Dzisiaj jest: Piątek, 22.11.2019 Imieniny: Marka i Cecylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne
01.07.2019

Składniki (substancje) bioaktywne to różnorodne związki nieodżywcze pochodzące z produktów żywnościowych, które oddziałują na organizm człowieka przez usprawnianie procesów fizjologicznych. Zabezpieczają przez to organizm przed niewłaściwymi reakcjam



Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności 
Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności
03.03.2018

Karotenoidom zawdzięczamy żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę owoców, warzyw ale także występują w drożdżach, rybach, skorupiakach, karotenoidy nadają też barwę piórom, łuskom i skórze zwierząt. Co ciekawe, występują one również w warzywach zielonyc



Czystek - właściwości i zastosowanie 
Czystek - właściwości i zastosowanie
05.08.2017

Herbata z czystka nie jest aż tak popularna jak zielona herbata, a szkoda - spożywanie jej przynosi wyłącznie same korzyści dla naszych organizmów. Czystek mogą pić zarówno dzieci, jak i dorośli. Dużą zaletą jest jego neutralny smak - możesz pić go s



Witamina C a leczenie nowotworów 
Witamina C a leczenie nowotworów
30.03.2017

Witamina C budzi nadzieje wśród pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe. Według jednej z kontrowersyjnych hipotez dawka witaminy C odpowiadająca łącznej dawce zawartej w 2 tysięcy pomarańczy zwiększa skuteczność chemioterapii i radioterapii i ła



Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant 
Astaksantyna - sprawdzamy jak działa najsilniejszy antyoksydant
19.01.2017

Przeciwutleniacze tworzą zróżnicowaną grupę związków chemicznych, o różnej sile działania. W świetle aktualnej wiedzy najsilniejszym antyoksydantem, który można dostarczyć z zewnątrz, w formie suplementu diety jest astaksantyna. Astaksantyna - to rep



Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu 
Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu
01.09.2016

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) neutralizując wolne rodniki zmniejszają ryzyko zachorowania na szereg chorób i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Aktywność wolnych rodników jest szkodliwa dla zdrowia. Mogą one indukować procesy nowotworow



Odżywianie wpływa na zdrowie oczu 
Odżywianie wpływa na zdrowie oczu
16.07.2016

Profilaktyka chorób narządu wzroku ma ograniczony zakres. Niektórym chorobom nie można zapobiec ze względu na to, że rozwijają się w następstwie czynników niezależnych od woli człowieka. Niemniej stosując odpowiednią dietę można ograniczyć rozwój naj



Koenzym Q10 oraz jego wpływ na zdrowie i urodę 
Koenzym Q10 oraz jego wpływ na zdrowie i urodę
16.01.2016

Koenzym Q10 jest związkiem organicznym występującym w dwóch postaciach - ubichinonu i ubichinolu. Bierze on udział w licznych przemianach biochemicznych. Koenzym Q10 uczestniczy w produkcji energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych. Obniżony



Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać? 
Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać?
07.11.2015

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Większość związków zaliczanych do ich grona wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole są dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakt



Dieta anti-age. Jak spowolnić procesy starzenia? 
Dieta anti-age. Jak spowolnić procesy starzenia?
09.10.2014

Badania na temat spowolnienia procesów starzenia (aging) są prowadzone na całym świecie przez naukowców. Szczególną uwagę poświęcają oni uszkodzeniom powodowanym przez destrukcyjne cząsteczki. Podczas wytwarzania energii w organizmie powstają niestab



Ziołowe napary dla zdrowia i urody. Jak działają? Jak je przygotować? 
Ziołowe napary dla zdrowia i urody. Jak działają? Jak je przygotować?
17.08.2014

Ziołowe napary spożywane systematycznie i właściwie przygotowane są skutecznym i tanim sposobem na poprawę stanu zdrowia, skóry, włosów i paznokci. Przedstawiamy działanie najbardziej popularnych naparów i sposób ich przyrządzenia. Napar jest formą p



CLA (sprzężony kwas linolowy) - korzyści z suplementacji 
CLA (sprzężony kwas linolowy) - korzyści z suplementacji
11.04.2014

Sprzężony kwas linolowy zwany potocznie CLA jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest jednym z izomerów kwasu linolowego zawierającym dwa sprzężone wiązania podwójne. Znajduje się w pełnotłustym m



Suplementy antyoksydacyjne - czym są i jak działają? 
Suplementy antyoksydacyjne - czym są i jak działają?
06.04.2014

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są substancjami pomagającymi w neutralizowaniu wolnych rodników. Mają postać witamin, enzymów, minerałów oraz substancji fitochemicznych. Antyutleniacze pomagają w zmniejszeniu symptomów i ryzyka, jakie niesie za soe



Wolne rodniki 
Wolne rodniki
07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale nadmiar ich zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem