Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Suplementacja na wypadające włosy 
Suplementacja na wypadające włosy
11.10.2017

Wypadanie włosów nie musi być niepokojące; dziennie tracimy ich około 100, a jest to powiązane z naturalnym cyklem wzrostu włosów. Problem zaczyna się wtedy, gdy włosów wypada coraz więcej, a na ich miejsce nie pojawiają się nowe i staje się to dla n



Popularne cytrusy i ich wartości odżywcze. Czy warto spożywać owoce cytrusowe? 
Popularne cytrusy i ich wartości odżywcze. Czy warto spożywać owoce cytrusowe?
25.09.2017

Jesień, a po niej zima - w ciągu tych pór roku jak nigdy dbamy o swoją odporność. Żeby wzmocnić naturalne bariery przeciw bakteriom i wirusom sięgamy między innymi po cytrusy - rośliny z rodziny rutowatych, które są obfitym źródłem witaminy C i biofl



Czy brązowe znaczy, że zdrowsze? - nie zawsze! 
Czy brązowe znaczy, że zdrowsze? - nie zawsze!
01.09.2017

Większość konsumentów posiada świadomość, że biała mąka i biały cukier nie zawierają zbyt wiele wartości odżywczych, więc lepiej wybierać produkty ciemniejsze, o brązowej barwie, które kojarzą się nam z produktami mniej przetworzonymi i bardziej wart



Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii? 
Jak odbudować florę bakteryjną po antybiotykoterapii?
31.08.2017

Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po



Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze 
Rokitnik - właściwości i wartości odżywcze
25.08.2017

Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g



Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania 
Zmiany w białkach, tłuszczach, węglowodanach i witaminach podczas przetwarzania i przechowywania
13.08.2017

Zmiany temperatury mają duży wpływ na żywność. Wszyscy wiemy, że wrzątek pozbawia roślin wielu cennych witamin, ale już nawet temperatura w lodówce może sprawić, że warzywa i owoce stracą część składników odżywczych. Jakie zmiany w białkach, tłuszcza



Orzechy pistacjowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy pistacjowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.07.2017

Pistacje to orzechy o charakterystycznym smaku, który może urozmaicić wiele dań. W Polsce jednak często kojarzą się one tylko ze słoną przekąską podawaną do napojów alkoholowych. Warto odczarować te orzechy, ponieważ można je wykorzystać na znacznie



Kasza kuskus - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza kuskus - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.06.2017

Kaszę kuskus szczególnie chętnie przyrządza się w krajach Maghrebu (Maroko, Algieria i Tunezja) - stamtąd zresztą wywodzi się jej nazwa, która oznacza „rozbity, potłuczony”. Kuskus to produkt przemysłu kaszarskiego łączący cechy makaronu i kaszy, ale



Kasza jęczmienna - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki 
Kasza jęczmienna - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki
16.05.2017

Kasza jęczmienna to najczęściej wybiera kasza w polskiej kuchni. Wybieramy ją nie tylko ze względu na smak i różnorodne zastosowanie, ale też ze względu na spore wartości odżywcze. Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziarna



Bataty (słodkie ziemniaki) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Bataty (słodkie ziemniaki) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.04.2017

Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I nic dziwnego, słodkie ziemniaki można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Bataty świetnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dodatkową zaletą spożywania słodki



Ciecierzyca - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Ciecierzyca - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.03.2017

Ciecierzyca nazywana też grochem włoskim i fasolą garbanzo, jest rośliną strączkową o dużych wartościach odżywczych. W Polsce jest szczególnie popularna wśród zwolenników diety wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy i p



Tabletki musujące i ich rzeczywisty wpływ na zdrowie 
Tabletki musujące i ich rzeczywisty wpływ na zdrowie
13.03.2017

Musujące tabletki zawierające witaminy lub minerały są w większości suplementami diety. Po rozpuszczeniu w szklance wody powstaje bardzo smaczny napój o owocowym smaku. Postać farmakologiczna - musujące tabletki jest dla przyswajalności raczej korzys



Witamina B9 - kwas foliowy a foliany - jaka jest różnica? Funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B9 - kwas foliowy a foliany - jaka jest różnica? Funkcje, zapotrzebowanie i źródła
09.03.2017

Witamina B9 występuje w różnych postaciach chemicznych - w formie kwasu foliowego, a także w postaci folianów. Wspomniane formy witaminy B9 różnią się pod wieloma względami, czego osoby suplementujące witaminę B9 powinny być świadome, zwłaszcza kobie



Nasiona chia (szałwia hiszpańska) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.01.2017

Nasiona chia trafiły na półki sklepowe z etykietą „superfoods”. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wartościom odżywczym i bez żadnej wątpliwości chia należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Ich moc docenili ju



Warzywa i owoce mniej wartościowe niż kiedyś 
Warzywa i owoce mniej wartościowe niż kiedyś
27.12.2016

Wartość odżywcza warzyw i owoców jest mniejsza niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Tabele wartości odżywczych wskazują na średnią, przeciętną zawartość poszczególnych składników odżywczych, więc mogą pełnić jedynie rolę orientacyjną. Jednym z czynnik



Orzeszki piniowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzeszki piniowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.12.2016

Orzeszki piniowe są oprócz niepowtarzalnego smaku i zapachu źródłem wielu cennych składników odżywczych, przez co są chętnie wykorzystywane zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej i uznawane za … afrodyzjaki. Orzeszki pinii są też znane pod nazwą pinio



Minerały i witaminy, które w nadmiarze zatruwają organizm 
Minerały i witaminy, które w nadmiarze zatruwają organizm
23.11.2016

Minerały i witaminy są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niemniej niektóre z nich można przedawkować zaburzając naturalną homeostazę. Sprawdzamy, które składniki mineralne i witaminy stwarzają największe ryzyko zatrucia. Hiperwita



Orzechy pekan - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy pekan - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.11.2016

Orzechy pekan wyglądają trochę jak popularne u nas orzechy włoskie, a co więcej, mają zbliżony smak (z charakterystycznym masłowatym posmakiem). Pekany można spotkać też pod innymi nazwami, min. jako orzesznik jadalny. Jest wszystkie orzechy są kalor



Produkty dla dzieci wzbogacane witaminami - bierzemy je pod lupę 
Produkty dla dzieci wzbogacane witaminami - bierzemy je pod lupę
07.11.2016

Niemal w każdej grupie produktów spożywczych dedykowanych dzieciom znajdziemy żywność wzbogacaną witaminami - żelki, soki, mleko, płatki śniadaniowe, jogurty i batoniki. Odpowiadamy na pytanie, czy każdy taki produkt wzbogaci dietę dziecka w witaminy



Pieczarki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pieczarki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.10.2016

Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie - dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin i składników



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |