Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego. Sprawdź, jak go przyrządzić! 
Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego. Sprawdź, jak go przyrządzić!
06.07.2016

Kwas chlebowy jest orzeźwiającym i zdrowym napojem. Jego korzystny wpływ na zdrowie jest większy niż mogłoby się wydawać. W kwasie chlebowym zasmakowali już nasi przodkowie około tysiąc lat temu. Dziś również doceniamy jego wyjątkowy smak - być może



Pieczemy chleb - receptura i porady. Dlaczego warto jeść pieczywo własnej roboty? 
Pieczemy chleb - receptura i porady. Dlaczego warto jeść pieczywo własnej roboty?
07.06.2016

Chleb jest podstawowym elementem menu większości polskich domostw, w związku z tym jest ważnym "nośnikiem" wartości odżywczych - małych lub dużych w zależności od rodzaju. Nie każdy konsument dostrzega różnice między chlebem z dodatkiem drożdży, a ch



Pieczywo w supermarketach - sprawdź, jak nie dać się oszukać 
Pieczywo w supermarketach - sprawdź, jak nie dać się oszukać
14.05.2016

Często zdarza się tak, że producenci oszukują nieświadomych konsumentów, którzy nie czytają składu produktów i w efekcie nie wiedzą, co trafia na ich stół. Z pieczywem problem jest szczególny, bo niezwykle łatwo można zmienić skład chleba czy bułki w



Żurek i barszcz biały - czym się różnią? 
Żurek i barszcz biały - czym się różnią?
01.12.2015

Pierwotnie barszcz biały był przygotowywany z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Obecnie przygotowuje się go na bazie zakwasu z mąki pszennej. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim. Żurek (wymiennie nazywany też żurem) i barszcz biały koja



Jak rozpoznać i kupić dobry, wartościowy chleb? 
Jak rozpoznać i kupić dobry, wartościowy chleb?
10.08.2014

Chleb jest jednym z podstawowych produktów dziennego menu. Warto wiedzieć, jak kupić dobry produkt, który pozytywnie wpłynie na zdrowie i sylwetkę. W piekarni i sklepie spożywczym konsument ma prawo otrzymać informacje na temat składu pieczywa, niemn



Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice 
Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice
04.01.2014

Chleb nieodłącznie towarzyszy nam prawie każdego dnia. Nawet w małym osiedlowym sklepiku półki uginają się od różnego rodzaju pieczywa - chleba, bułek, rogali. Mamy do wyboru różne rodzaje pieczywa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie) i razowe. Pieczy