Sprawny metabolizm jest obok oczyszczenia i termogenezy jednym z głównych elementów skutecznego odchudzania. Można regulować jego tempo w bardzo prosty sposób. Wystarczy wiedzieć, co jeść, aby utrzymać przemianę materii na najwyższych obrotach.
Kilka słów o metabolizmie
Metabolizm jest całokształtem reakcji chemicznych oraz przemian energii, które są z nimi związane. Przemiana materii jest podstawą wszystkich zjawisk biologicznych. Umożliwia komórkom wzrost i rozmnażanie. Tempo metabolizmu jest największe zaraz po urodzeniu. Po ukończeniu 30. roku życia zmniejsza się o 3-5% co każde 10 lat. U mężczyzn jest większe o około 10-15% niż u kobiet, co jest spowodowane tym, że mają wyższą masę mięśniową. Podstawowa przemiana materii jest pojęciem oznaczającym ilość energii, którą organizm wykorzystuje w stanie spoczynku na podstawowe czynności życiowe, a zatem między innymi na oddychanie i utrzymywanie stałej temperatury ciała.
|
|
Co wpływa na przemianę materii?
Czynniki spowalniające metabolizm to diety niskokaloryczne, siedzący tryb życia, a także spożywanie przekąsek zawierających duże ilości cukru i jedzenie zbyt dużych porcji. Należy unikać tego typu nawyków nie tylko w trosce o szczupłą sylwetkę, ale także o zdrowie. Istnieją pewne niezawodne sposoby na to, aby metabolizm funkcjonował w optymalnym tempie. Podstawową zasadą jest jedzenie śniadania i nieomijanie posiłków. Dietetycy zalecają spożywanie około 5-6 posiłków dziennie w umiarkowanych porcjach, aby całkowita ilość kalorii nie przekraczała dziennego zapotrzebowania. Druga zasada to zażywanie ruchu i świeżego powietrza. Podczas aktywnego wypoczynku mięśnie pracują, co zwiększa zapotrzebowanie na kalorie i tempo metabolizmu.
Jedz i chudnij
Ostatnim sposobem na przyspieszenie przemiany materii jest wzbogacenie swojej diety w pewne rodzaje pokarmów. Jednym z nich są przyprawy, w tym zwłaszcza chili, guarana, imbir i pieprz kajeński. Kolejną grupą produktów, które warto jeść są owoce wspomagające produkcję L-karnityny. Do tego grona należą mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, guava i papaja. Bardzo dobroczynny wpływ na tempo przemiany materii ma również agrest. Poleca się go osobom mającym kłopoty z zaparciami i anemią. Działa przeczyszczająco oraz jest bo źródłem witamin, w tym między innymi witaminy PP. Bardzo poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów. Warto wzbogacić swoją dietę w bakłażany, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz bardzo wspomagają przemianę materii. Niezwykle korzystnie działają na układ moczowy i kostny. Są bogatym źródłem wapnia, wzmacniającego kości i uczestniczącego w procesach krzepnięcia krwi. Brokuły chronią serce i pochłaniają nadmiar wolnych rodników powodujących uszkodzenia komórek. Dobrze jest wzbogacić jadłospis również w cykorię, która pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając tym samym trawienie. Bardzo korzystny wpływ na tempo przemiany materii mają czereśnie, które zawierają witaminy A, B1 i B2 oraz minerały. Bardzo dobrze regulują pracę żołądka, jeżeli są spożywane z umiarem. Osoby cierpiące na choroby krążenia i chcące przyspieszyć przemianę materii, powinny jeść jak najwięcej dyni. Szczególnie pożywne są pestki poprawiające trawienie, wygląd włosów i skóry. Korzystny wpływ na regulowanie tempa przemiany materii mają także gruszki. Bardzo dobrze obniżają poziom cholesterolu. Zawierają dużo potasu i beta - karotenu, dlatego korzystnie działają na regenerację skóry zapobiegając jej przedwczesnemu starzeniu się. Cennym składnikiem diety są też jagody. Działają przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Zawierają składniki uszczelniające błony śluzowe jelita, dlatego poleca się je osobom cierpiącym na biegunki. Z kolei śliwki pobudzają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Bardzo dobrze poprawiają przemianę materii oraz ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Winogrona poprawiają trawienie i mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Znacząco obniżają ciśnienie krwi, wpływając korzystnie na koncentrację. Powinny je jeść szczególnie osoby cierpiące na choroby nerek i wątroby. Chcąc przyspieszyć przemianę materii, należy jeść produkty pełnoziarniste. Są bogatym źródłem błonnika i złożonych węglowodanów. Z łatwością utrzymają przemianę materii na wysokim poziomie.
Zioła a metabolizm
Kolejną grupą produktów wpływających korzystnie na tempo metabolizmu są zioła. Mowa o mniszku pospolitym, pokrzywie, łopianie, fiołku bezbarwnym, kruszynie i szałwii lekarskiej. Są to rośliny, które przyspieszają przemianę materii i redukcję tłuszczu. Korzystnie działają na pracę jelit i zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, poprawiając w ten sposób trawienie. Pozwalają zapobiegać zaparciom i zmniejszyć ilość cholesterolu. Warto stosować wywary z pojedynczych ziół i mieszanki, które można kupić w sklepie zielarskim lub w aptece.