budzi nadzieje wśród pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe. Według jednej z kontrowersyjnych hipotez dawka witaminy C odpowiadająca łącznej dawce zawartej w 2 tysięcy pomarańczy zwiększa skuteczność chemioterapii i radioterapii i ła



Dieta w anemii, czyli jak pokarmem wyleczyć niedokrwistość 
Dieta w anemii, czyli jak pokarmem wyleczyć niedokrwistość
03.08.2016

Anemia jest chorobą, która może rozwijać się na podłożu różnych przyczyn. Jedną z najczęściej spotykanych postaci jest niedokrwistość z niedoboru żelaza, na którą cierpią głównie kobiety. W przebiegu anemii u pacjentów występuje niski poziom hemoglob



Dieta a krążenie krwi. Co jeść, aby usprawnić krwiobieg? 
Dieta a krążenie krwi. Co jeść, aby usprawnić krwiobieg?
28.06.2015

Niektóre składniki naturalne, w tym składniki zawarte w pokarmie wywierają wyjątkowo pozytywny wpływ na krwiobieg. Warto wprowadzić je do codziennej diety, aby poprawić krążenie krwi i zapobiec negatywnym konsekwencjom jego zaburzeń. Większość substa



Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć? 
Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć?
27.12.2014

Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma



Dieta anti-age. Jak spowolnić procesy starzenia? 
Dieta anti-age. Jak spowolnić procesy starzenia?
09.10.2014

Badania na temat spowolnienia procesów starzenia (aging) są prowadzone na całym świecie przez naukowców. Szczególną uwagę poświęcają oni uszkodzeniom powodowanym przez destrukcyjne cząsteczki. Podczas wytwarzania energii w organizmie powstają niestab



Dieta przeciw anemii. Co i jak jeść, żeby uzupełnić żelazo? 
Dieta przeciw anemii. Co i jak jeść, żeby uzupełnić żelazo?
17.09.2014

Anemia, zwana też niedokrwistością, jest stanem, w którym występuje stężenie czerwonych krwinek i hemoglobiny niższe od ustalonej normy. Skutkiem tego stanu jest niedostateczny dopływ tlenu do komórek. Główną przyczyną wystąpienia anemii jest niedobó



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u



Dieta wzmacniająca serce 
Dieta wzmacniająca serce
13.08.2014

Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra



Herbaty owocowe a zdrowie 
Herbaty owocowe a zdrowie
30.05.2014

Herbaty owocowe zawierają przede wszystkim susz z owoców bądź liści owoców. Najbardziej popularne herbaty owocowe są produkowane z maliny, dzikiej róży, cytryny, czarnej porzeczki, czy też żurawiny. Do ich produkcji wykorzystuje się również kwiaty hi



Domowe sposoby na przeziębienia i grypę 
Domowe sposoby na przeziębienia i grypę
06.11.2013

Jesień i zima to czas, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje jak przeziębienie czy grypa. Apteki pękają w szwach od chemicznych środków mających nawet w ciągu jednej nocy doprowadzić nas do swoistego stanu używalności, mówiąc



Wolne rodniki 
Wolne rodniki
07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale nadmiar ich zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem



«   | 1 | 2 |