WYNIKI WYSZUKIWANIA
Wspiera układ odpornościowy i układ nerwowy, transportuje tlen do tkanek. Żelazo, bo o nim mowa, jest naprawdę ważne dla ludzkiego organizmu - i to już na etapie życia płodowego. W poniższym artykule skupiliśmy się na wyjaśnieniu, dlaczego żelazo tak
Żelazo jest jednym z głównych mikroelementów w organizmie człowieka. Odgrywa szczególnie ważną rolę, odpowiadając między innymi za prawidłowy transport i magazynowanie tlenu. Niedobory tego pierwiastka mogą zatem prowadzić do znacznych upośledzeń wie
Dzisiejsze czasy niosą za sobą zmianę stylu życia, ciągły pośpiech, stres, presję i lęki, które powodują, że coraz większą liczbę osób dotyka przewlekłe zmęczenie (astenia). Zmęczenie fizjologiczne mija często po wypoczynku, a spowodowane jest intens
Dieta wegańska to sposób żywienia wykluczający spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, produktów mlecznych). Opiera się ona na spożywaniu produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, zboża, zioła i or
Zawarte w produktach spożywczych składniki pokarmowe są wykorzystywane przez organizm w różnym stopniu. Zależne jest to od efektywności procesów trawienia i wchłaniania pokarmu oraz zawartości i rodzaju składników odżywczych. Miarą wchłanialności w p
Niedokrwistość (anemia) to stan chorobowy, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny (białko zawarte w czerwonych krwinkach transportujące tlen), hematokrytu (stosunek objętości czerwonych krwinek do objętości krwi) oraz całkowitej
Proces przyswajania żelaza odbywa się w układzie trawiennym. Przygotowanie żelaza do wchłonięcia do ustroju rozpoczyna się w soku żołądkowym. Prawdziwa kaskada biochemicznych reakcji odbywa się w dwunastnicy. Kiedy już atomy dwuwartościowego żelaza s
Dłonie podobno są wizytówką człowieka, warto więc o nie zadbać. "Zadbanie" to jednak nie tylko manicure i regularne przycinanie, ale też - a raczej przede wszystkim odżywianie. Bez niego na próżno możemy nakładać różne odżywki. Paznokcie i tak będą s
Żelazo to mikroelement, który jest bardzo istotny dla naszego organizmu. Pierwiastek ten bierze udział w wielu kluczowych procesach, między innymi transportując tlen do komórek, uczestnicząc w tworzeniu się krwinek czerwonych, czy w działaniu detoksy
Kobiety zaczynają interesować się hemoglobiną zazwyczaj wtedy, gdy trafiają do lekarza z rozpoznaniem anemii, albo gdy starają się o dziecko lub już są w ciąży. To właśnie wtedy poziom hemoglobiny zazwyczaj spada poniżej normy. Wspomniany związek jes
Właściwe żywienie w ciąży ma zbawienny wpływ na zdrowie matki i rozwijającego się w jej łonie maluszka. Dieta bogata w odpowiednie substancje odżywcze, mikro- i makroelementy, pozwoli przyszłej mamie cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem i zdrow
Żelazo jest kojarzone ze szpinakiem i czerwonym mięsem. Na diecie bezmięsnej drugi produkt odpada. Pierwszy zaś nie dostarczy tyle żelaza, ile potrzebuje organizm każdego dnia. Współcześni konsumenci nie do końca są świadomi zagrożenia związanego z n
Warto słuchać swojego organizmu - nasze ciało często wysyła sygnały, gdy chce nam coś powiedzieć. Przykładowo, wysypka może oznaczać uczulenie na dany produkt, wzdęcia po mleku często są oznaką nietolerancji laktozy, a katar, który dostajemy nagle pr
Anemia jest chorobą, która może rozwijać się na podłożu różnych przyczyn. Jedną z najczęściej spotykanych postaci jest niedokrwistość z niedoboru żelaza, na którą cierpią głównie kobiety. W przebiegu anemii u pacjentów występuje niski poziom hemoglob
Jadłospis przeciętnej kobiety zawiera za mało żelaza, magnezu, wapnia i witamin z grupy B - zwłaszcza witaminy B9 (powszechnie nazywanej od jej syntetycznej postaci - kwasem foliowym). Bardzo często Polki sięgają też po suplementy diety, choć nie zaw
Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma
Anemia, zwana też niedokrwistością, jest stanem, w którym występuje stężenie czerwonych krwinek i hemoglobiny niższe od ustalonej normy. Skutkiem tego stanu jest niedostateczny dopływ tlenu do komórek. Główną przyczyną wystąpienia anemii jest niedobó
Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u
Mięso jest jednym z głównych źródeł białka w naszej codziennej diecie. Jada się je pod różnymi postaciami: grillowane, gotowane, duszone, smażone, pod postacią kiełbas, wędlin, szynek, pasztetów itd., doprawia się je na wiele sposobów, od tych z użyc
Przybieranie na wadze u osób mających tego typu tendencje jest szczególnie zauważalne w okresie zimowym. Skłonność do przejadania się może mieć swe źródło w uwarunkowaniach biologicznych, a dokładniej mówiąc z pierwotnym instynktem wskazującym na pot