Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Candida albicans - objawy, leczenie, dieta w grzybicy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Candida albicans - objawy, leczenie, dieta w grzybicy


   Candida albicans to grzyb, który zbytnio rozrastając się czyni spore szkody u coraz większej liczby ludzi, powodując kandydozę. Jednocześnie warto wiedzieć, że grzyby candida (nie tylko albicans) posiada każdy, żyją one bowiem w przewodzie pokarmowym, na skórze i błonach śluzowych. W niewielkich ilościach nie stanowią żadnego problemu, ale kiedy następuje przerost candidy, prowadzi to do zagrzybienia organizmu, czyli kandydozy. Jak walczyć z kandydozą i skąd właściwie się bierze?





Candida albicans - kiedy należy się jej bać?

   Na przerost candidy może mieć wpływ wiele czynników. Większość przyczyn jest bardzo ogólna i dotyczy dużej części społeczeństwa, a przecież nie każdy ma kandydozę, warto więc pamiętać, że rozwój candidy jest kwestią indywidualną. Ponadto pojawienie się kandydozy jest bardzo ważnym sygnałem: nasze jelita są w złym stanie i to nimi trzeba się zająć w pierwszej kolejności. Zły stan jelit prowadzi do grzybicy, a grzybica prowadzi do tego, że jelito przestaje być szczelne i z przewodu pokarmowego candida dostaje się do ścian jelit, następnie atakuje krew, w niej podróżuje po organizmie, osiedlając się w różnych organach organizmu człowieka.

   Kandydoza może powstać na skutek kontaktu z zanieczyszczonym środowiskiem, zatruciem metalami ciężkimi i innymi toksynami, długiego przyjmowania leków (np. antybiotyków), przewlekłego stresu i spożywania przetworzonej żywności. Generalnie można powiedzieć, że grzyb candida zaczyna się rozrastać w chwili, gdy nasza flora bakteryjna jest zaburzona, właśnie chociażby na skutek przyjmowania antybiotyków, które tworzą spustoszenie w organizmie.



Candida albicans i objawy kandydozy

   Do objaw kandydozy ze strony układu pokarmowego zaliczamy: powracające wzdęcia, biegunki, przelewanie się w brzuchu, gazy, zaparcia, pleśniawki, suchość w ustach, nalot na języku. U niektórych może się także pojawiać nieprzyjemny zapach z ust. Czasem grzyby zaczynają roznosić się po całym organizmie, wówczas jesteśmy świadkami symptomów grzybicy ze strony układu moczowego i narządów rodnych (nawracające grzybice, pieczenie przy oddawaniu moczu, zapalenie dróg moczowych, częste oddawanie moczu, czy zaburzenia cyklu miesiączkowego), ze strony skóry i włosów (nienaturalna suchość skóry, łuszczyca, swędzenie skóry, nawracający łupież, nieprzyjemny zapach ciała i z ust) i symptomy ogólnoustrojowe (nadwaga lub niedowaga, ciągły apetyt na słodycze lub inny rodzaj pokarmów, zimne stopy i dłonie, ospałość, wyczerpanie po przebudzeniu).

   Grzyb zasiedlający organizm wydala z siebie toksyny, które wędrują po naszych ciałach. Przyjmuje się, że mogą produkować około 80 różnych toksyn! (wśród nich również neurotoksyny takie jak formaldehyd czy acetylaldehyd, które upośledzają układ nerwowy). Toksyny sprawiają, że zaczynamy mieć problemy z pamięcią i koncentracją, znacznie spada też samopoczucie. Z czasem mogą doprowadzić do depresji.



Leczenie kandydozy

   Należy wiedzieć, że odbudowa flory bakteryjnej i polepszenie stanu jelit to priorytet przy zwalczaniu candidy. Tak jak w przypadku niemalże każdego schorzenia, tak i przy kandydozie dieta ma znaczenie. Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować cukier i produkty z dodatkiem cukru (przetworzone węglowodany proste), ponieważ to głównie nimi karmi się grzyb. Wyeliminować cukier to znaczy zrezygnować ze słodyczy, owoców (dozwolone są cytrusy - różowe grejpfruty i cytryny). Nie znaczy to, że należy wyeliminować całkowicie węglowodany. Przyjmuje się, że powinno się spożywać około 150 g węglowodanów, ale głównie w postaci węglowodanów pochodzących z nieprzetworzonych produktów, ale należy pamiętać, że nie powinny to być produkty wysoko skrobiowe (np. z strączkowych). Zabronione jest spożywanie mleka i produktów mlecznych (nawet fermentowanych), alkoholu, suszonych owoców, produktów zawierających ocet, grzybów, zwykłej herbaty, kawy, kawy inki, orzeszków ziemnych, produktów z dodatkiem drożdży i soków przemysłowych (wyciskane warzywne są wskazane). Poza tym należy włączyć do diety produktu alkalizujące, a więc przede wszystkim warzywa (zwłaszcza zielonolistne). Dieta dla osoby chorej na kandydozę w pierwszym stadium powinna się przede wszystkim opierać właśnie o warzywa i chude mięso. Dieta białkowa, zwana też ketonową jest bardzo niebezpieczna dla organizmu - obciąża nerki i może zaburzać układ hormonalny w organizmie (hormony kory nadnerczy i tarczycy), a przez to osłabić odporność. Jako, że ketony są rozpuszczalne w wodzie i nie mają problemu z przedostaniem się przez błonę komórkową, również mogą stanowić "pożywkę" dla candidy. Należy "wyciąć" z diety produkty wysoko przetworzone, fast-foody, produkty oparte na mące i bezwartościowe "puste" kalorie. Jeśli chcemy spożywać pieczywo to pod warunkiem, że jest ono robione na zakwasie, a nie na drożdżach - tak, czy inaczej spożycie nawet takiego pieczywa powinno być sporadyczne. Mięso należy gotować lub piec, zaleca się unikanie smażenia. Warto też sięgnąć po jajka (z wolnego wybiegu), bo są dobrym źródłem aminokwasów. Gotujemy generalnie na parze lub w niewielkiej ilości wody. Przy kandydozie jelita są podrażnione, więc jedzenie powinno być lekkostrawne.



Wspomaganie jedzeniem - czyli co powinno znaleźć się w diecie na candidę

   Nie trzeba przyjmować leków, by zahamować rozwój candidy. Wystarczy wprowadzić do diety kilka naturalnych "wspomagaczy".

   Zacznij każdy dzień od szklanki wody z cytryną. Cytryna znana jest ze swoich właściwości przeciwgrzybicznych, więc zanim zaczniesz jeść, możesz dostarczyć do jelit wsparcie do walki z grzybem.

   Cynamon jest znany z właściwości przeciwgrzybicznych, więc można wykorzystać tę właściwość. Podobnie działają goździki (zawierają eugenol), kminek oraz imbir - jednak ich specyficzny aromat i smak nie każdemu może przypaść do gustu, warto je jednak spożywać w diecie przeciwgrzybicznej.

   Do jadłospisu wprowadź także olejek z oregano. W oleju z oregano można znaleźć karwakrol, substancję, dzięki której organizm szybciej oczyszcza się z infekcji (także grzybiczych).

   Nierafinowany ocet jabłkowy zawierający enzymy pozytywnie wpływa na trawienie i wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia, ale także pomaga eliminować przerost candida poprzez przywracanie optymalnego pH - enzymy stwarzają niekorzystne środowisko dla grzybów w jelitach. 1 łyżka octu na pół szklanki wody to odpowiednie stężenie.

   Zaleca się również spożywanie tymianku, echinacei i srebra koloidalnego. Niektórzy polecają także pau d'arco pobierane z kory drzew rosnących w Ameryce. Pau d'arco zwane też la pacho  wspiera zwalczanie kandydozy oraz innych chorób grzybiczych.

   Zaleca się również włączenie do diety nierafinowanego oleju kokosowego, ponieważ zawiera on kwas kaprylowy, wybitnie wspomagający walkę z grzybicą (łącząc się z błonami komórek drożdżaków, powoduje ich rozerwanie i śmierć). Jeśli mowa o oleju kokosowym to warto również wspomóc się probiotykiem Saccharomyces boulardii (produkują oprócz kwasu kaprylowego również kwas kaprynowy), który pomaga w walce ze stanem zapalnym i nadmierna kolonizacją candidy w jelitach. Obowiązkowo należy również pić duże ilości wody, ponieważ woda wspomaga wypłukiwanie toksyn. Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie (czystej wody, nie smakowej). Możesz dorzucać do niej cytrynę lub wyżej wspomniany imbir.

   Ważnym elementem leczenia kandydozy są kwasy omega-3. Wiadomo, że działają łagodząco w stanach zapalnych. Kwasy omega-3 znajdziesz przede wszystkim w tłustych rybach morskich, ale również w tłoczonym na zimno oleju lnianym, a także oleju konopnym i siemieniu lnianym.

   Kiszona kapusta, ogórki i buraki. Świetny probiotyk, choć opinie na temat warzyw kiszonych są podzielone, jako, że po pierwsze mogą zawierać pleśnie (jeśli są nadpsute) i po drugie mogą dostarczać bakterie fermentacji mlekowej, które akurat w przypadku candidy nie są zbyt wskazane. Generalnie jeśli takie produkty są zrobione bez "dopalaczy" i pochodzą z pewnego źródła to można je włączyć.

   Czosnek jest również pomocny w walce z kandydozą. Czosnek zawiera allicynę, która ma naturalne właściwości przeciwgrzybiczne, skuteczne w walce z grzybami Candida. Najlepsze działanie ma jedzony na surowo.

   Spirulina jest kolejnym interesującym produktem w walce z kandydozą. Spirulina to szmaragdowozielona alga niezwykle bogata w substancje odżywcze. Spirulina oczyszcza i odtruwa organizm. Kupując spirulinę, należy wybierać bio spirulinę, ze względu na możliwość zanieczyszczenia.



   Leczenie kandydozy nie jest łatwe i wymaga nieustannej kontroli. Warto przede wszystkim zadbać o zdrowie jelit, ponieważ jeśli one nie funkcjonują prawidłowo, cały organizm choruje. Nie bez powodu mówi się, że wiele chorób jest wynikiem źle pracujących jelit. Dobrze jest pamiętać o tym na co dzień i zmodyfikować jadłospis tak, by jedzenie nam służyło, a nie szkodziło. Powrót do zdrowia nie nastąpi z dnia na dzień; przy zaawansowanej kandydozie pilnowanie ścisłego jadłospisu musi trwać nawet kilka miesięcy, a nawet lat. Grzyby potrafią długo przetrwać i żywić się tylko tym, co dostają, pamiętaj więc, by się nie przejadać. Nawet jednorazowa uczta może zniweczyć dotychczasowe efekty leczenia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.70 Ocen: 23


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE