Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jagnięcina i baranina - czy warto je spożywać? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Jagnięcina i baranina - czy warto je spożywać? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
18.11.2022

Powszechnie uważa się, że jagnięcina, a zwłaszcza baranina uchodzą za niezbyt smaczne mięso, odznaczające się nieprzyjemnym zapachem i sporą zawartością tłuszczu. To jednak złudne przekonanie. W istocie jagnięcina i baranina należycie przygotowane są



Durian - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Durian - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
04.11.2022

Durian to owoc egzotyczny znany na całym świecie, jednak w Polsce go nie kupimy. Najczęściej spożywa się go w Indonezji i Południowo-Wschodniej Azji, skąd się wywodzi. Znany jest z tego, że wydziela intensywny i odrażający zapach. Jakie właściwości



Sandacz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Sandacz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.09.2022

Sandacz to słodkowodna ryba z rodziny okoniowatych, która powinna na stałe zagościć w diecie osób dbających o zdrowie i nienaganną sylwetkę. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem białka, cennych miner



Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2022

Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest



Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu 
Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu
01.04.2022

Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach



Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.02.2022

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta



Dieta w chorobie Alzheimera 
Dieta w chorobie Alzheimera
12.01.2022

Osoba z chorobą Alzheimera powinna stosować odpowiednią dietę zapewniającą wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Co więcej, badania pokazują, że niektóre składniki pożywienia, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wpływają korzystnie na p



Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.01.2022

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan



Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.05.2021

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera



Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
03.04.2021

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim



Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków 
Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków
21.02.2021

Jemy niewątpliwie dla przyjemności i zaspokojenia apetytu, ale również dla zachowania zdrowia. Znakomita większość produktów spożywczych - tak pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego - jest bogata w szereg witamin, czyli organicznych związków chemi



Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze 
Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze
21.01.2021

Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko, wiele witamin oraz minerałów, w tym np. żelazo, selen, cynk, mangan, miedź. C



Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
29.11.2020

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł



Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie 
Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie
21.11.2020

Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez ingerowania w ich materiał genetyczny. Odkrycie to cieszy coraz większą liczb



Witamina B10 (PABA) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B10 (PABA) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
07.11.2020

Witamina B10 w zasadzie nie jest witaminą, ale tę nazwę umownie zaakceptowano. Tak naprawdę jest to kwas para-aminobenzoesowy, który wchodzi w skład kwasu foliowego (witaminy B9). PABA może spowalniać proces starzenia się skóry, wpływać na regeneracj



Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie
05.11.2020

Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a jedną z nich jest korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawiono wła



Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
10.10.2020

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat



Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.09.2020

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu



Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.07.2020

Zsiadłe mleko to produkt mleczny otrzymywany ze świeżego mleka w procesie fermentacji mlekowej. Nazywane jest inaczej mlekiem kwaśnym lub ukwaszonym. Popularne jest w krajach Europy Wschodniej oraz Bałkanów. Fermentacja surowego mleka jest możliwa dz



Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.06.2020

Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował, że mleko migdałowe jest często wybieranym zamiennikiem mlek pochod



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 13 |