WYNIKI WYSZUKIWANIA
Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do z
Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością o
Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi. Generalnie alergia pokarmowa jest to
Pszenica bez cienia wątpliwości jest nie tylko najważniejszym zbożem ale też najważniejszą rośliną uprawną, występującą we wszystkich regionach świata. Należy ona do zbóż wiechlinowatych z rodzaju Triticum L. i dzieli się na trzy grupy w zależności o
Produkty zbożowe są podstawą codziennego jadłospisu. Przez wieki metody przetwórstwa były doskonalone, w celu pozyskiwania jak najlepszej jakości produktów w jak najkrótszym czasie. Współcześnie wymaga się od producentów żywności, aby proponowana prz