Kawa mielona pomaga schudnąć, a właściwie przyspieszyć metabolizm, pod warunkiem, że nie dodajesz do niej mleka, cukru, czy też innych dodatków zawierających węglowodany (np. bitej śmietany).
W ziarnach czarnej kawy znajduje się kofeina, antyoksydanty, kwas chlorogenowy i związki fenolowe. Spożywanie czarnej kawy bez dodatków jest podstawowym, ale nie jedynym warunkiem wykorzystania jej potencjału w przyspieszeniu metabolizmu.
|
|
Mleko odtłuszczone i cynamon
Nie ma potrzeby całkowitego rezygnowania z dodatków do kawy (ale jest to gorsze rozwiązanie). Śmietankę można zastąpić odtłuszczonym mlekiem. Śmietanki do kawy są dostępne w proszku i w płynie. Nie zawierają żadnych zdrowych składników, a jedynie tłuszcze (w tym tłuszcze trans). Odtłuszczone mleko (0,5%) dostarczy małą dawkę witamin - A, D, E oraz minerałów (wapnia, fosforu i potasu). Drugim dopuszczalnym dodatkiem do kawy jest cynamon, który oprócz walorów kulinarnych ma też walory prozdrowotne związane z zawartością antyoksydantów i zdolnością do regulowania poziomu cukru we krwi. W parze z kawą dobrze wygląda też kakao. Naturalne kakao bez cukru zawiera dużo antyoksydantów i korzystnie wpływa na ciśnienie krwi zapobiegając nadciśnieniu.
Kawa BIO czy "normalna"?
Na rynku dominuje kawa, która nie jest produkowana metodami ekologicznymi. Uprawy tradycyjne są nawożone fungicydami, herbicydami i pestycydami. Szkodliwe związki mogą działać podobnie do ksenoestrogenów naruszając równowagę hormonalną. Kawa organiczna (inaczej: kawa z upraw ekologicznych, kawa bio) jest wolna od tych substancji. Wybór pozostawiamy konsumentom.
Mniej kalorii - mniej kilogramów
Jeżeli pijesz czarną kawę, bez dodatków nie dostarczasz organizmowi żadnych kalorii. Filiżanka kawy z 2 łyżeczkami cukru i śmietanką zawiera ok. 70 kcal. Przeciętnie wypijamy 3 filiżanki kawy dziennie, co oznacza dodatkowe 210 kcal w jadłospisie. Jeżeli zaczniesz pić czarną kawę bez dodatku cukru i śmietanki, w ciągu roku odbierzesz sobie około 76.650 kcal, co odpowiada ok. 10 kg.
Kofeina wspomaga spalanie tłuszczu
Kofeina może także przynieść korzyści w procesie odchudzania. Ten naturalny składnik zwiększa tempo termogenezy, więc pomaga spalić więcej kalorii. Niemniej trzeba pamiętać, że nie u każdej osoby kofeina wywoła efekt termogeniczny. Jedni zyskają więcej, a inni mniej lub wcale z termogenicznego potencjału kofeiny. Zostało to potwierdzone badaniami opublikowanymi w 2010 r. przez International Journal of Obesity. Nie opierajmy zatem fundamentów odchudzania na kofeinę, ale liczmy na jej pomoc.
Kawa pomaga kontrolować wagę
Są pewne dowody naukowe, że kawa pomaga kontrolować wagę. Jedno z ciekawych badań zostało opublikowane w International Journal of Epidemiology w 2015 r. Badanie polegało na zbadaniu zależności między spożyciem kawy, a masą ciała. Naukowcy doszli do wniosków, że osoby, które spożywały więcej kawy, były mniej narażone na otyłość, a także na cukrzycę typu drugiego.
Nie przesadzaj z kofeiną
Pamiętaj, że zbyt duże ilości kofeiny mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Podczas gdy małe ilości kofeiny mogą mieć właściwości termogeniczne, zbyt duża ilość tego składnika może wywołać zaburzenia koncentracji i snu, rozdrażnienie, depresję, a nawet przyspieszone bicie serca. Dietetycy i lekarze rekomendują zdrowym osobom spożycie około 2-3 filiżanek kawy dziennie.