Wśród najpopularniejszych metod dietetycznych odchudzania i rzeźbienia sylwetki można wymienić między innymi Carb Cycling. W dosłownym tłumaczeniu nazwa ta oznacza "manipulowanie węglowodanami", czyli dostosowywanie ilości spożytych węglowodanów do potrzeb organizmu. Zwolennicy Carb Cycling polecają tę metodę odchudzania osobom, które chcą w krótkim czasie zredukować tkankę tłuszczową i jednocześnie wyrzeźbić mięśnie.
Dieta polegająca na zmiennym spożyciu węglowodanów jest szczególnie polecana osobom trenującym siłowo. Carb Cycling powoduje przyspieszenie przemiany materii, sprzyja rozwojowi masy mięśniowej oraz redukcji tkanki tłuszczowej i ogólnej masy ciała. Zasady diety Carb Cycling zostały opracowane w ten sposób, żeby organizm otrzymywał odpowiednią ilość węglowodanów, w zależności od aktywności w ciągu dnia. Wpływa to korzystnie na utrzymanie siły mięśniowej i wysokiego poziomu energii. Carb Cycling może być stosowany przez dłuższy czas, ponieważ nie powoduje to obniżenia poziomu koncentracji i zdolności regeneracyjnych organizmu.
|
|
Metoda dla "długodystansowców"
Omawiana metoda odchudzania zdecydowanie nie jest tzw. "dietą cud". Opiera się na zbilansowanym jadłospisie, którego charakterystyczną cechą jest zmienne spożycie cukrów. Podstawą Carb Cycling są zasady ustalone w piramidzie zdrowego żywienia, ale zmodyfikowane w zakresie węglowodanów. Nie trzeba rezygnować z określonych grup produktów, ani drastycznie ograniczać całkowite dzienne spożycie kalorii.
Low, Moderate i High Carb
Istotą Carb Cycling jest spożywanie niewielkiej ilości węglowodanów w dni Low Carb, dostarczanie średniej ilości cukrów w dni Moderate Carb oraz spożywanie dużej porcji węglowodanów w dni High Carb. Dni Low Carb są dniami beztreningowymi, w dni Moderate Carb należy wykonywać lekki trening (na biceps, barki), natomiast w dni High Carb wykonuje się trening na brzuch, nogi i pośladki.
Dlaczego Carb Cycling działa?
Carb cycling umożliwia zachowanie prawidłowej wagi bez konieczności znacznego obniżenia spożycia kalorii. Stosowanie zasad tej metody odżywiania pomaga utrzymać poziom cukru na stałym poziomie, a jednocześnie dostarczyć energii organizmowi. W dni treningu siłowego zwiększona porcja węglowodanów dodaje energii i pomaga bardziej efektywnie pozbyć się tkanki tłuszczowej. W dni low carb, kiedy aktywność jest umiarkowana, organizm otrzymuje niską porcję węglowodanów, więc nawet w dni bez treningu kontynuujesz odchudzanie.
Od czego zacząć?
Stosowanie metody Carb Cycling należy rozpocząć od ustalenia dziennego zapotrzebowania na kalorie oraz określenie celu, który ma być dzięki tej metodzie osiągnięty. Następnie, konieczne jest podzielenie dni tygodnia na dni high, moderate i low carb. Jeżeli dążysz do obniżenia masy ciała, stosuj tę metodę przez co najmniej 2-3 miesiące. Carb Cycling działa, ponieważ przyspiesza metabolizm i nie rujnuje organizmu w odróżnieniu od diet, które zakładają skrajne ograniczenie spożycia węglowodanów lub tłuszczów. Tygodniowy jadłospis powinien składać się z 2 dni high carb, 2 dni moderate carb i 3 dni low carb.
Potrzebujesz węglowodanów, żeby schudnąć
Węglowodany okryły się złą sławą, kiedy wyszło na jaw, że to nadmiar cukru w diecie powoduje tycie. Jednak całkowite zrezygnowanie ze spożycia produktów zawierających węglowodany nie pozwoli skutecznie schudnąć. Węglowodany są w diecie potrzebne, ponieważ mają wpływ na gospodarkę hormonalną. Niskie spożycie węglowodanów sprzyja podwyższonemu poziomowi glukagonu i kortyzolu - są to hormony kataboliczne w stosunku do mięśni. Oznacza to, że pod ich wpływem energia jest pobierana z białek mięśniowych. Tymczasem silne mięśnie są potrzebne do zachowania prawidłowej masy ciała, bo spalają dużo tłuszczu. Poza tym, węglowodany są niezbędne do prawidłowej konwersji hormonów tarczycy odpowiedzialnych za metabolizm. Węglowodany złożone są źródłem błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Tłuszcze w diecie Carb Cycling
Mimo że podstawowym założeniem Carb Cycling jest manipulowanie węglowodanami, tłuszcze także odgrywają dużą rolę w tym sposobie żywienia. Tłuszcze są składnikiem błon komórkowych, wpływają na gospodarkę hormonalną oraz zawierają ważne witaminy (A, D, E, K). Niektóre kwasy tłuszczowe sprzyjają odchudzaniu. W diecie odchudzającej ważne jest spożywanie głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych i to tylko w takiej ilości, żeby nie przekroczyło to 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Manipulując węglowodanami, sterujesz insuliną
Zmiana spożycia węglowodanów w zależności od stopnia aktywności w ciągu dnia pozwala na sterowanie poziomem insuliny w organizmie. Jej produkcja i wydzielanie przez trzustkę jest stymulowane przez cukry, które dostaną się do krwiobiegu. Insulina jest hormonem anabolicznym, który dostarcza do mięśni składniki odżywcze wspierając budowanie masy mięśniowej. Insulina jest zatem najbardziej angażowana w dni wysokiej aktywności fizycznej (treningu siłowego).
Optymalne wykorzystanie węglowodanów
Węglowodany powinny być spożywane w czasie, kiedy mogą być prawidłowo zagospodarowane przez organizm. Śniadanie powinno być bogate w węglowodany, ponieważ uzupełniają rezerwy energetyczne organizmu po całonocnej głodówce. Przed i po treningu należy dostarczyć organizmowi węglowodanów, żeby zapasy glikogenu zostały uzupełnione, a organizm nie przestawił się na tryb kataboliczny (rozpadu) tylko anaboliczny (budowy mięśni). Pewnym problemem jest to, że klasyczny jadłospis w diecie Carb Cycling zakłada spożywanie 6 posiłków dziennie, w tym 3 posiłków węglowodanowo-białkowych oraz 3 posiłków złożonych z tłuszczów i białek.
O zaletach Carb Cycling była już mowa wyżej. Niemniej jak każda dieta ma ona pewne wady. Początkowo osoby, które dotychczas spożywały 3 posiłki dziennie, mogą mieć problem z rozbiciem ich na 6 mniejszych. Poza tym, przeciwnicy manipulowania węglowodanami, nawet w taki sposób, jak opisany wyżej, sądzą, że skoki insuliny, nawet w dni treningowe nie są korzystne dla zdrowia. Żeby zminimalizować negatywne skutki stosując dietę Carb Cycling należy stosować przede wszystkim węglowodany złożone.