Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty? 
System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty?
30.03.2022

W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem systemu znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL). Jednym z rozważanych rozwiązań jest Nutri-Score, który z założenia miał być prostym systemem znakowania żywności, pomagającym k



Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać? 
Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać?
07.02.2021

Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty żywnościowe są podrabiane i zafałszowane, ale również te tańsze i bardziej maso



Zanieczyszczenia biologiczne żywności 
Zanieczyszczenia biologiczne żywności
29.12.2020

Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa



Dlaczego jemy? - biologiczne, kulturowe i psychospołeczne funkcje jedzenia 
Dlaczego jemy? - biologiczne, kulturowe i psychospołeczne funkcje jedzenia
18.05.2020

"Dlaczego jemy?" To pytanie z pewnością nie raz zadał sobie każdy. Wydawać by się mogło, że jedzenie służy wyłącznie do zaspokojenia fizjologicznego głodu. Jednak procesy jedzenia, przygotowywania posiłków, które towarzyszą nam w każdej dziedzinie i



Zanieczyszczenia chemiczne żywności 
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
12.11.2019

Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut



Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek? 
Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek?
04.04.2015

Produkt żywnościowy, który wchodzi na rynek musi najpierw przejść pomyślnie pewną procedurę. Wynika to z potrzeby monitorowania produktów, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności i żywienia. W polskim prawie obowiązują bardzo rygorystyczne warunki



Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć? 
Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć?
27.09.2014

Zagrożenia mikrobiologiczne dotyczące żywności są wywołane przez bakterie i toksyny wytworzone przez drobnoustroje. Mięso jest jednym z głównych źródeł zagrożeń mikrobiologicznych żywności. Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą s