Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię? 
Na co podczas zakupów i przygotowywania posiłków powinny uważać osoby chore na celiakię?
22.01.2020

Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do z



Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
17.12.2018

Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością o



Uważaj! Lista najbardziej alergizujących  produktów spożywczych 
Uważaj! Lista najbardziej alergizujących produktów spożywczych
15.10.2017

Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi. Generalnie alergia pokarmowa jest to



Kamut, czyli khorasan - wyjątkowa, starożytna odmiana pszenicy 
Kamut, czyli khorasan - wyjątkowa, starożytna odmiana pszenicy
08.05.2017

Pszenica bez cienia wątpliwości jest nie tylko najważniejszym zbożem ale też najważniejszą rośliną uprawną, występującą we wszystkich regionach świata. Należy ona do zbóż wiechlinowatych z rodzaju Triticum L. i dzieli się na trzy grupy w zależności o



Ekstruzja i ekspandowanie zbóż - nowoczesne metody przetwórstwa 
Ekstruzja i ekspandowanie zbóż - nowoczesne metody przetwórstwa
10.09.2015

Produkty zbożowe są podstawą codziennego jadłospisu. Przez wieki metody przetwórstwa były doskonalone, w celu pozyskiwania jak najlepszej jakości produktów w jak najkrótszym czasie. Współcześnie wymaga się od producentów żywności, aby proponowana prz